Prvi u svijetu

Mladi Brođanin studira jazz na tamburi

Foto: Ivica Galović/Pixsell
Mladi Brođanin studira jazz na tamburi
14.07.2013.
u 17:03
Filip Novosel prvi je hrvatski tamburaš i uopće prva osoba u svijetu koja je tradicionalni instrument odvela na The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku.
Pogledaj originalni članak

Filip Novosel prvi je hrvatski tamburaš i uopće prva osoba u svijetu koja je ovaj tradicionalni hrvatski instrument odvela na The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku. Mladi magistar muzičke pedagogije iz Slavonskog Broda u Ameriku je otišao studirati početkom prošle godine, dobivši mogućnost izravnog upisa nakon osvojenog prvog mjesta na natjecanju Venecijanskog jazz festivala. Filip je odslušao tri od četiri semestra na ovoj prestižnoj akademiji, a sve ispite položio je s najvišom ocjenom A ili kod nas peticom.

- Dojmovi su izvrsni. Kada sam odlazio u Ameriku, nisam znao što me čeka, kakve ću ljude upoznati niti kako ću se snaći. Srećom, sve je prošlo odlično. Nikada nisam mislio da ću dosegnuti takav glazbeni nivo i da će ta okolina toliko utjecati na mene, kaže Novosel. S kolegama s fakulteta Filip je osnovao i grupu čiji članovi dolaze sa svih strana svijeta i s kojom je već imao više zapaženih koncerata po Americi i Europi. Svoje znanje u sviranju džeza na tamburi nedavno je u sklopu Brodskoga glazbenog ljeta demonstrirao i sugrađanima. Upoznao je mnoge poznate glazbenike poput makedonskog klarinetista Ismaila Lumanovskog, Paquita D\'Rivere ili Claudija Roditija, a sa svojim profesorom gitare grčkog podrijetla i stručnjakom za brazilsku glazbu Richardom Boukasom snimio je i CD. Sada ovaj brazilsko-balkanski mix zajednički nastupa u džez klubovima, a u planu je i turneja po Hrvatskoj.

Kao ni njegov kolega Žan Tetičkovič, bubnjar iz Slovenije koji ga je dočekao u njujorškoj akademiji, Filip svoju budućnost ne vidi u učionici niti na kakvom činovničkom mjestu. Obojica žele svirati i živjeti od svoje glazbe. Međutim, za razliku od Žana koji želi ostati u Americi, Filip će se po završetku studija vratiti u Hrvatsku. - Ako se ostvari ono što želim, ionako ću većinu vremena provoditi na putu ili na pozornicama diljem svijeta. Onda barem kada dođem kući želim da znam gdje sam došao, dodaje Filip.

Za glazbenika koji se dokazao kao svirač, skladatelj i aranžer školovanje u Americi bilo je ostvarenje životnog sna. Ono što ga najviše motivira za daljnji rad su ljudi koje je upoznao i mogućnosti koje se pružaju na fakultetu. I ranije je, kaže, imao dosta teorijskog znanja, ali nedostajao mu je svakodnevni susret sa džezom, proba ili gaža. Na tom je planu u Americi najviše profitirao, dokazavši usput kako džez i tambura nikako nisu nespojivi. - Za mene je glazba svemir, veliki prostor u kojemu je sve moguće. U 21. stoljeću vidimo sve češće fuzije i spojeve različitih žanrova, a osobito je interesantan taj susret starog i novog, istoka i zapada. Mislim da bismo upravo mi s ovog područja na kojem se susreće puno kultura to trebali najbolje znati iskoristiti i predstaviti u svijetu, zaključio je Novosel.

>>I Cibonini Amerikanci uživali u tamburicama, Strawberry zapjevao

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.