Federico Lombardi razriješen

Na čelu ureda za tisak Svete Stolice laici Greg Burke i Paloma Ovejero

Foto: IPA/PIXSELL
September 24 2015 : Pope Francis leads an evening prayer service at the St. Patrick's Cathedral in New York.in New York./IPA/PIXSELLPhoto: IPA/PIXSELL
Foto: Silvije Tomašević
12.07.2016.
u 12:15
Američki novinar Burke član je Opusa Dei i govori četiri jezika. Španjolska P. Garcia Ovejero radijska je novinarka, također govori četiri jezika
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo prihvatio je jučer molbu oca Federica Lombardija za razrješenje s dužnosti šefa ureda za tisak Svete Stolice i na taj položaj imenovao američkog novinara Grega Burkea, koji je posljednjih nekoliko godina radio na poboljšanju vatikanskog informativnog sustava, a posljednjih šest mjeseci bio je zamjenik šefa tiskovnog ureda. Isusovac otac Lombardi šef ureda za tisak Svete Stolice postao je na današnji dan prije deset godina, dakle odradio je dva mandata, a ujedno je bio direktor vatikanske radiotelevizije.

Smjena na vrhu tiskovnog ureda stupit će na snagu 1. kolovoza, što znači da će na putovanje u Poljsku papu Franju od 27. do 31. srpnja pratiti otac Lombardi. Njegov posljednji zadatak bit će vođenje razgovora pape Franje i novinara u zrakoplovu na povratku iz Poljske. Franjo, podsjetimo, ide u Krakov na međunarodne dane mladeži.

Papa Franjo imenovao je i zamjenika, odnosno zamjenicu šefa ureda za tisak Svete Stolice. Prvi je put na takvom položaju jedna žena, španjolska novinarka Paloma García Ovejero.

Greg (Gregory Joseph) Burke rođen je 8. studenoga 1959. u Saint Louisu (SAD) u katoličkoj obitelji. Pohađao je jezuitsku gimnaziju te je diplomirao suvremenu književnost na sveučilištu Columbia University u New Yorku, a poslije se specijalizirao u novinarstvu. Tada je ušao i u Opus Dei. Radio je za agencije United Press International iz Chicaga, za Reuters i za tjednik Metropolitan, a onda je došao u Rim kao dopisnik tjednika National Catholic Register. Od 1990. piše i za tjednik Time, koji je 1994. proglasio Ivana Pavla II. osobom godine. Od 2001. radi kao dopisnik televizije Fox News, a 2012. pozvan je u vatikansko državno tajništvo u službu za odnose s javnošću. U prosincu 2015. postao je zamjenik šefa ureda za tisak Svete Stolice zamijenivši na tom položaju oca Cira Benedettinija koji je otišao u mirovinu. Govori engleski, talijanski, španjolski i francuski.

Paloma García Ovejero rođena je u Madridu 2. kolovoza 1975. i diplomirala je novinarstvo na madridskom sveučilištu Complutense te se specijalizirala za strategije i komunikaciju u menadžmentu na Sveučilištu New York. Od 1998. radila je na španjolskom radiju Cadena Cope, a 2012. postala je dopisnica toga radija iz Italije i Vatikana. Govori španjolski, talijanski, engleski i kineski. Nakon dvojice svećenika na čelo vatikanskog tiskovnog ureda dolazi dvoje laika. Burke je član Opusa Dei kao i Joaquin Navarro Valls, šef ureda za tisak Svete Stolice za vrijeme Ivana Pavla II. i na početku pontifikata Benedikta XVI., odnosno do prije deset godina kada ga je zamijenio otac Lombardi. 

>> Rim dobio prvu gradonačelnicu, Pokret pet zvijezda pobijedio i u Torinu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.