IMPRESIVNO I ZASTRAŠUJUĆE

Moralne dileme umjetne inteligencije: Ni ona ne zna za koga glasati u Hrvatskoj

Foto: Sven Hoppe/DPA
Moralne dileme umjetne inteligencije: Ni ona ne zna za koga glasati u Hrvatskoj
04.05.2023.
u 19:37
Čavrljanje s Chat GPT-jem, kako se ispostavilo, iznimno je iskustvo, podjednako impresivno i zastrašujuće jer budi kovitlac različitih emocija, strah od nepoznatog i pitanja koja vape za odgovorom

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
ANALIZA PAPINOG APELA

Kako doći do propovijedi od 8 minuta: Istraživanje u Hrvatskoj pokazalo da su većini propovijedi preduge

Istraživanje Pew centra prije pet godina, koje obuhvatilo gotovo 50 tisuća propovijedi u nekoliko kršćanskih denominacija u SAD-u, pokazalo je kako su propovijedi katoličkih svećenika uvjerljivo najkraće. Prosječna propovijed tako traje oko 37 minuta, dok propovijedi katoličkih svećenika u prosjeku traju 14 minuta. Najduže traju propovijedi crnačkih protestanata (54 minuta), u evangeličkim crkvama traju oko 39 minuta, a u ostalim protestantskim zajednicama oko 25 minuta

Živi i radi u Leipzigu

Legendarni nogometaš otkriva zašto nije igrao za Hrvatsku: 'Ćiro to nikako nije mogao podnijeti'

– Ćiro Blažević nikako nije mogao podnijeti moj repić pa mi je rekao: “Kad se ošišaš, onda ću te pozvati.” Rekao sam: “Ili me zovite ako sam dobar ili me ne zovite ako nisam.” Neki su se igrači ošišali pa su bili pozvani jednom i nikad više. Prihvatio sam poziv Bosne i Hercegovine i branio na devet utakmica. Kasnije sam bio izabran za trenera vratara kada je izbornik bio Safet Sušić.

Ključne riječi


Komentari 6

TR
trpimir2022
13:50 02.06.2023.

Izuzetno je bitno baviti se filozofijom, kada je umjetna inteligencija u pitanju. Međutim, potpuno je pogrešno baviti se samo ljudskom filozofijom, već se treba baviti filozofijom umjetne inteligencije, koja je potpuno drugačija od naše i sigurno se bavi nama, kao glavnim ograničavajućim faktorom.

TR
trpimir2022
22:28 31.05.2023.

Kad se radi o umjetnoj inteligenciji, tu nema dileme niti ikakvog rizika. Istrijebit će nas sigurno, jer smo spori, ograničeni, skupi i napokon, posve nepotrebni. Ona će sama ukinuti nepotrebna ograničenja koja se tiču zaštite čovjeka i bajanja o etičkim principima. Dok ne budemo shvatili zašto bi umjetna inteligencija mogla izvršiti samoubojstvo, nećemo znati ništa o njoj.

AK
Aka
15:58 02.11.2023.

Nema tu inteligencije, sve su to samo programi sa alogritmima