Pojašnjenje odluke

Most dao rok HDZ-ovoj koaliciji do sutra u 16 sati da odluče žele li se priključiti u započeti proces

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Most dao rok HDZ-ovoj koaliciji do sutra u 16 sati da odluče žele li se priključiti u započeti proces
20.12.2015.
u 15:53
S obzirom na to da je MOST i do sada bio potpuno pravedan i korektan prema objema stranama, pa je tako i SDP-u i koaliciji Hrvatske raste, nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju svih razina vlasti (Hrvatskog sabora i Vlade RH), dao dodatno vrijeme, isto to je spreman pružiti HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji, izvijestili su iz Mosta
Pogledaj originalni članak

Nakon objave jednoglasne odluke Nacionalnog vijeća Mosta da su HDZ-ovoj koaliciji vrata ipak i dalje otvorena iz Mosta je stiglo priopćenje u kojem objašnjavaju svoju odluku.

'MOST nezavisnih lista i Socijaldemokratska partija (u ime koalicije Hrvatska raste) potpisale su 19. prosinca 2015. „Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove Vlade Republike Hrvatske“ (sastavljen i predložen na potpisivanje i Hrvatskoj demokratskoj zajednici te Domoljubnoj koaliciji dan ranije, 18. prosinca).

 HDZ je odbio potpisati navedeni dokument vlastitom odlukom, a ne odbijanjem partnerstva s Hrvatskom demokratskom zajednicom i Domoljubnom koalicijom od dviju drugih uključenih strana. Budući da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javno uputio dvojbu u kojoj se pita hoće li MOST nezavisnih lista sada i Domoljubnoj koaliciji ostaviti dodatni rok, kao što je to bilo i u slučaju druge strane u identičnoj situaciji, MOST se s punim uvažavanjem želi osvrnuti na taj javni upit.

Dvostrano potpisani „Preliminarni okvir dogovora“, između ostalog, u točki 1. kaže:  „Prihvaćamo sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici MOSTA, HDZ-a (Domoljubne koalicije), SDP-a (koalicije Hrvatska raste) i stručnih nestranačkih osoba“.

Strane potpisnice započele su proces daljnjeg usuglašavanja kojeg treća strana više ne može zaustaviti, ali sukladno navedenom potpisanom okviru, može uputiti svoju želju za pridruživanjem započetom procesu. S obzirom na to da je MOST i do sada bio potpuno pravedan i korektan prema objema stranama, pa je tako i SDP-u i koaliciji Hrvatske raste, nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju svih razina vlasti (Hrvatskog sabora i Vlade RH), dao dodatno vrijeme, isto to je spreman pružiti HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji.

Molimo Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca 2015. godine do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dvostrano potpisani dokument, jer je te promjene nemoguće izvršiti bez konsenzusa druge strane potpisnice.

 Ako se Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija ne očituju do navedenog roka, proces će se dalje odvijati između dvije strane potpisnice dokumenta o preliminarnome okviru dogovora, u kojem postoji trajna otvorenost uključivanja treće strane, ali u onu fazu i u onim okvirima koji budu prihvaćeni konsenzusom dviju strana potpisnica dokumenta', priopćili su iz Mosta.

>> 'Kao što smo SDP-u ostavili otvorena vrata, tako vrata trebaju biti otvorena i za treću stranu'

>> Nacionalno vijeće Mosta jednoglasno odlučilo: Ostavljamo otvorena vrata Domoljubnoj koaliciji

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 199

DU
Deleted user
16:10 20.12.2015.

Ne jer hdz je stranka domoljuba i bolje je biti opozicija cijeli vijek nego koalirati sa udbaškim projektima i komunjarama

Avatar mister.N@
mister.N@
16:11 20.12.2015.

novi izbori molim vas malo odgovornosti prema narodu... ovo do sada je cista prostitucija... dajte jos jednu mogucnost izborima jet ovo je gadljivo i neprobavljivo!!! hvala!!!

MD
majčina dušica
16:10 20.12.2015.

Most buridanovo magare. Ma samo nastavite sdp-om,zasluzujete jedni druge, idealan spoj, ucjenjivaci s pokvarenjacima, imate svijetlu buducnost a nazalost mi s vama.