Karlovac pod vodom

Mještani: S kanalizacijom smo dobili i ove silne poplave

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Mještani: S kanalizacijom smo dobili i ove silne poplave
17.09.2014.
u 11:51
Kao i mještani Gornjeg Mekušja i Mostanjčani krive nezavršeni nasip u Mekušju za velike poplave
Pogledaj originalni članak

Čitav donji dio kuće mi je poplavljen. Dizali smo namještaj i ostale predmete – svjedoči Vesna Kopas iz karlovačke četvrti Mostanje. No, najveći je problem što do ove godine Mostanje uopće nije plavljeno, a ove godine već drugi put.

Nisu poduzeli ništa

Mještani su stoga prosvjedovali na državnoj cesti D-1 ogorčeni na Grad, gradske službe i Stožer za zaštitu i spašavanje, Hrvatske vode i ostale koje smatraju odgovornima.

– Od prošle poplave službe nisu poduzele ništa da se ne ponovi katastrofa. U posljednjoj poplavi bili smo svjedoci neorganiziranosti stožera, jer ekipe nisu bile na kritičnim mjestima – poručuje više od 90 Mostanjaca gradonačelniku Damiru Jeliću u dopisu.

S druge strane, kao i mještani Pokupske doline hvale HGSS i Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Karlovca, te volontere.

– Pomogli su nam koliko je to bilo u njihovoj moći, ali bez vreća za zečje nasipe i dovoljnog broja pumpi njihov trud je bio uzaludan – poručuju ogorčeni mještani. – Imamo problem novoizgrađene kanalizacije, oborinskih i zaobilaznih voda koje dolaze u Mostanje kroz šahtove.

Voda nam se vraća jer ne postoji kanal Korana-Kupa - kaže Vlado Maraković. Osim u Karlovcu, gdje poplavljeni do 23. rujna trebaju prijaviti štete, elementarna nepogoda proglašena je i u općini Barilović. Zbog sporog povlačenja zaobalnih voda i Kupe još su poplavljena brojna sela u Pokupskoj dolini do kojih se može jedino čamcima.

Još su zatvorene ceste na području Koritinje, Donjeg i Gornjeg Mekušja, Skakavca, Utinje i Veljuna. Voda u Karlovcu zdravstveno je ispravna.Osim stotinjak klizišta na karlovačkom, aktivirala su se klizišta i u ozaljskom kraju. Situacija u Loviću Prekriškom je katastrofalna.

Osim u Loviću gdje je evidentirano niz oštećenja na prometnicama, a duljina jednog klizišta je čak 350 metara, niz problematičnih lokacija je na području cijele Vivodine, ali i na dijelovima uz rijeke gdje je voda odnijela i dio prometnica.

– Angažirali smo sve raspoložive strojeve koncesionara, ali i drugih ljudi na terenu. Uspjeli smo omogućiti svima da dođu do svojih kuća, no još smo vrlo daleko od potpune sanacije – zaključila je Lipšinić. I da im država za sanaciju neće ništa dodijeliti.

Gradonačelnik Damir Jelić još je jednom upozorio da postoje dva Karlovca, branjeni i obranjeni. Naime, 70 posto sustava obrane od poplave je riješeno, a 30 posto nije, pa je taj dio uvijek na udaru voda. Da bi se i to zaustavilo ključno je nekoliko projekata.

Projekti za spas

 Prvenstveno je to gradnje vodno-energetske stepenice u Brodarcima na početku kanala Kupa - Kupa kojim bi kanal bio dovršen, u funkciji i sakupljao bi i ‘čuvao’ vodu iz Kupe dok se ne snizi nivo rijeke.

Izgradnja trećeg dijela nasipa u Mekušju spriječit će poplave u Mekušanskom polju.

Dovršetak betonskog zida uzvodno uz Kupu, podizanje nivoa ceste D36 pomogao bi mještanima Koritinje i okolnih sela, čišćenje postojećih kanala uz rijeke koji postoje desetljećima, ali su neodržavani, a negdje i namjerno zatrpani, kao u slučaju Novaka gdje je privatnik napravio parking.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.