večeras premijera

Mladi Križevčanin ima 'žicu' za stvaranje filmova

Foto: ''
film Žica Zoran Vrabec
Foto: ''
film Žica Zoran Vrabec
Foto: ''
film Žica Zoran Vrabec
Foto: ''
film Žica Zoran Vrabec
Foto: ''
film Žica Zoran Vrabec
Foto: ''
žica film
Foto: ''
žica film
20.09.2014.
u 13:19
U Klubu kulture u Križevcima u 21 sat prikazuje se debitantski film mladog režisera Zorana Vrabeca. - Htio sam prikazati obiteljsku dramu i objasniti zašto dolazi do tragedija - objašnjava Vrabec radnju svoga kratkometražnog prvijenca Žica
Pogledaj originalni članak

Gledamo vijesti - eksplozija u Centru za socijalnu skrb. Sljedeći kadar - čovjek se diže iz kreveta, diže telefonsku slušalicu, vidimo dalje i ženu i dječaka. To mu je bivša obitelj, Danijel samo želi čuti sina Luku, no bivša mu supruga Kristina dozvoljava samo minutu razgovora, taman kad se dečkić tati pohvalio uspjehom u školi....

Sadržaj je to filma Žica, Zorana Vrabeca (25), čija je premijera večeras u 21 sat u Klubu kulture u Križevcima. Mladi križevački filmski entuzijast ovim je debijem htio opisati obiteljsku dramu i poslijerazvodnu traumu.

Foto: ''

- Uvijek me zanimalo zašto dolazi do tragedija, zašto je netko nekoga piknuo nožem, bacio bombu - kaže Vrabec i dodaje da je Žica, koja je simbol i veze, ali i njena pucanja, njegova verzija i pokušaj objašnjenja takvih postupaka (u ovom kratkometražnom filmu od 10.41 minutu junak baci eksploziv), da se možda, veli, i pronikne u um počinitelja i ne gleda ga se samo kao negativca.

Film je Vrabec snimao dva dana, od 6 ujutro do 20 sati, čemu je prethodilo višemjesečno razvijanje ideje, pisanje scenarija. Isprva je bio samo jedan glumac Saša Huzjak (Danijel), no na probama je uveden i ženski lik Nina Rašidović (Kristina) te Zoranov brat Mihael Vrabec kao Luka, redom naturščici. Režiser će s posebnim ponosom istaknuti da je sve napravljeno s minimalnim privatnim budžetom, te da je sve, od ideje do "soundtracka" i produkcije, "made in Križevci".

Foto: ''

Žicu je već prijavio na skorašnji Zagreb film festival, kao i na festivale u Francuskoj i Koreji, no Vrabecu je, prije filmskog rada, velika želja i edukacija - upisati Filmsku akademiju u Pragu, koju su pohađali Lordan Zafranović i Rajko Grlić, kojemu je pomagao na filmu Neka ostane među nama.

- To mi je bila velika škola i važno iskustvo, ništa ne ide bez učenja, čitanje knjiga je važna baza. Imam još nekoliko napisanih scenarija, ali ne žurim, idem korak po korak - zaključuje križevački režiser, pred kojim je zasigurno još puno dobrih scena.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.