Svjetski dan muzeja

Muzej prekinutih veza i MSU nominirani za najbolje u Europi

Foto: ''
'muzeji2_nnn_kul_170511'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'28.01.2011., Zagreb - Noc muzeja u Muzeju suvremene umjetnosti okupila velik broj ljudi. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: Pixsell
muzej krapina
17.05.2011.
u 15:21
U središtu je programa Afrika, u čijem predstavljanju sudjeluju i neki naši muzeji
Pogledaj originalni članak

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja tematski će se usmjeriti na ulogu muzeja u prenošenju kolektivne povijesti budućim generacijama, a održava se pod motom "Muzeji i sjećanje – Predmeti pričaju tvoju priču". Globalnoj akciji ove se godine pridružilo 30.000 muzeja, koji organiziraju izložbe u više od stotinu zemalja. Obilježavanju Dana muzeja u Hrvatskoj i ove se godine odazvalo više od stotinu muzeja i galerija te prvi put i veći broj umjetničkih zbirki.

Noć nije konkurencija

Mnogi su muzeji pokrenuli akciju oživljavanja sjećanja vezanih uz neki događaj ili osobu, upozoravajući na usvojene identitetske slike, ali i na vrijednosti koje su na granici zaborava. Hrvatski muzeji dali su svoj doprinos i prezentaciji afričke kulture, koju je ove godine svjetska muzejska zajednica istaknula kao zasebnu temu, želeći upozoriti na doprinos afričkog kontinenta kulturnoj baštini čovječanstva. Na upit gubi li u nas Međunarodni dan muzeja na važnosti s porastom popularnosti Noći muzeja, ravnateljica i savjetnica Muzejskog dokumentacijskog centra Višnja Zgaga ne izražava zabrinutost.

– Ne. To su dvije paralelne i zasebne akcije – kratka je i odlučna, uz preporuku da tijekom Dana posjetitelji ne propuste bogat program Muzeja suvremene umjetnosti koji uključuje arhiv, Galeriju Antuna Augustinčića u Klanjcu i Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke.

Imamo što je potrebno

Istodobno, danas počinje ceremonija dodjela nagrada europskom muzeju godine u njemačkom gradu Bremerhavenu. Stručni žiri pobjednika će proglasiti 21. svibnja. U konkurenciju su ušli muzeji koji su otvoreni ili znatno izmijenjeni u posljednje dvije godine, a među 34 nominiranih iz 15 zemalja našla su se i dva iz Hrvatske: Muzej prekinutih veza i Muzej suvremene umjetnosti. Njihovi će predstavnici tijekom svečanosti imati priliku predstaviti svoj muzej kolegama iz drugih država.

Ocjenjivački žiri nagradu će u konačnici dodijeliti muzeju koji na najbolji način pridonosi novim načinima privlačenja publike atmosferom, maštom, interpretacijom, prezentacijom, društvenom odgovornošću, komunikacijom i marketingom koje ulažu u muzejski projekt. Naša dva nominirana muzeja, premda su krenula s potpuno različitih idejnih i financijskih temelja, očito su svojom kreativnošću i ustrajnošću uspjela impresionirati žiri pojedinim ili svim kriterijima!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DE
detour
12:54 18.05.2011.

ako je ove godine posebna paznja usmjerena na afriku, onda bi zagrebacki etnografski muzej mogao - nakon nekoliko desetljeca - osuvremeniti svoj africki postav koji je isti od dana kada ga je njegova osnivacica i najuglednija hrvatska afrikanistica aleksandra lazarevic postavila. taj isti muzej mogao bi se dr. lazarevic i na neki nacin, prigodno, oduziti.

DE
detour
12:54 18.05.2011.

postav msu-a je jadan, nelogican i neinventivan te ga treba mijenjati.

DE
detour
12:55 18.05.2011.

muzej prekinutih veza je prenabrijan i u nacinu prezentacije posve u suprotnosti s prirodom price iza izlozaka.