Nacionalova redakcija: Karamarko laže, Pukanić nije tražio ukidanje policijske zaštite

Foto: import
Nacionalova redakcija: Karamarko laže, Pukanić nije tražio ukidanje policijske zaštite
VL
Autor
Jasmina Popović
24.10.2008.
u 10:54
Pogledaj originalni članak

Redakcija Nacionala ogorčena je izjavom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji je na izvanrednoj konferenciji za novinare u četvrtak navečer rekao da je u kolovozu Ivi Pukaniću policijska zaštita ukinuta u dogovoru s njim.

Krupna neistina
– To krupna neistina. Ivo Pukanić i njegova kći Sara dobili su fizičku zaštitu neposredno nakon prvog pokušaja njegova ubojstva početkom travnja. Ta se zaštita sastojala od stalne pratnje dvojice policajaca za Pukanića i njegovu kćer u tri smjene.

Oni su neprekidno bili s njima, prevozili ih u policijskim kolima i noću čuvali njihov stan. Da je zaštita zadržana Ivo Pukanić i Niko Franjić bili bi danas živi, a njihova djeca imala bi očeve – kaže se u priopćenju Nacionalove redakcije.

Oni navode da je sredinom srpnja policija prvi put najavila Pukaniću da namjerava ukinuti tu zaštitu, čemu se Pukanić izričito protivio. Potom je počeo policijski pritisak na njega da prihvati ukidanje s obrazloženjem da nemaju dovoljno ljudi da neprekidno štite njega i Saru, jer moraju ljude razmjestiti na druga čuvanja.

On se, kaže redakcija Nacionala, i dalje tome protivio,iako mu je neizravno davano do znanja da se nema više čega bojat jer je istraga o pokušaju ubojstva na njega otišla toliko daleko da su akteri prvog pokušaja ubojstva već identificirani. Pukanić je to, unatoč svom protivljenju, smatrao dobrim znakom. Od početka kolovoza bio je bez zaštite.

Prijavio prijetnje
No, posljednji je tjedan njegova sigurnost ponovno bila ugrožena, jer je u dva navrata bio izložen verbalnim napadima na javnim mjestima i prijetnjama.

U centru Branimir bio je napadnut, a na jednom zagrebačkom križanju mu je netko prijetio. Pukanić je to prijavio policiji, ali ni nakon toga mu zaštita nije vraćena.

– Oni koji su tako odlučili izravno su odgovorni za smrt Ive Pukanića. Isto tako, za njegovu su smrt krivi i oni u DORH-u i policiji koji su opstruirali istragu o prvom pokušaju ubojstva.

Mjesecima su golemi policijski resursi trošeni na ispitivanje lažnih optužaba na njegov račun što su ih iznosili njegova bolesna žena i medijski protivnici umjesto da smjesta poduzmu akcije protiv počinitelja pokušaja ubojstva, za čije im je otkrivanje sam Pukanić vlastitom smjelošću već prije mnogo mjeseci sam pribavio brojne dokaze, čak i audio i videosnimke – optužuje redakcija Nacionala.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr