polemike

Nadbiskup Puljić o inicijativi "Za dom spremni": Biskupi se ne potpisuju u ime biskupija

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Nadbiskup Puljić o inicijativi "Za dom spremni": Biskupi se ne potpisuju u ime biskupija
28.08.2015.
u 13:53
Postoji opasnost da se neku zanimljivu inicijativu 'privatizira', a ona može imati obilježja šireg, općeg interesa, pa je šteta ako nema znanstvenu i stručnu podlogu, kaže zadarski nadbiskup
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup zadarski Želimir Puljić komentirao je postupak dvojice biskupa koji su potpisali peticiju koju je pokrenuo akademik Josip Pečarić, a kojom su tražili da se ustaški pozdrav "za dom spremni" uvede u Hrvatsku vojsku. Peticiju su, naime, potpisali biskupi Valentin Pozaić i Vlado Košić.

– Predstavljati i voditi razne inicijative u demokratskom društvu način je izražavanja slobode mišljenja. Oni pak koji takvoj inicijativi dadnu svoj pristanak i svoj potpis očituju dvije stvari: Prvo, podržavaju ono što pokretači ideje obrazlažu. Drugo, svojim potpisom pokazuju da živimo u ozračju demokratskog društva u kojem se može pisati i potpisivati bez straha da će zbog toga netko poći na 'obavijesni razgovor' ili završiti na sudu i u zatvoru – počeo je svoje priopćenje zadarski nadbiskup.

Smatra da svi koji potpisuju i podržavaju takve inicijative, moraju biti spremni odgovarati svima koji opravdano traže obrazloženje i argumente takvih prijedloga.

– Ne bih stoga mogao obrazlagati osobne stavove dvojice biskupa koji su svojim potpisom na tu peticiju izrazili svoje očitovanje o tom prijedlogu. Naravno, takvim potpisom to ne čini ni biskup u ime svoje biskupije, ni  profesor u ime fakulteta, ni redovnik u ime svoje redovničke zajednice, ni akademik u ime Akademije, već u svoje osobno ime. Ostajući dakle na demokratskoj razini, imao bih prijedlog s obzirom na ovu i slične teme o kojima se nerijetko traži očitovanje putem peticije ili referenduma. Pogotovu kad se radi o dvoznačnim i nedovoljno definiranim pojmovima koji najčešće izazivaju napetosti i prijepore. Ili pak ako ideje i prijedlozi daju široku mogućnost manipulacije ljudskim osjećajima, vrijednostima ili tome slično. A čini se da pozdrav 'Za dom spremni' ulazi u to područje  dvoznačnosti i nejasnoće – kaže mons. Puljić.

Predlaže kako bi bilo korisno o toj temi koja zaokuplja hrvatsku javnost napraviti prigodan skup ljudi od struke koji će dati svoje stručne i znanstvene priloge.

– A nakon toga, temeljem zaključaka s toga skupa eventualno poduzeti očitovanje putem potpisa ili referenduma. U protivnom, postoji opasnost da se neku zanimljivu inicijativu 'privatizira', a ona može imati obilježja šireg, općeg interesa, pa je šteta ako nema znanstvenu i stručnu podlogu. Pogotovu ako nosi 'političku' ili neku drugu etiketu što je onda izlaže još većoj pogibelji i mogućnosti manipuliranja, navijanja i stvaranja nepotrebnih napetosti i društvenog raslojavanja, umjesto konstruktivnih rasprava, razgovora, dogovora i zaključaka – zaključuje mons. Puljić.

>> Akademik Pečarić: Uvedite pozdrav "Za dom - spremni" u vojsku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

IS
istri
16:13 28.08.2015.

nekad nase None su tumacivale da svecenici su nasi pastiri sto su sada kako se ponaSAJU . POLITICARI KOJI BI RADO GAZDARILI ZEMLJOM:

Avatar istovari
istovari
14:23 28.08.2015.

Pope drži se svetog pisma,sakramenata i molitve....to ti je poslanje, a ne politika!

Avatar ARENA
ARENA
14:26 28.08.2015.

Hoće li biskupska konferencija ikada shvatiti/zapamtiti da je RH po Ustavu sekularna država?