Kolumna

Može li Zoran Milanović, uz rast popularnosti Mirele Holy, biti lider ljevice?

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Može li Zoran Milanović, uz rast popularnosti Mirele Holy, biti lider ljevice?
03.09.2014.
u 11:45
U SDP-u nema frakcijskih klubova jer, da ih ima, onda ORaH nikada vjerojatno i ne bi postao stranka
Pogledaj originalni članak

Informacija da se u nekom gradu smanjuju simpatije i potpora SDP-u zapravo i nije neka vijest. Sve je to u skladu sa SDP-ovim lošim upravljanjem državom. Ta stranka već mjesecima stalno pada. No, kad joj popularnost rapidno padne i u Rijeci i u Istri, kako pokazuju istraživanja, onda je to i nije obična vijest. Naime, u Rijeci i u nekim istarskim gradovima komunisti i njihovi politički nasljednici na vlasti su još od ‘45.! Sad se pak SDP-u dogodilo da u Rijeci svoj trajni primat mora prepustiti ORaH-u koji je postao Riječanina privlačniji i simpatičniji od stranke koja se godinama hvalila svojom suverenošću u Rijeci. U donedavnu „tvrđavu SDP-a“ ORaH je unio čuđenje, a na Iblerov trg možda i nemir. I u Zagrebu i u Rijeci ima razloga za nespokoj. Čak ni u Rijeci esdepeovci više nisu najomiljenija stranka! Poslije Zagreba sada su simbolički izgubili i Rijeku. Premda zapravo SDP-ova frakcija, ORaH se u Rijeci pretvorio u glavnu stranku. Može li Mirela Holy Zoranu Milanoviću preoteti i sam SDP?

Promjena raspoloženja Riječana i rast ORaH-a potvrđuju da je i SDP, poput HDZ-a sa Savezom za Hrvatsku, dobio stranku koja kani zastupati slična politička načela, ali na drugi način. Ni ORaH ni Savez za Hrvatsku nisu neka alternativa SDP-u i HDZ-u. Te su dvije nove stranke neka vrsta SDP-ova i HDZ-ova alter-ega. One se u bitnome puno i ne razlikuju od HDZ-a i SDP-a, ali su uvjerene da autentičnije i dosljednije zastupaju njihove izvorne političke postulate. Vjerojatno su takvim uvjerenjem bili vođeni i oni Riječani koji su svoje simpatije sa SDP-a prenijeli na ORaH. Oni su svoje raspoloženje prema nekoć omiljenoj stranci pretvorili u nezadovoljstvo, gunđanje pa i u mrzovolju. Četvorica najistaknutijih riječkih esdepovaca: Slavko Linić, Željko Jovanović, Vojko Obersnel i Zlatko Komadina možda imaju ambivalentan odnos prema riječkim zbivanjima. Moguće da im je zbog svađe sa Zoranom Milanovićem čak i drago što ga je Mirela Holy u Rijeci politički nagazila. To je na neki način i njihova posredna osveta samovoljnom predsjedniku SDP-a.

Zoranu Milanoviću riječki uspjeh ORaH-a može biti i argument za politički obračun s ostalim vodećim riječkim esdepeovcima. Može ih zbog rasta ORaH-a na štetu SDP-a otjerati iz stranke. Doduše, Mirela Holy je otišla iz SDP-a, no SDP iz nje kao da i nije. Njezin se ORaH više doima blagim protestom protiv SDP-a nego kao sasvim nova stranka. Predsjednica te stranke i sada razlogom svoga odlaska iz SDP-a navodi „neprovođenje Plana 21“. Njezina se stranka više čini kao kritika nego kao nešto politički autentično. Kao da je njezin cilj bio protestno otići iz stranke, a onda tim činom ponukati SDP da se vrati svojim proklamiranim načelima. Kako SDP nikada nije realizirao svoj Plan 21, ORaH se pretvorio u samozvanog tumača toga plana. Blagonaklonost riječke izborne mase i priklanjanje stranci Mirele Holy pokazuje da i simpatizeri SDP-a smatraju ORaH nastavljačem nekadašnjih SDP-ovih principa.

Bude li vlada Zorana Milanovića i dalje diletantski vodila državu, simpatije lijevih političkih krugova vjerojatno će i dalje prelaziti na stranu Mirele Holy. Dojam je da bi se predsjednica ORaH-a zajedno sa svojom strankom najradije vratila u načelno reformirani SDP. Samo što onda u takvome SDP-u ne bi moglo biti mjesta i za nju i za Milanovića. Premda Holy to možda i ne želi, nju se sve više doživljava kao Milanovićevu političku konkurenticu. Mirela Holy ne može Zoranu Milanoviću preuzeti stranku. Naime, u SDP-u nema frakcijskih klubova jer, da ih ima, onda ORaH nikada ne bi ni postao stranka. Mireli Holy je SDP previše drag da bi ozbiljno politički bila protiv njega. Ona je tu više da dobronamjerno zamjećuje i tješi SDP nego da trpko prigovara i kori. Ako ORaH bude i dalje rastao kao što se dogodilo u Rijeci, moglo bi u pitanje doći i Milanovićevo hinjeno liderstvo, njegovo predstavljanje vođom ljevice.

>> Holy: Rezultati anketa nas vesele, ali se njima ne opterećujemo

>> 'S Josipovićem ću se sastajati još češće nego do sada'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

IB
ibrinajaruga
11:57 03.09.2014.

jest Holy popularna ako se anketiraju samo oni za koje se ona kao ministrica zalagala da dobiju posao preko veze

SV
sveznamdrugi
11:49 03.09.2014.

Holy popularna? SDP popularan? tko tu koga, vi ste u medijima stvarno smiješni. Ova ekipa je gotova, nema više

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
11:58 03.09.2014.

...koji rast...