Liu Yandong

Moćna žena s imidžem 'crvene aristokracije'

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Liu Yandong
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Liu Yandong
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Liu Yandong
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Liu Yandong
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Liu Yandong
24.05.2014.
u 10:15
Došla je obilježiti početak suradnje kineskih i hrvatskih znanstvenika
Pogledaj originalni članak

Netko bi pomislio da rođenje u kineskoj komunističkoj kraljevskoj obitelji automatski otvara vrata prema visokim pozicijama moći. No to je pogrešno. 

Prva dama supersile

Kad je lani Liu Yandong imenovana jednim od zamjenika predsjednika kineske vlade postavši prvom ženom svjetske supersile, zatvoren je krug pročišćavanja Komunističke partije, ali i svjesnog distanciranja od žena u visokim ešalonima moći nakon krvave vlasti supruge Mao Ce-tunga. U vladi je zadužena za znanost i kulturu. Nakon imenovanja posjetila je SAD i Veliku Britaniju, a u Hrvatsku dolazi iz Izraela.

Uz sastanke s premijerom Milanovićem, koji je zahvalio na 50 tisuća dolara za stradale u poplavama, ministricom Vesnom Pusić, nakon kojega je izjavila da je Kina osigurala dvjesto stipendija za hrvatske studente i dvadeset školarina na Konfucijevu institutu, posjet mališanima u bolnici na zagrebačkom Rebru te Dubrovniku, L. Yandong danas će na Plitvicama obilježiti početak suradnje kineskih i hrvatskih znanstvenika. 

Zet sa zelenom kartom

Iako se pronosi glas da je liberalnijih stavova, nemoguće ih je doznati jer ih, kao uostalom nitko od kineskih dužnosnika, ne iznosi. Viđaju je kako džogira, mediji su zabilježili da je u jednom danu promijenila četiri kostima koje često upotpuni biserima, a iz depeša WikiLeaksa se pak doznaje da je bila “osupnuta homoseksualnošću u filmu Planina Brokeback”. Oni koji su je susreli kažu da je ugodna za komunikaciju, da se boji “zamke srednjih primanja”, teorije da država, kad dosegne određeni ekonomski rast, pada u stagnaciju te stoga zagovara reformu školstva pa je inspiraciju tražila i u Britaniji, ali i da izvrsno razumije ekonomiju.

Rođena je 1945., i školovana kao kemijski inženjer, no s biznisom je povezana preko supruga, šefa Jugoistočne trgovačke i tehnološke korporacije i kćeri koja živi u Hong Kongu te je udana za Kineza s kanadskom zelenom kartom. Kći joj je sedam godina živjela u SAD-u i jedva izbjegla napad na Pentagon 11. 9. No američke veze nisu ono što smeta javnosti. Odabir kćeri da rodi u Hong Kongu, a ne u "kineskoj" bolnici, zamalo je okrhnuo imidž “crvene aristokracije”.

>> Panika na Zapadu – Kinezi će progutati Amazon, Facebook...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NI
niko888
12:09 24.05.2014.

Sta znaci: "kineska komunisicka kraljevska obitelj"?