Srbiju očekuje novo žarište:

Na pogrebu Irineja mnogi nisu nosili masku, ljubili su kovčeg i pričešćivali se iz iste žlice

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Patriarch of Serbian Orthodox Church dies of COVID-19
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
Beograd: Kovčeg s tijelom patrijarha Irineja prenesen u Sabornu crkvu sv. Arhangela Mihaila
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
The coffin with the earthly remains of Patriarch Irinej from the Patriarchate of the Serbian Orthodox Church was transferred to the Cathedral in the church of St. Archangel Michael. Kovceg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja iz Patrijarsije SPC preneto
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
Beograd: Kovčeg s tijelom patrijarha Irineja prenesen u Sabornu crkvu sv. Arhangela Mihaila
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
Beograd: Kovčeg s tijelom patrijarha Irineja prenesen u Sabornu crkvu sv. Arhangela Mihaila
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
Beograd: Kovčeg s tijelom patrijarha Irineja prenesen u Sabornu crkvu sv. Arhangela Mihaila
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
The coffin with the earthly remains of Patriarch Irinej from the Patriarchate of the Serbian Orthodox Church was transferred to the Cathedral in the church of St. Archangel Michael. Kovceg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja iz Patrijarsije SPC preneto
23.11.2020.
u 07:15
Mnogi su vjernici ljubili staklo na Irinejevu kovčegu pa su ga nadležni morali dezinficirati svakih nekoliko minuta
Pogledaj originalni članak

Poslije molitve koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom (68), prisutni vladike i 16 svećenika, jučer je u kripti Hrama svetoga Save u Beogradu pokopan patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irenej (90). On je preminuo od posljedica koronavirusa, i to 15 dana nakon što se zarazio na ispraćaju mitropolita Amfilohija u Podgorici. Posmrtne ostatke Irineja u grobnicu, u kripti, spustili su svećenici iz Beograda, a on je prvi srpski patrijarh koji počiva na tome mjestu. Predviđeno je da se u budućnosti i drugi patrijarsi pokapaju u Hramu svetog Save.

Školovan u manastiru Krka

Kovčeg s tijelom prekriven je zelenim plaštem uz koji su još kapa, štap, evanđelje i križ. Preko kovčega patrijarha Irineja prebačen je zeleni plašt kakav patrijarh nosi kada ulazi u crkvu pred početak molitve. Sve su to obilježja arhijerejske službe. Simbolično su malo zemlje na kovčeg bacili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Patrijarh Irinej na čelu SPC-a bio je 10 godina i tada je izabran kao jedan od politički umjerenijih među kandidatima. Jedno vrijeme bio je kritičar predsjednika Srbije Vučića, a tijekom godina postao je njegov saveznik. Snažno se protivio beatifikaciji Alojzija Stepinca, protivio se državnosti i samostalnosti Kosova, a Crnogorcima je odricao nacionalnost.

Kada bi govorio o Domovinskom ratu u Hrvatskoj i ratu u BiH, govorio bi o teškom stradanju srpskog naroda, a nikada nije osudio srpske zločine koji su počinjeni tijekom ratova od 1991. do 1995. godine.

– Patrijarh Irinej sklopio je oči onako kako je živio, s mirom i Bogom. Njegov Bog bio je Bog razuma. Ljubav je bila osnova svake njegove vjere, a njegova Srbija ona koju je i sam stvarao, koja okuplja, koja nema potrebu mrziti. Hram koji je toliko želio, okupljao nas je oko njega. Pred njim nije bilo zlobe i mržnje. Znali smo da praštamo koliko je i on praštao. Srpstvo je stavljao ispred svega. Najveća mu je briga bila Kosovo i Metohija, i tu je postupao racionalno i hladne glave, da nikada ne priznamo nezavisno Kosovo. Vjerovao je u narastajuću snagu srpske države, vjerovao da je za Kosovo i Metohiju moguće pravedno rješenje – rekao je Vučić u svome govoru poslije kojega je zatvoren kovčeg s tijelom patrijarha Irineja. Patrijarha Irineja će na čelu SPC-a, do izbora novog, 46. patrijarha, koji se moraju provesti najkasnije za tri mjeseca, mijenjati mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević, koji je nakon molitve rekao kako je patrijarh bio stup Pravoslavne crkve i dostojan nasljednik patrijarha Pavla.

Video: Građani se opraštali od Amfilohija ne mareći za epidemiološke mjere

– Punih 10 godina predvodio nas je tiho, mudro i strpljivo. Svojim odlaskom pokazao nam je put. On je ostao nepokolebljivi stup naše Crkve svetosavske. Ponosni smo na njega i Bogu smo zahvalni što smo ga imali – rekao je mitropolit Hrizostom, koji je inače rođen kod Bosanskog Petrovca (BiH). Hrizostom je bogosloviju završio 1971. u manastiru Krka, u Hrvatskoj, gdje je potom od 1981. pa sve do rujna 1991. godine bio nastavnik. Ne zna se tko bi mogao postati 46. patrijarh SPC-a, a hoće li možda to biti Hrizostom, odlučit će se tajnim izborima i prema proceduri SPC-a. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovice glasova članova izbornog Sabora. Kada se birao nasljednik patrijarha Pavla, među trojicom vladika s natpolovičnim brojem glasova bili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Irinej bački i jučer pokopani Irinej niški. Treba znati i kako je SPC u tri tjedna ostala bez dvije najmoćnije osobe – patrijarha Irineja i prije njega mitropolita Amfilohija – tako da mnogi predviđaju da su pred SPC-om teška vremena. Sve se to događa u vrijeme najavljenih promjena ustava Crkve, različitih viđenja kojim putem SPC treba dalje ići, pitanja Kosova, mogućeg dolaska pape Franje u Beograd… Za patrijarha Irineja kaže se da će ostati upamćen kao patrijarh koji je održavao ravnotežu i jedinstvo te da bi svaki mogući daljnji ishitren postupak njegova nasljednika mogao ozbiljno utjecati na stabilnost SPC-a.

Slike kao iz Podgorice

A, dok se to ne riješi, Srbija će se morati, vrlo vjerojatno, izboriti s novim žarištem koronavirusa. Naime, na pokopu patrijarha Irineja bilo je vidljivo da najveći broj građana, od tisuća koje su dolazile da se oproste s patrijarhom, ne nosi masku. Pri tome je većina njih dodirivala i ljubila staklo na kovčegu. Vidljivo je bilo i kako se svi pričešćuju jednom žlicom. Isto se dogodilo i poslije pokopa mitropolita Amfilohija, kad su se građani slično ponašali pa je broj zaraženih naglo skočio, a tamo se zarazio i patrijarh Irinej, koji je 19 dana nakon toga i preminuo od COVID-19.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

DU
Deleted user
08:44 23.11.2020.

Vučić ga je sa onolikim usnama poljubio oko cijele glave

Avatar majkuvam
majkuvam
08:08 23.11.2020.

Pa neka su.Zašto bi to nama Hrvatima smetalo?

TA
tatamata231
07:49 23.11.2020.

Ne bih se nikada radovao necijoj smrti. Ali covjek nema veze sa krscanstvom, politika mrznje i rasizma ima veze sa sotonom nego sa samim Kristom. O "nebeskom narodu" ne treba puno ni govoriti. A kad se gleda kako su opravdavali zlocine koje su radeni po njima po navodnim interesima spc-a (ako interes moze biti ubijanje i protjerivanje) to je slicno kada muslimani slave svoje "narodne heroje" koji isto tako u ime svoga boga (nebesni narod i alah) odnesu "nevjernike" na vjecni pocinak. Nista to neme veze sa ljubavlju i krsanstvom