šire zadarsko područje zahvaćeno je olujnim nevremenom

More uslijed oluje poplavilo benzinsku postaju u Zadru

Foto: Željko Mršić/PIXSELL
More uslijed oluje poplavilo benzinsku postaju u Zadru
19.12.2009.
u 10:52
Uslijed jakog nevremena, razina mora kod benzinske pumpe na Branimiru podigla se za oko jedan metar te doslovno poplavila cijelu pumpu jer je more doseglo do njihove kućice.
Pogledaj originalni članak

ZADAR - Olujno nevrijeme praćeno grmljavinom te jakom ledenom kišom i tučom zahvatilo je jutros šire zadarsko područje. Tijekom noći padao je i snijeg koji je ponovno prekrio još uvijek zaleđene prometnice, a oko 8 sati počela je padati ledena kiša koja je snijeg počela otapati pa je nastala bljuzgavica. Zbog toga je i kretanje pješacima bilo znatno otežano, a nerijetki su završavali i na tlu.

Iz hitne medicinske pomoći doznajemo da su rano jutros primili jednu stariju gospođu koja je pri izlasku iz crkve ozlijedila nogu. Pretpostavlja se da je slomila kuk. Također su zaprimili dojavu da je jedan Zadranin ozlijeđen prilikom pada s krova. 

Uslijed jakog nevremena, razina mora kod benzinske pumpe INA na Branimiru podigla se za oko jedan metar te doslovno poplavila cijelu pumpu jer je more doseglo do njihove kućice. Djelatnik te pumpe kazao je kako u posljednih deset godina nije doživio nešto slično i da je zbog poplave morao pozvati čovjeka da preparkira automobil kojeg je ostavio u blizini brodova.

- U zadnjih deset godina otkako tu radim nisam ovo doživio. More nam je došlo do ruba kućice, a čak sam vidio i jednog cipla kojeg je more izbacilo na rivu i donijelo ga nama ispod prozora. Pokušavao sam ga uloviti ostima, ali je ipak pobjegao. Kad sam pogledao na suprotnu stranu prema trajektima, činilo mi se kao da će zaplivati pravo na Kalelargu - rekao nam je jedan od djelatnika te pumpe.

Mećava stvara probleme u prometu i na području Gračaca

Iako na gotovo svim cestama u Zadarskoj županiji vladaju zimski uvjeti, u policiji nisu imali dojave o prometnim nezgodama. U Nadcestarijama Gračac doznajemo kako je mećava praćena vijavicom zahvatila nešto iza ponoći šire područje Gračaca.

- Ovo je užas, snijeg i mećava stvaraju ogromne probleme u prometu. Za sav su promet zatvorene ceste D-506 Bruvno-Mazin-Dobroselo i prometnica D-27 od Gračaca do Obrovca pa se prema Zadru ne može.

- Sve raspoložiove snage su na terenu, snijeg se čisti ali sporo. To je zrnati snijeg kojeg u pet minuta napada tri do četiri centimetra. Vidljivost je slaba, tek nekoliko metara. Prometnih nesreća, srećom do sada nemamo - rekao nam je Milan Mrkobrad zvani Leptir iz Nadcestarija Gračac.

Plimni val poplavio  Novigrad

Veliki plimni val jutros oko 7 sati poplavio je i veći dio Novigrada, a i ovoga puta poplivala je općinska zgrada i desetak kuća koje se nalaze na obali. e ji su na obali. Kako nam je kazao Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, velika plima digla se oko 7 sati pa je more prodrlo i donji dio zgrade. Kaže kako nema štete jer je pod od kamenih ploča.

I Emila Kaštela, jedna od stanovnica Novigrada od jutros se bori sa morem koje joj je poplavilo kuću.

- Ovo je već deveti ili deseti put od 1999. godine da mi kuća pliva, a samo ove godine ovo je drugi put. Jutros me oko 7,15 sati probudila jaka kiša, a kad sam izašla vani, vidila sam kako se more penje preko rive. Dok sad došla u kuću, u mojoj je konobi već ključalo more. Srećom da sam isključila sve kućanske aparate da me ne bi struja i sad čekam da se osuši. Sakupljam vodu čitavo jutro i već se polako povlači - kazala nam je Emila Kaštela dodajući kako je more povuklo i kanalizaciju i da joj cijela kuća ima neugodan miris.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
15:29 19.12.2009.

blizu mene, preko puta......u mp3....sav sam se smrza...