SJEDNICA VLADE

'Cijepljenje počinje 27. prosinca, u Hrvatsku stiže prvih 9750 doza cjepiva'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: 21. sjednica Vlade RH
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Zagreb: Sjednica Vlade Republike Hrvatske održana u NSK
Autori Vecernji.hr, Hina
23.12.2020.
u 10:29
Nema nikakvog razloga za opuštanje, virus je i dalje tu, ubija i dalje je opasan, samo odgovornim ponašanjem uz kombinaciju s mjerama koje poduzimamo možemo smanjiti dodatno brojeve koji su još uvijek zabrinjavajući, kazao je Plenković
Pogledaj originalni članak

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se 32. sjednica Vlade na kojoj se govorilo o aktualnom stanju vezano za koronavirus.

Usvojen je i prijedlog plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv COVID-19.

 

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković još jednom je čestitao rukometašicama na osvajanju bronce na Europskom rukometnom prvenstvu.

– Nakon značajnog broja rasta potvrđenih slučajeva, sadašnji trend je ohrabrujuć. Ukupan broj slučajeva u zadnjih sedam dana je 17.000, to je za 28 posto manje nego prethodnih sedam dana. Brojevi potvrđenih slučajeva nam već dva tjedna padaju, broj novohospitaliziranih također pada. Isto je i s brojem pacijenata na respiratorima, taj je broj stabiliziran. Ako se ovako nastavi, očekujemo da se smanji i broj dnevno preminulih osoba – rekao je premijer Plenković i dodao da takve trendove nemaju neke druge europske zemlje koje su imale i strože mjere.

– Nema nikakvog razloga za opuštanje, virus je i dalje tu, ubija i dalje je opasan, samo odgovornim ponašanjem uz kombinaciju s mjerama koje poduzimamo možemo smanjiti dodatno brojeve koji su još uvijek zabrinjavajući. Za dva dana je Božić, teška je ovo bila godina, no jako je važno da se sada ne opustimo da blagdani ne budu kritični za one koji su najkrhkijega zdravlja – rekao je Plenković.

– Zato je jako važno da smanjimo druženje koliko god je moguće u ovom razdoblju – rekao je.

Govorio je i o cijepljenju budući da cjepivo dolazi u Hrvatsku za koji dan, dobit ćemo oko 9.000 doza cjepiva.

– Cijepit će se oni kojima je to najpotrebnije. To su sugrađani u domovima za starije i nemoćne, radnici u sustavu socijalne skrbi i radnici u zdravstvenom sustavu – rekao je premijer i dodao kako nakon toga dolaze na red najstariji građani.

– Mi smo dosad naručili 5,9 milijuna doza cjepiva, pokrit ćemo potrebe cjelokupnoga stanovništva u RH. Cijepljenje će biti besplatno i na dobrovoljnoj osnovi. Uspjeh u suzbijanju epidemije ovisit će o broju ljudi koji se bude cijepio – naglasio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je kako kako prve doze cjepiva stižu 26. prosinca, a stiže 9750 doza cjepiva.

– Nakon što Agencija za lijekove i medicinske proizvode izda suglasnost, cijepljenje počinje 27., 28. i 29. prosinca., odnosno u danima cijepljenja protiv koronavirusa EU. Plan distribucije cjepiva razrađen je prema županijama – rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako propusnice kontrolira 800 policajaca na punktovima diljem Hrvatske.

– Do sad je zaprimljeno 96955 zahtjeva za propusnice, 41496 je odobrena, 35751 zahtjev je odbijen, a ostali čekaju obradu – rekao je Božinović.

Poljoprivrednicima 76 milijuna kuna potpora

Vlada je usvojila program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19 vrijedan 70 milijuna kuna, dok je za proizvođače tovnih svinja osigurano šest milijuna kuna potpora.

Cilj programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 je pružanje financijske pomoći svima koji su dovedeni u situaciju manjka likvidnosti, trpe štete na prometu ili su u situaciji potpune nelikvidnosti, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Ovim programom nastoji se sanirati pretrpljene gubitke, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razinu proizvodnje prije pojave covida-19, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti", kazala je.

Program je vrijedan 70 milijuna kuna od kojih je 25 milijuna kuna predviđeno za pomoć sektoru tovnog govedarstva, pet milijuna kuna za sektor krava-tele, 14 milijuna kuna za svinjogojstvo u dijelu koji se odnosi na krmače, po osam milijuna kuna za potpore proizvođačima jabuka i mandarina te 10 milijuna kuna proizvođačima krumpira.

Potpora će se dodijeliti najkasnije do 30. lipnja 2021., a najviši pojedinačni iznos je 100 tisuća eura.

Proizvođačima tovnih svinja potpore od šest milijuna kuna

Vlada je usvojila i Program privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja vrijedan šest milijuna kuna.

Cilj programa je financijski pomoći proizvođačima tovnih svinja u sanaciji dijela gubitaka zbog nastalog trajnog poremećaja, uzrokovanog ne samo korona krizom nego i specifičnosti u tom sektoru koja je uzrokovana širenjem afričke svinjske kuge.

"Provedbom mjere osigurava se kontinuitet proizvodnje, samim time sirovina za prehrambenu industriju te se nastoji očuvati zaposlenosti i spriječiti daljnji poremećaji u opskrbnim lancima", pojasnila je Vučković.

Potpora se dodjeljuje, kako je rekla, proizvođačima upisanim u Upisnik koji se bave proizvodnjom svinja.

U Jedinstvenom registru domaćih životinja zabilježeno je ukupno 1.611 uzgajivača svinja koji se bave tovom svinja od kojih je u Upisnik poljoprivrednika upisano njih 1.354 koji su s obzirom na uvjete propisane programom potencijalni korisnici mjere, navodi se u obrazloženju Vladine odluke.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
11:27 23.12.2020.

Situacija uoči samog cijepljenja između doktora i osobe koja prima covid cjepivo...-"Doktore, jesam li sada imun?" -- "💉 Ne, nisi, još se uvijek možeš zaraziti".... "A da li trebam i dalje nositi ovu masku?" -- "💉 Da, naravno!" "Odgovara li proizvođač cjepiva za eventualne nuspojave?" - "💉 Ne, ne odgovara." "Zbog čega se onda cijepim uopće?" - "💉Ne znam, ja samo izvršavam naredbe..."

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
11:37 23.12.2020.

Plenkovicu jesi li procitao kaznenu prijavu protiv sebe, Jandrokovica, Bozinovica i svih stozersa? Ima tamo jako puno toga zbog cega bi se svaki iole normalan covjek koji vjeruje u pravnu drzavu itekako dobro trebao zamisliti...

DA
dancuo
11:32 23.12.2020.

U Španjolskoj najniža stopa smrtnosti u posljednjih 17 godina.