Zakon 500 metara

Na kolinju kazna i ako si došao na gemišt!?

Foto: Arhiva VL
Na kolinju kazna i ako si došao na gemišt!?
19.03.2011.
u 11:00
– Smiješno je u što se Vlada upušta – kaže Vlado Brkanić, porezni stručnjak.
Pogledaj originalni članak

Još jedan besmislen i neprovediv propis – opća je ocjena predloženoga zakona o zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti. Ministar gospodarstva Đuro Popijač kreće u lov na rad na crno u uslužnoj djelatnosti, no stručnjaci smatraju da je to još jedan pucanj u prazno! Osim Hrvatske obrtničke komore, koja taj zakon podržava jer se nada da će s tržišta maknuti nelojalnu konkurenciju.

Sitni prijestupnici

Čak i da upregne svakoga od 455 gospodarskih i 257 inspektora rada, država neće skupiti novac ni za njihove plaće! Prijedlog zakona ima ambiciju da zahvati u teško uhvatljivu sivu zonu koja se obavlja u privatnim stanovima: frizerske, kozmetičke, mehaničke usluge, sitne popravke, a drznuo se ući i u područje susjedskih i prijateljskih usluga. Profesorske bi se instrukcije također mogle podvesti pod tu definiciju. Kontrole u privatnoj imovini građana ne mogu se provoditi bez sudskog naloga ili pak točno propisanih razloga vezanih uza spašavanje života i imovine. Sudovi brzo reagiraju za teška kaznena djela, ali sve i da to žele, suci fizički ne mogu brzo odgovoriti na brojne prijedloge za sitne prekršaje. Dok oni izdaju rješenja, neprijavljeni frizer ili majstor već je na drugoj adresi.

– Takvu glupost još nisam čuo. Tko će kontrolirati gdje ja stanujem kada dođem prijateljima u svinjokolju i jesam li došao raditi ili na gemišt – kaže Stjepan Vusić iz Rokovaca pokraj Vinkovaca, koji odlazi na desetke svinjokolja svojih prijatelja, kao što i oni dolaze k njemu.

– Smiješno je u što se Vlada upušta – kaže Vlado Brkanić, porezni stručnjak. Davor Mikulić, analitičar s Ekonomskog instituta i autor brojnih studija o sivoj ekonomiji, ističe da Vlada ulazi u prostor koji je teško dokazati, a pitanje je i je li to potrebno. – Ljudi se u vrijeme krize okreću sivoj ekonomiji iz socijalnih razloga. Prevelika represija izazvat će novo nezadovoljstvo građana – kaže Mikulić.

Nakon 2008. siva se ekonomija doista proširila, što kao opravdanje navodi i Vlada te se vraća na razine koje su bile 2002. i 2003. Izraženo brojkama, u sivoj će se ekonomiji ove godine zavrtjeti oko 30 milijardi kuna, odnosno 10 % BDP-a, ali najveći su razmjeri sive ekonomije u tvrtkama koje ne prijavljuju radnike te u drugim oblicima poreznih utaja. Jedini su efikasan lijek protiv rada na crno niži porezi i procvat ekonomije.

Iritantan zakon

– Prema metodi Eurostata, izračunali smo da se do 2008. udio sive ekonomije spustio na 6% BDP-a, ali se vraća prema 10%. Siva ekonomija postala je socijalni amortizer. Ne treba podržavati nelegalne oblike rada, ali represija može donijeti više štete nego koristi – kaže Mikulić. Porezni stručnjaci ističu, osim toga, da i postojeći zakoni inspektorima daju ovlasti za kontrolu svih oblika rada na crno.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 417

SN
sneacker
12:31 19.03.2011.

Koje retardirane budale mi placamo da nam donose jos retardiranije zakone pa to nema nigdje. BANDA LOPOVSKA!

TU
tunjavko
12:34 19.03.2011.

Pa ovakvi glupi zakoni i propisi nisu se donosili ni za komunisticke vladavine. Pa zar smo mi najgluplja nacija na ovoj kugli zemaljskoj. Pa sto smo to skrivili da nas Bog ovako kaznjava. Pa tko nam dade ovu Vladu, zasto se rodih da bi sve ovo morao trpjeti. O, Boze, Boze, smiluj se i uzmi sve politicare k sebi.

Avatar bereza
bereza
11:29 19.03.2011.

Još jedan genijalni proizvod vrhunske hadezenjarske pameti! Otkud im samo dolaze takve briljantne ideje - iz lijeve ili desne polutke guzice? Ili je to njihov mozak? Bez komentara!