Mještani Kućana i Zbelave skupili 1508 potpisa protiv izgradnje pogona za oporabu smeća

22.12.2008.
u 17:32
Pogledaj originalni članak

Najavljeno – učinjeno! Građani triju Kućana i Zbelave, prigradskih naselja Varaždina, donijeli su u Gradsku vijećnicu peticiju s 1508 potpisa koju su najavili prije nekoliko dana.

Oštro se protive izgradnji pogona za oporabu smeća (mehanička obrada i izvlačenje korisnih svojstava), koji će Kućanu Gornjem biti još bliži no što je sad odlagalište bala.

– Već nam sad užasno smrdi. Naročito ljeti kad je vruće, poslije 21 sat i ujutro poslije 3. A jako često ovdje puše i jugo, točno preko bala prema nama. Što će tek biti ako još sagrade i postrojenje za obradu tog smeća – pita se Katarina Vizec iz Kućana Gornjeg, koja je danas potpisala peticiju.

Često puše jugo
U akciju su se, osim balama smeća najbližeg Kućana Gornjeg, uključili i mještani Kućan Marofa, Kućana Donjeg i Zbelave. Naime, u prvoj fazi smeće će se obrađivati mehanički, te će se odvajati kruti dio od biološkog, koji će se kompostirati, a u drugoj fazi moguća je i gradnja palionice krutog dijela otpada. A kako južni vjetar puše ravno prema tim naseljima, u strahu su za zdravlje i oni koji nisu u neposrednoj blizini.

– Svi se slažemo da ne želimo ni jedan gram smeća bliže našim kućama – kaže Stjepan Novosel, koji s vrta gleda ravno na buduću lokaciju za obradu smeća, udaljenu oko 500 metara. Zajedno s Ivanom Galunićem danas u podne već je sakupio 320 potpisa uzbunjenih građana u Kućanu Gornjem. Osim njih u tom su naselju na terenu još dvije ekipe, a kad se tome dodaju i ekipe u ostala tri naselja, broj sakupljenih potpisa već je zasigurno prešao tisuću. – Peticiju ćemo predati kad obiđemo sve kuće – kaže Stjepan Novosel.

Borba svim sredstvima
Iako peticija još nije predana došli smo u posjed njezina teksta, kojim mještani poručuju da će “svim zakonom dopuštenim sredstvima spriječiti” izgradnju pogona kraj njihova naselja.

– Obećavalo nam se da ćemo, iako smo zadnji na redu za uređenje u Varaždinu, biti jedan od najljepših dijelova grada. A sad nam grade taj pogon, u blizini je i Kokina farma iz koje je do nedavno smrdjelo, zatim farma svinja veterinarske stanice, pa je tu silazak s autoceste... Stvarno nije u redu to što se radi s Kućanima – rekao nam je još jedan mještanin Kućana, koji se nije htio predstaviti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr