Na vukovarskom odlagalištu otpada pronađene ljudske kosti

22.01.2009.
u 15:40
Pogledaj originalni članak

Djelatnici vinkovačkoga komunalnog poduzeća Nevkoš u utorak 20. siječnja u jutarnjim satima na odlagalište otpada Petrovačka dola u Vukovaru ispraznili su kontejner otvorenoga tipa u kojem su uz razni otpad bile i četiri crne PVC vreće s ljudskim kostima. Nikola Stanić, voditelj projekta sanacije Petrovačke dole u vukovarskoj gradskoj tvrtki Komunalac, rekao je da je kontejner dovezen iz kruga Opće bolnice Vinkovci.

- Odmah nakon što smo vidjeli da se radi o ljudskim kostima, o svemu smo obavijestili tvrtku Nevkoš kao i policiju koja je napravila uviđaj - rekao je Stanić. Iz Komunalca doznajemo da je u vrećama bilo više kostiju te da su građani koji su ih i našli vidjeli i dvije lubanje.
- Ne mogu vjerovati u takvo što. Razumijem da se možda radilo o udovima koji su amputirani, ali lubanja.

Strašno. Takav primjer ostavlja mjesta za najrazličitija nagađanja i građani s pravom imaju pravo znati odakle te kosti i kako je moguće da su završile na odlagalištu smeća, kažu radnici Komunalca. Krunoslav Šporčić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Vinkovci, potvrdio je da se radi o kostima iz vinkovačke bolnice kao i da bolnica vrši internu istragu o cijelom slučaju.

- I sami istražujemo kako je moguće da se dogodio takav slučaj. Policija nas je zamolila da do okončanja njihove istrage ne izlazimo u javnost s informacijama tako da zasad jedino mogu reći da su kosti iz vremena prije Domovinskoga rata - rekao je Šporčić. Pronađene su kosti po nalogu istražne sutkinje Nevenke Zeko poslane na daljnju analizu na Odjel patologije Opće bolnice Vukovar, gdje bi se trebalo utvrditi vrijeme smrti, podrijetlo i ostale činjenice.

- Radi se o ozbiljnom prekršaju, a kako su kosti iz bolnice, prekršaj je još ozbiljniji i za njega bi netko morao odgovarati. Nevjerojatno je da su ljudske kosti bačene na odlagalište otpada i da nisu pokopane. Možda netko i danas traži te osobe - rekao nam je jedan vukovarski sudac dodajući da je potrebno utvrditi iz kojega su vremena i na osnovu toga ih možda povezati s nekim događajem. Tada bi se mogla obaviti i identifikacija.

Krunoslav Žegla, glasnogovornik PU, potvrdio je da su kosti pronađene, ali do završetka istrage nije mogao reći njihovo podrijetlo niti o kakvom se kaznenom djelu radi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr