mala gospa u kutjevu

'Mir se ostvaruje putem čovjeka, a ne oružja'

Foto: Dušan Mirković /Pixsell
mala gospa kutjevo (1)
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
mala gospa kutjevo (1)
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
mala gospa kutjevo (1)
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
mala gospa kutjevo (1)
09.09.2013.
u 12:53
Misnim slavljem koje je predvodio kapelan Boris Divković i blagoslovom djece završeno je slavlje blagdana Male Gospe u Kutjevu koja se u ovom mjestu štuje više od 500 godina.
Pogledaj originalni članak

Misnim slavljem koje je predvodio kapelan Boris Divković i blagoslovom djece završeno je slavlje blagdana Male Gospe u Kutjevu koja se u ovom mjestu štuje više od 500 godina.

Glavno hodočasničko misno slavlje predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević. U uvodu misnoga slavlja biskup je pozdravio svećenike, brojne vjernike, napose hodočasnike koji su došli pješice te predstavnike javnog života na čelu s Ivicom Nikolićem, gradonačelnikom Kutjeva koji na blagdan Male Gospe slavi i svoj dan. Na početku homilije biskup je pročitao glavne točke iz Papine poruke i njegov poziv na post i molitvu za mir u Siriji. Podsjetio je kako ovih dana s jedne strane određeni državnici zastupaju uvjerenje da u Siriji treba uspostaviti mir vojnom intervencijom, a kako s druge strane papa Franjo snažno poziva da sukobljene strane odustanu od oružja jer će to samo produbiti nasilje i zaprijetiti još većim stradanjima, da se rat može zaustavi samo dijalogom sukobljenih strana i tako promakne mir.

-Naviještena Božja riječ jasno svjedoči kako Bog ostvaruje mir putem čovjeka, a ne oružjem. Mržnja, sebični interesi, opredjeljenje za nasilje protiv drugoga i ubojstva imaju svoj temelj u ljudskom srcu ranjenom zlom. Iz tog stanja proizlazi zabluda kako se nanošenjem zla drugome može postići vlastita korist ili čak sreća – istaknuo je biskup.

Dodao je da je Marija uzor evanđeoskog mirotvorstva jer je cijelim srcem primila Isusa Krista i osposobljena njegovom ljubavlju postala s njime pobjednica nad zlom i smrću. Zbog toga je s pravom nazivamo Kraljicom mira jer ona služi miru kad nam pomaže da se u nama nastani Isusovo djelo pomirenja. Poručio je da ga moramo nastojati svjedočiti u konkretnim obiteljskim situacijama mnogih međusobnih sukoba koji završavaju bračnim rastavama ili drugim krivim koracima.

–Trenutačno stanje u Hrvatskoj na političkoj i drugim razinama života te mnoštvo besmislenih sukobljavanja, ocrnjivanja i podjela svjedoči o nedostatku kulture mira – kazao je biskup pozvavši nazočne da se kao vjernici zauzmu za evanđeoske odnose u našem društvu, da vjerujući Bogu mira i sami postanu mirotvorci te tako doprinose i miru u svijetu.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.