Kolumna

Može se kad se hoće: i sniziti kamate, i rezati naknade i papirologiju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Može se kad se hoće: i sniziti kamate, i rezati naknade i papirologiju
06.05.2015.
u 12:00
Vlada je najavila da će ispraviti pogrešku i drastično srezati cijenu zatvaranja jeftinih tvrtki
Pogledaj originalni članak

Poslovna avantura 16 tisuća građana koji su se upecali na marketinšku ponudu Vlade i relativno jeftino otvorili tvrtku ipak neće završiti kao potpuni fijasko, čak i ako ne uspiju u poslovnom pothvatu. Potaknuta medijskim napisima, Vlada je najavila da će ispraviti pogrešku i drastično srezati cijenu zatvaranja jeftinih tvrtki, što je najmanje što je mogla učiniti za ljude koji su neinformirani "uletjeli grlom u jagode". Umjesto za deset i više tisuća kuna, male će se tvrtke otvarati za približno 800, a zatvarati za 600 kuna i tek se s ovakvom završnicom to može smatrati fer i korektnom mjerom koja može potaknuti privatnu inicijativu.

Dakle, može se kad se hoće, i to ne samo srezati papirologiju i iznose raznih naknada te pristojbi, nego primjerice i sniziti zatezne kamatne stope, koje su godinama služile kao neki oblik legalnog lihvarenja. Cijena višegodišnje neorganiziranosti, prenormiranosti, sporosti i nemara zapravo su poražavajuće procjene s kojima je jučer izašla Europska komisija. One iznova potvrđuju da nazadujemo, a dugoiščekivani oporavak na razini statističke pogreške pada u vodu pred činjenicom da ga istodobno prati povećanje javnog duga, visoka nezaposlenost i koju godinu kasnije posve izvjesno suočavanje s grčkim scenarijem.

Opozicija će, dakako, svu krivnju posve neopravdano prebacivati na vladajuću garnituru, oni će se loviti slabašnih vjesnika oporavka, ali tko god je posljednjih 25 godina obavljao bilo koju javnu funkciju na bilo kojoj razini vlasti, ne može uzmicati od vlastite odgovornosti. HGK je ovih dana jednom analizom aktualizirao činjenicu da je, gledajući efikasnost administracije, Makedonija postala najbolje organizirana država na prostorima bivše Jugoslavije, bolja i od Slovenije, što se, unatoč lokalnim specifičnostima, osjetilo i na njezinim stopama rasta. Ako je država kojoj susjedi ne priznaju ni ime posložila javne servise da budu kvalitetni i brzi, to je minimum koji se mogao očekivati od Hrvatske. Tada bi i stope rasta bile bolje.

>> Tvrtku otvorenu za 10 kuna ne možeš zatvoriti bez 15.000

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar mirica19
mirica19
12:11 06.05.2015.

Da, u preizbornoj godini se sve može. Sve ono što su u prvoj godini mandata vikali da je nemoguće, eto u zadnjoj je formalnost.

UI
Uvijek_iskreno
13:24 06.05.2015.

Oni jednostavno ne žele raditi, to su dokazali u cijelom svom mandatu...

OB
ObrenM
12:53 06.05.2015.

Ovakove stvari nebi radila niti mala djeca.Vidi se njihov intelekt,kada misle da ce itko povjerovati u njihove dobre namjere.Ovo ce najvjerovatnije odvratiti i njhove rijetke potencijalne glasace od davanja glasa njima.