seattle

Morska kornjača liječena u barokomori

Foto: screnshot/youtube
Morska kornjača liječena u barokomori
04.04.2016.
u 11:00
Tucker, tridesetak kila teška i 20 godina stara morska kornjača, pronađena je u prosincu na rubu života na obali Oregona, daleko od njezina uobičajenog staništa u toplim vodama južne Kalifornije i Meksika.
Pogledaj originalni članak

Veterinari u Seattleu uskoro će znati jesu li tretmanom u barokomori, medicinskom uređaju koji se obično koristi za liječenje dekompesijske bolesti ronilaca, uspjeli pomoći morskoj kornjači koja zbog nadutosti ne može zaroniti i nastaviti živtot u oceanu.   

Tucker, tridesetak kila teška i 20 godina stara morska kornjača, pronađena je u prosincu na rubu života na obali Oregona, daleko od njezina uobičajenog staništa u toplim vodama južne Kalifornije i Meksika.

Tucker se oporavio od upale pluća i ostalih komplikacija pothlađenosti, ali ima problema s nadutosti koje uzrokuju plinovi u njegovu organizmu.

"To je gotovo kao da oko sebe ima pojas za spašavanje", rekao je glasnogovornik akvarija u Seattleu Tim Kuniholm.

Tamošnji veterinari odveli su Tuckera u bolnicu Virginia Mason u Seattleu na tretman u barokomori. On je prvi 'neljudski' pacijent koji se liječio u barokomori te bolnice i prva morska kornjača u SAD-u na takvoj terapiji zbog nadutosti.

Tucker ne može biti pušten na slobodu dok se ne riješi problem nadutosti bez koje u prirodi ne može preživjeti, jer morske kornjače moraju zaranjati u potrazi za hranom i sklanjati se pod vodom od predatora.

"On bi mogao ostati na ljudskoj brizi, ali to nije naš cilj", rekao je Kuniholm.

U barokomori je Tucker dva sata udisao stopostotni kisik. Pritom je sediran i prikopčan na monitor kako bi mu se pratile vitalne funkcije.

"Liječili smo mnoge ronioce od dekompresijske bolesti, a ovo je prvi put da smo bili zamoljeni da pomognemo morskoj kornjači, koje su i same odlični ronioci", rekao je James Holm, šef odjela hiperbarične medicine u u bolnici u Seattleu.

Tuckeru sada predstoje dodatni testovi kojima će se utvrditi je li mu terapija u barokomori pomogla.

>> Idem u mirovinu, dođite raditi na Mljet za 11.000 kuna

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.