RAMAZANSKI BAJRAM

Muftija Hasanović: Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Muftija Hasanović: Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa
16.07.2015.
u 12:55
Danas je čak i želja za mirom devalvirala u odnosu na onu za moć i utjecaj, kaže muftija Hasanović
Pogledaj originalni članak

Muslimani u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, u petak Bajramom obilježavaju kraj svetog mjeseca ramazana, tj. "mjeseca posta, molitve, oprosta grijeha i duhovnog i tjelesnog preporoda", kako je u svojoj ovogodišnjoj bajramskoj poruci rekao muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović.

– Nažalost, danas svjedočimo da su mnogi muslimani ometani u vrijeme ramazana u vršenju ibadeta, mnogi su prisiljeni mrsiti post, znatnom broju muslimana je ugrožen život, nekima su iftari služili kao vrijeme za ubijanje jer su tada obitelji na okupu, mnogi nisu u prilici na Bajram otići uopće jer im je to zabranjeno ili su im životi ugroženi. Iako su muslimani najveće žrtve, oni nisu jedine. Brojni narodi i pripadnici različitih vjera, posebice gdje su manjina, strahuju pokazati tko su i što, nisu u mogućnosti živjeti u punini svoje vjere, a pitanje je zašto je to tako? Ljudski ego može biti najdestruktivniji čimbenik koji postoji.

Nezajažljivost ljudskih želja, prohtjeva i nerealnih ciljeva temeljenih na moći, stremljenje ka dominaciji i potiranju slabijih te ugnjetavanja raznih vrsta danas su rastući trend koji ne vodi svijet dobru. Dok veliki pokazuju snagu, oni manji i slabiji trpe posljedice – poručio je muftija Hasanović, dodavši kako su "mnogima bogatstvo, ugled i moć cilj, a ne sredstvo za ispunjenje misije na Zemlji koja je temeljena na naređivanju dobra, a odvraćanja od zla".

– Štoviše, danas je čak i želja za mirom devalvirala u odnosu na onu za moć i utjecaj. Iako smo ovakve kvalifikacije skloniji pripisivati prošlosti, one su, nažalost, i danas aktualne. Sve češće svjedočimo tenzijama koje na rub sukoba dovode suprotstavljene strane. Intenzivno se gubi uvjerenje da pravda i pravičnost na ovom svijetu uopće i postoje jer je pravo sve češće uvjetovano politikom i sve manje pravo ostaje pravom, a sve više istinom jačega i to u 21. stoljeću.

Tako smo i mi na 20. obljetnicu genocida u Srebrenici pokapali kosti nevino ubijenih, dok su neki u međunarodnoj zajednici pokušali pokopati istinu o genocidu. Sve dok istina ne bude prihvaćena i ne postane mjerilo za odluke u svakodnevnom životu, ostavit će trajnu ugrozu stabilnosti jer oni kojima je nepravda učinjena, a k tomu još i nije sankcionirana ostavlja trajno nezadovoljstvo. Gore od toga je gubitak povjerenja u vrijednosti koje zagovaramo u 21. stoljeću, a ogledaju se u vladavini demokracije i ljudskih prava koji ovakvim odlukama rapidno devalviraju, a diljem svijeta daju snažnu podršku razvoju planova bolesnih režima koji uključuju genocid nad drugim narodima. Mir nije sve, ali bez mira, sve je ništa – poručio je Hasanović.

>> Predsjednik Vlade Zoran Milanović čestitao je vjernicima islamske vjeroispovijesti ramazanski Bajram

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Pravednik_1960
Pravednik_1960
14:25 16.07.2015.

Mir je puno i puno, i daj upotrebi veze Muftija da se radikalni islam ne širi ...

LA
Latz
14:19 16.07.2015.

Koncept grijeha i najviše njegovog oprosta je problem koji ljudima u njihovim glavama može izbrisati odgovornost za njihova djela što je i nemoguće i nemoralno -- žrtva ili povrijeđeni ti može oprostiti, može se dogoditi da postanete najbolji prijatelji, sve je to moguće, ali odgovornost za počinjeno djelo, taj konkretni izbor i akciju ne može se izbrisati jer činjenica. Stvar koja se dogodila i usmjerila tijek zbivanja, ne može se izbrisati kao da se nije dogodila, kao i odgovornost za nju.

DU
Deleted user
16:55 16.07.2015.

"...znatnom broju muslimana je ugrožen život..." . Dalje kaze "... Iako su muslimani najveće žrtve, oni nisu jedine. Brojni narodi i pripadnici različitih vjera, posebice gdje su manjina, strahuju pokazati tko su i što, nisu u mogućnosti živjeti u punini svoje vjere, a pitanje je zašto je to tako?" Kao prvo: gdje su to mulsimani najvece zrtve i gdje im je ugrozen zivot osim u zemljama gdje ih vlastita braca po vjeri ubijaju! A kao drugo: gdje manjine nemaju mogucnost zivjeti u punini svoje vjere? I opet: u muslimanskim zemljama gdje se krscani ubijaju vec i zbog lancica sa krizem oko vrata... Ajde prodavaj tu svoju muslimasku demagogiju nekom drugom a ne nama!!!