Pobačaj

Mrsić pozvao SDP, HNS, ali i HDZ da podrže njegov prijedlog zakona

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mrsić pozvao SDP, HNS, ali i HDZ da podrže njegov prijedlog zakona
03.02.2019.
u 12:02
Kolegama iz HDZ-a predlažem da se ugledaju na svoju sestrinsku stranku CDU, a premijeru da postupi kao kancelarka Angela Merkel, koja je svojim zastupnicama i zastupnicima dozvolila da glasuju po savjesti, poručuje Mirando Mrsić
Pogledaj originalni članak

Mirando Mrsić, bivši ministar i predsjednik stranke Dewmokrati poslao je otvoreno pismo saborskim zastupnicima zbog Zakona o pobačaju.

On se, podsjetimo, zalaže da se odobri prekid trudnoće do 12. tjedna gestacijske dobi.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Demokrati su u saborsku proceduru uputili Prijedlog zakona kojim se želi, na suvremen način, urediti ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Želja nam je i namjera da nakon više od 40 godina, postignemo konsenzus u Hrvatskoj i obranimo pravo žene na izbor.

Pravo žene da odluči o slobodnom prekidu trudnoće do 12 tjedana gestacijske dobi, pravo na bezbolan, dostupan i besplatan prekid trudnoće srž su našeg Prijedloga zakona. Iskustva mnogih europskih zemalja pokazala su da svako ograničavanje i prepreke za posljedicu nemaju smanjenje broja pobačaja, već ugrožavanje zdravlja žena.

Video - Predstavljena nova politička stranka Demokrati na čelu s Mirandom Mrsićem

 

Smatramo da je nužno zakonski urediti i institut „priziva savjesti“ jer smo svjedoci da mnoge liječnike savjest sputava u javnim medicinskim ustanovama. Svaka javna zdravstvena ustanova koja ima ginekološki odjel mora osigurati dostupnost zahvata, što znači liječnike koji nisu izrazili priziv savjesti.

Prijedlogom kojim uređujemo ovu osjetljivu problematiku pokazujemo da je moguće ispoštovati rok koji je pred Sabor postavio Ustavni sud RH. Mi, saborski zastupnici, prisegnuli smo da ćemo štititi i poštivati Ustav i ustavni poredak Republike Hrvatske. Izbjegavanjem donošenja zakona, pokazali bi da ne poštujemo Republiku Hrvatsku, njene institucije, ali i prisegu koju smo javno položili. Vrijeme je da pokažemo da se Ustav RH mora poštovati, da pokažemo da u Hrvatskom saboru postoji većina koja neće dopustiti da se ugrozi pravo žene na izbor i koja će pitanje medicinskog prekida trudnoće urediti na suvremen način.

Pozivam sve kojima je stalo do zdravlja žena i njihova prava na izbor, da razgovaramo i zajedno stanemo iza prijedloga zakona koji smo uputili u saborsku proceduru. Mi, Demokrati, stranka dijaloga i okupljanja, otvoreni smo za prijedloge i sugestije jer želimo da ovaj zakon dobije što širu podršku zastupnica i zastupnika.

Drage kolegice i kolege iz SDP-a, uputili ste u javnu raspravu prijedlog koji je u mnogočemu sličan našem prijedlogu i spremni smo razgovarati i pregovarati oko razlika kako bismo ih uklonili. Demokrati su stranka lijevog centra, zalažemo se za odvajanje javnog od privatnog zdravstvenog sustava i poštujući praksu zapadnih zemlja smatramo da bi medicinski prekid trudnoće trebao biti dostupan i besplatan u svim javnim, zdravstvenim ustanovama i nema potrebe da se obavlja kod privatnika.

Ovim putem pozivam i kolegice i kolege iz HNS da nam se pridruže, jer vjerujem da će stranka, koja za sebe tvrdi da je liberalna stati uz naš prijedlog.

Pozivam i ostale kolegice i kolege, a posebno iz HDZ-a da nam se pridruže jer ovaj Prijedlog zakona nadilazi podjele na lijevi i desnu stranu Hrvatskog sabora. Kolegama iz HDZ-a predlažem da se ugledaju na svoju sestrinsku stranku CDU, a premijeru da postupi kao kancelarka Angela Merkel, koja je svojim zastupnicama i zastupnicima dozvolila da glasuju po savjesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DL
dr Luigi
14:19 03.02.2019.

Pamtim ga samo po lošem za Hrvatskog čovjeka,znači nikada neće dobiti moj glas ni podršku.

CR
crocro
12:38 03.02.2019.

Gosp. Mrsić veliki je promašaj na Hrvatskoj političkoj sceni. On poput Mrak Taritaš želi biti jedinstven, želi biti lider, sanja da ga narod pamti po velikim djelima, želi biti ključna politička figura, ali potpuno zaboravlja isto kao i Mrak Taritaš da je za najveću većinu građana samo i jedino marginalna politička osoba koja se silom prilika nameće da ne ostane zaboravljen, uzdajući se u izbornu pogrešku birača. I sada on kao glavi političar nekoga poziva da prihvaća njegove ideje i mišljenja. Čudni su to ljudi koji umišljaju da su subjekti i ključne figure Hrvatske politike a podrška javnosti nije im veća od 1% populacije. Ali oni sebe ne osjećaju kao promašaj već se drže kao jedini spasitelji Hrvatske. A kada dođu izbori nada im puca kao mjehurić od sapunice i onda odlaze u politički zaborav. Dostojanstveno.

BA
bakulušić
12:39 03.02.2019.

Budu li glasovali po savjesti, Mrsićev prijedlog pada u vodu. Budu li glasovali zbog straha i karijera, Mrsićev prijedlog ima izgledne šanse. Komunistička ideologija još uvijek živi u glavama mnogih koji odlučuju i potvrđuju odluke a Mrsić baš na to računa. I ne samo Mrsić.