Tužba protiv Srbije

Moramo srušiti srpske teze da je Domovinski rat bio genocidan

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Moramo srušiti srpske teze da je Domovinski rat bio genocidan
14.11.2010.
u 19:03
Ivo Josipović: Tužba protiv Srbije ostaje, zasad nema razloga za njeno povlačenje
Pogledaj originalni članak

Hrvatska najprije treba odgovoriti na srpsku protutužbu za genocid, a tek onda dalje razgovarati o političkim mogućnostima i eventualnom povlačenju tužbe. U protivnom, moglo bi se to u nekim krugovima protumačiti da Hrvatska priznaje srpsku tvrdnju da je Domovinski rat bio genocidnog karaktera, izjavio je jučer za Večernji list profesor Marijan Damaška, svjetski poznati stručnjak za usporedno pravo na Sveučilištu Yale, savjetnik premijerke Jadranke Kosor za odnose s međunarodnim sudovima i zastupnik RH u tužbi protiv Srbije zbog genocida.

Rok za podnošenje odgovora na srpsku protutužbu je kraj prosinca. Za Večernji list prof. Damaška otkriva da se pisanje protutužbe bliži kraju, a kao savjetnik hrvatske premijerke drži da on nije kompetentan za političke odluke, kakvom smatra nagodbu o tužbi jer je to u domeni Vlade RH.

Politička odluka

Pitanje nagodbe, odnosno povlačenja tužbi uoči svog posjeta Hrvatskoj ponovno je pokrenuo predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je izjavio kako i EU podržava povlačenje tužbi. – Radimo punom parom i potkraj studenoga dolazim iz Amerike u Zagreb, gdje ćemo dogovoriti završne detalje. Zasad ne komentiram izglede za uspjeh hrvatske tužbe.

Protivim se stvaranju optimistične atmosfere koja može dovesti do teških razočaranje. To ne znači, međutim, da će dokaz da je Srbija počinila genocid biti lagan. Postoji, naime, znatan raskorak između pravnog i laičkog pojma genocida. Po laičkom shvaćanju, postoji, na primjer, genocid bude li ubijen velik broj osoba neke etničke grupe. No, s pravnog stanovišta to nije dovoljno. Treba još dokazati namjeru počinitelja da se ubojstvima uništi ta etnička grupa na tom području.

Pred hrvatskim timom je, teška zadaća, no siguran sam da ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da se ta zadaća uspješno izvrši – kazao nam je profesor Damaška. U dokumentima za pisanje odgovora na srbijansku protutužbu brojne su potresne činjenice o stradanjima u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj, a prof. Damaška naglašava da srpska strana u tužbi traži i ukidanje blagdana Domovinske zahvalnosti kojim se obilježava uspjeh vojno-redarstvene operacije Oluja. – Zbog hrvatske prošlosti, ali još više njene budućnosti i mladih generacija koje imaju pravo znati istinu, ne smijemo dopustiti da se Domovinski rat proglašava genocidnim, da se miješaju etničko čišćenje i genocid i da se sve strahote rata zaborave – zaključio je prof. Damaška.

Nije na dnevnom redu

Uoči dolaska B. Tadića hrvatski predsjednik Ivo Josipović za novosadski ke list Dnevnik izjavio da povlačenje međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije nije na dnevnom redu posjeta. Josipović je rekao da pitanje povlačenja tih tužbi trebaju rješavati dvije vlade, ali je dodao kako one opterećuju odnose dviju zemalja. - Hrvatska i Srbija započele su proces pune normalizacije i rješavanja brojnih problema. Na dobrom smo putu. Ova generacija političara mora ih riješiti. Tužba je tu, za nju postoje razlozi, ako oni nestanu, Vlada će odlučiti ima li smisla dalje voditi postrupak - rekao je Josipović jučer u Splitu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 141

Avatar Idler 3
Idler 3
11:30 15.11.2010.

10:58h kurcula....pa kad već pitaš, njih dvojica su ti se slikali u jednom takvom kraju gdje su svi Hrvati pobijeni ili protjerani ! PS: na koji ti kraj misliš kad naglašavaš kak su Srbi bili 30 % nekad i negdje !?

LO
LOGIC
17:38 15.11.2010.

Stanimirovićeva zlokobna tajna Tvrdnja dr. Vojislava Stanimirovića kako bi bolnički \"protokoli\" koje je Boris Tadić donio sa sobom u Vukovar mogli potvrditi njegovu pretpostavku da su se u vukovarskoj bolnici skrivali u bolesnike \"preobučeni vojnici\" ima također – svjesnu i podsvjesnu – prapovijest. Naime, potpisan kao prim. dr. Vojislav Stanimirović, autor tvrdnje o \"preobučenim vojnicima\" objavio je u listu \"Vojska Krajine\" br. 7-8 1993. godine članak \"Obnova zdravstvenih ustanova u Vukovaru 1991. - 1993.\" Na početku članka napisao je retke koje bi svaki od njegovih kolega psihijatara lako povezao s njegovim današnjim razmišljanjem: \"18. novembra 1991. oslobođena je bolnica u gradu na Vuki, poslednjem ustaškom uporištu. Mesec i po dana kasnije rođena je u njoj prva beba, početkom marta Trudbenik osposobljava Hitnu medicinsku pomoć, a šest meseci kasnije počinje sanaciju kompletne zgrade \'nove bolnice\'. Za dve godine osposobljeno je oko 70 odsto kapaciteta i oko 250 ležajeva, a vrednost radova je oko 5,5 miliona maraka.\" Doktor Vojislav zapravo se nada da će u \"protokolima\", koje je u Vukovar donio Boris Tadić nakon devetnaest godina, pronaći potvrdu za svoja davna uvjerenja i tvrdnje da vukovarska bolnica 1991. godine uopće nije bila bolnica, već – \"ustaško uporište\". Upravo zbog te demonske predrasude koja je možda stajala života nekog od nesretnika i nesretnica koje su \"osloboditelji\" zatekli u bolnici, i masakrirali na Ovčari ili negdje drugdje, riječima i (ne) djelima prim. dr. Vojislava Stanimirovića hitno bi se moralo pozabaviti državno odvjetništvo. A što se tiče \"poklona\" koje, s vremena na vrijeme, Boris Tadić donese u Hrvatsku, na tragu poznate izreke \"Timeo Danaos et dona ferentas\" mogli bismo zaključiti: \"Boj’ se Tadića (Srba) i kad darove nose.\" Ispada, nekako, da povijesti bolesti nije donio kao bi pomogao otkriću istine o žrtvama rata i zločina, već da bi dokazao Stanimirovićevu \"istinu\" o \"ustaškom uporištu\". Naknadno se postavlja i pitanje kakvu je poruku želio poslati 19. srpnja 2010. godine kad je u beogradskom uredu Fonda za humanitarno pravo od svih opljačkanih kulturnih dobara iz Hrvatske našem Predsjedniku uručio samo jednu umjetninu: ikonu Bogorodice ukradenu i odnesenu iz crkve svetoga Dimitrija u Dalju (predgrađu Osijeka). Oraspoložen i nadahnut tom gestom dr. Ivo Josipović zavjetovao se na sasvim konkretne hrvatske darove: poticanje povratka odbjeglih Srba, vraćanje stanarskih prava, obnovu imovine, isplatu neisplaćenih mirovina i priznavanje radnoga staža. LINK: http://www.velecasnisudac.com/hr/rubrika/102/slaven-letica

DK
Davor Knele
18:14 15.11.2010.

vi mozete samo da rusite svoje teze o domovinskom ratu.jedino hrvat misli da je izdaja normalna stvar.