MVEP reagirao:

'Lažima o Jasenovcu nije mjesto u UN-u, tražili smo da se maknu falsifikati'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
'Lažima o Jasenovcu nije mjesto u UN-u, tražili smo da se maknu falsifikati'
25.01.2018.
u 19:24
Srbijanski mediji pišu da je izložbu o Jasenovcu, koju otvara srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, Hrvatska na sve načine pokušala spriječiti, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor Ujedinjenih naroda postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka. Iako se izložba u najvećem dijelu odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje Republike Hrvatske, hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili niti informirani, napose ne Javna ustanova Spomen područje Jasenovac koja savjesno čuva, promiče i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova na upit o spornoj izložbi koja se danas otvara u New Yorku.

Srbijanski mediji pišu da je izložbu o Jasenovcu, koju otvara srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, Hrvatska na sve načine pokušala spriječiti, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. No, UN je, međutim, objavio kako je sadržaj te izložbe isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" rad je skupine stručnjaka GH7 koju čine povjesničari sedam zemalja, a direktor ovog postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek i Jasenovac. Diplomatski izvori beogradskih medija tvrde da je službenom Zagrebu "bila sporna fotografija Alojzija Stepinca" i njegova "misija u pokatoličavanju Srba" te navođenje "broja stradalih" u Jasenovcu. Nadalje pišu kako je Dačić od glavnog tajnika UN-a zatražio i dobio službeno odobrenje da se izložba može organizirati. Sa Zrinjevca o tome kažu sljedeće.

- MVEP je nakon prvih saznanja o organiziranju izložbe i njezinog sadržaja upozorio UN na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti najgrublje falsifikate. Ujedinjeni narodi su se ogradili od izložbe i njezinog sadržaja - kažu iz MVEP-a.

- Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korištenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe - ističu iz MVEP-a te zaključuju kako organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Foto: U.S. Navy Mass Communication
Foto: Reuters/PIXSELL
turska vojska
Foto: U.S. Navy
Foto: Ministry of Defense
Foto: U.S. Army Spc. Lloyd Villanueva
Foto: IAF Video Still
Foto: Chinese Defense Ministry
Foto: U.S Army Staff. Sgt Kwadwo Frimpong

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 381

KA
kapunjohan
20:17 25.01.2018.

Prijateljska Srbija iskoristi svaku priliku da lažnim prikazivanjem događaja iz povjesti sebe opere a Hrvatsku popljuje.Treba jasno reći da je to susjedna neprijateljska država koja se još nije odrekla pretenzija na Hrvatski teritorij a što Dačić i ne krije. U ovoj situaciji bi moralo vanjskopolitičko ministarstvo HR dijeliti brošurice posjetiteljim a te izložbe o zlonamjernosti izlagača i neistinama koje se tu navode i ne samo kukati kako nas drugi driblaju i proigravaju.

CR
croban1111
21:06 25.01.2018.

A što ste očekivali od četnika?Da naprave izložbu o Srebrenici?

Avatar dmitarX
dmitarX
20:19 25.01.2018.

Treba to dobro istražiti, ali i oduprijeti se pritisku jugosrba, kako bi se ustanovila PRAVA ISTINA o Jasenovcu, a ne jugopartizanski falsifikat.