KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Zagrebu 17 novozaraženih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 24

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U Zagrebu 17 novozaraženih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 24
11.08.2020.
u 14:26
U Zadru je zaražen britanski državljanin koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Grada Zadra, a njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.
Pogledaj originalni članak

Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je u dnevnom izvješću priopćio kako je u Hrvatskoj 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 618.

Tijek događanja:

14:25 

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji u pos­ljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze COVID­-19 infekcijom, priopćio je županijski Stožer Civilne zaštite.

 S današnjim danom, kako navodi, izliječena je jedna starija muška osoba s boravištem u BiH.

Od početka pandemije analizirana su ukupno 6923 uzorka.

U Općoj bolnici Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na COVID­-19. U samoizolaciji je ukupno 256 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 49 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer Civilne zaštite i dalje poziva građane da se drže svih propisanih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

13:10 – Tijekom jučerašnjeg dana, u Karlovačkoj županiji je testirano 87 osoba. U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji registriran je jedan novi slučaj oboljenja od COVID-19. Radi se o  muškoj osobi srednje životne dobi  iz okolice  Karlovca. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Ukupno je  do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 105 osoba. U OB Karlovac je trenutno od COVID-19 hospitalizirana jedna oboljela osoba.

U samoizolaciji se sa današnjim danom nalaze 54 osobe.

Inspekcija SCZ Karlovac za 10.kolovoza: 8 ugostiteljskih objekata,  3 pekare, 3 knjižare, gradska tržnica. Za sve nadzore su sačinjene bilješke i izdana su 3 usmena upozorenja. Od gore navedenih objekata, 4 nadzora su izvršena po prijavi građana.

11:20 –  Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom  iznosi sto osamdeset i sedam (187),  dok je broj aktivnih slučajeva dvadeset i osam (28). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je devedeset i tri (93).

11:10 – U posljednja 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus testirano je 55 osoba i među njima nema novooboljelih. Trenutno su na području županije tri aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je 21 osoba.

11:07 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Obolio je muškarac starije životne dobi, koji je zbog teške kliničke slike smješten u Opću bolnicu Varaždin, a kao mogući izvor zaraze smatra se svadba u Slavoniji na kojoj su ukućani bili krajem srpnja. Ukućani, koji navode da su imali minimalne respiratorne simptome, također će biti testirani. - Vezano za  jučerašnji slučaj zaprimanja pacijentice u Opću bolnicu Varaždin, naglašavamo da je pacijentica zbog ozljede zaprimljena na hitni kirurški odjel, bez potrebe za operativnim zahvatom, te da se prema važećim obvezujućim protokolima takvi slučajevi ne testiraju na COVID-19. Upravo i isključivo zbog uspostavljenog dodatnog protokola preventivnog testiranja od strane Opće bolnice Varaždin, ova pacijentica je prepoznata kao COVID-19 pozitivna osoba, te je slijedom toga preventivna mjera samoizolacije određena za 11 zdravstvenih djelatnika - napominju u Stožeru VŽ-a.

10:50 – Od ukupno 433 obrađena testa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, danas su 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID-19 infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, i to iz Splita 6, Imotskog 3, Kaštela 2, Makarske 3, Sinja 1, Brela 1, Klisa 2, Podbablja 1, Podstrane 1, Prološca 1, Runovića 2 i Zmijavaca 1. Uz 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID-19 infekciju, s područja Splitsko-dalmatinske županije, još je 8 osoba iz drugih županija pozitivno na COVID-19 i to 2 osobe iz Osječko-baranjske županije, 4 osobe iz grada Zagreba, 1 osoba iz Krapinsko-zagorske županije te jedna osoba iz Brodsko-posavske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija  testirani su u Splitu. Od 24 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji se nalazi 561 osoba. Na bolničkom je liječenju 18 osoba pozitivnih na koronavirus u KBC-u Split, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze četiri strana državljanina.

10:32 – U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je ukupno 158 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Grada Osijeka, a jedna s područja Općine Darda.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a trenutačno nitko nije na respiratoru, no nažalost jučer je preminula jedna osoba (žena, rođena 1946. godine, iz Osijeka), javljaju iz županijskog Stožera.

10:20 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata šest je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 osoba iz Vinkovaca i 1 osoba iz Bapske).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 514, od kojih je 344 osoba izliječeno, a pet osoba je preminulo.

Trenutačno su u županiji 24 osobe hospitalizirane zbog bolesti COVID-19.
    
U protekla 24 sata testirano je 98 osoba te je ukupan broj testiranih do sada na području županije 6352.

U samoizolaciji na području županije jest 271 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 15 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva jest 19 radnika (2 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

10:10 – U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdila je u telefonskom razgovoru za HTV Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

9:55 – U Hrvatskoj je od jučer do danas ujutro već 87 novih slučajeva koronavirusa, doznaje N1. Od toga ih je najviše u Zagrebu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

9:28 – U Primorsko-goranskoj županiji u utorak su zabilježene četiri novozaražene osobe, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite i dodali kako je riječ o obiteljskim kontaktima i povratnicima s ljetovanja. Od četiri novozaražene osobe, dvije osobe su kontakti ranije zaraženih osoba, članova obitelji, dok su se dvije mlađe osobe vratile s ljetovanja – jedna s otoka Paga, a druga sa splitskog područja. Prema podacima stožera, sada je u Primorsko-goranskoj županiji ukupno aktivno 19 slučajeva zaraze koronavirusom.

9:25 – U Istri je u utorak zabilježeno dvoje novooboljelih od 190 briseva, koliko je ispitano u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije – izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako je riječ o građevinskom radniku iz BiH i Puljaninu koji je bio u Dalmaciji.

"Radi se o uvezenim slučajevima. Jedna osoba je državljanin Bosne i Hercegovine, građevinski radnik, koji je tijekom jučerašnjeg dana došao u Istru te je testiran prije početka rada. Druga osoba, iz Pule, boravila je 10-tak dana na području srednje Dalmacije te je simptome bolesti dobila i prije dolaska u Istru“, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

U posljednja 24 sata izliječene su dvije osobe. U Istri je trenutačno 24 aktivnih slučajeva COVID-19, od kojih je devetero hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici, dok su ostali na kućnom liječenju. U mjerama su samoizolacije 93 osobe.

Video – Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

 

9:05 – Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Riječ je o mlađem muškarcu, britanskom državljaninu koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Grada Zadra, a njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju. Aktivan nadzor provodi se nad 147 osoba, a istekao je za 4853. Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 120 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirane su tri osobe.

8:50 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su aktivna četiri slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 36 osoba, a ukupno su testirane 4033 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 34 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan na koronavirus. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.   

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ZV
Zvjerko1
10:36 11.08.2020.

Čuj ovo, do danas u 10:10, VL kaže da ima 17 zaraženih u Zagrebu, a Index piše da ih je do 08:00 bilo 37. Ma koga vi ....?

SA
sanikol
10:02 11.08.2020.

a da i imala jaja umjesto jajnika

Avatar Warded
Warded
09:32 11.08.2020.

Fascinira me kako netko može biti -stavljen u samoizolaciju?! Taj izraz je oksimoron. Sama riječ-samoizolacija, upućuje na svojevoljnu odluku da se netko izolira. Nitko te ne može "staviti u samoizolaciju"! Možeš otići u samoizolaciju, ili biti stavljen u izolaciju. Nikako ne možeš biti "stavljen u samoizolaciju"! A da sam ja nečiji kontakt pozvala bih se na "Plenković Presedan"-u kontaktnu manje od 15 minuta, dodiri vrlo kratki, blizina relativna.