Zvoni, počinje škola

Mogu li se videoigre koristiti kao pomoćni alat u učenju?

Foto: Shutterstock
Mogu li se videoigre koristiti kao pomoćni alat u učenju?
03.09.2021.
u 11:54
U subotu, 4. rujna, ne propustite poseban prilog „Zvoni, počinje škola“ na dar uz Večernji list
Pogledaj originalni članak

Mnogi roditelji brinu o negativnom utjecaju videoigara na djecu. Neki od njih tako razmišljaju jer su i sami imali iskustva sa videoigrama punima nasilja, a već godinama slušamo o tome kako izazivaju ovisnost.

No, to nije jedina strana videoigara. Bitno ih je kontrolirati i pratiti da bi bile pozitivno iskustvo te čak i pomoćni alat pri učenju, savladavanju novih vještina i usavršavanju već postojećih. Sama industrija videoigara nudi odlično plaćene i dinamične poslove, ali igranje može potaknuti i drukčije interese. Također mogu biti dobra prilika za druženje i povezivanje roditelja i djece kroz zajedničko igranje.

Različite videoigre potiču razvoj različitih vještina i interesa.

Where on Earth is Carmen Sandiego? je dobar primjer igre kroz koju djecu mogu naučiti zanimljive zemljopisne činjenice, kao što su glavni gradovi, lokacije povijesno bitnih događaja i slično.

Minecraft, s druge strane, ima nekoliko različitih načina igranja: može se igrati s više ljudi, dopušteno je biti samo kreativan ili samo preživljavati, i ostali. Djeca imaju priliku biti kreativna, naučiti vještine rješavanja problema, surađivati, čitati, pa čak i učiti matematiku.

Depth Hunter 2: Deep Dive je savršena igra za svu djecu koja vole podvodni svijet. U igri se uči o morskim životinjama, njihovim imenima i izgledu, te se skuplja različito blago za dodatnu zabavu.

Ovisno o tome kako se gleda na videoigre te o tome kako ih se koristi, može se doći do različitih rezultata. Uz nadzor i pomoć roditelja, djeca kroz takve igre mogu iznimno napredovati u razvoju, učiti i zabavljati se u isti mah.

Pišemo o spomenutim i brojnim drugim videoigrama, kakvih su tematika i o tome što djeca mogu korisno i poučno izvući iz njih. Potiču na interes za znanosti, poviješću, kulturi i stranim jezicima. Također objašnjavamo kako i zašto se razvijaju različite vještine.

Uostalom, djeca najbolje uče kroz igru.

U prilogu saznajte koji sport je idealan za vašeg mališana,  tko mora nositi maske, što znače nacionalni ispiti te pročitajte savjete kako se pripremiti za državnu maturu od najmaturanta!

Na kioscima pronađite prilog „Zvoni, počinje škola“ na dar uz Večernji list u subotu 4. rujna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr