KRIZA EUROZONE

Ministri financija odgodili pomoć Grčkoj

Foto: AFP
Ministri financija odgodili pomoć Grčkoj
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
20.06.2011.
u 14:17
Odluka o pomoći Grčkoj odgođena je dok se ne vidi hoće li vlada Giorgosa Papandreoua dobiti parlamentarnu potporu za još oštrije mjere štednje
Pogledaj originalni članak

Ni nakon sedmosatne rasprave, koja je završila u ponedjeljak u dva sata ujutro, ministri financija država članica eurozone nisu se suglasili o isplati 12 milijarda eura pomoći Grčkoj. Odluku su odgodili dok ne vide hoće li vlada Giorgosa Papandreoua dobiti parlamentarnu potporu za još oštrije mjere štednje.

One uključuju daljnje fiskalne prilagodbe i prodaju 50 milijarda eura vrijedne imovine, oko sedmine njezine ukupne nominalne vrijednosti, čemu se protive i oporba i građani. Ako se pomoć ne uplati do sredine srpnja, kada stiže na naplatu tolika rata državnoga duga, Grčka će bankrotirati. Sa sobom bi u ponor povukla niz banaka koje su je kreditirale, a time i novčarske sustave zemalja odakle te banke dolaze, uključujući njemački, pa posljedično i čitavu eurozonu.

Stoga je malo vjerojatno da se pomoć na kraju neće odobriti, a odluka se najavljuje za “početak srpnja”. Tada bi ministri trebali donijeti i novi paket pomoći Grčkoj težak 120 milijarda eura u sljedeće tri godine jer su zaključili da se Atena još godinu dana neće moći zaduživati na novčarskim tržištima. Uključio bi i zamjenu dospjelih grčkih državnih obveznica novima, a privatne bi se kreditore poticalo da dragovoljno prihvate takvu zamjenu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 60

UK
Ugo Kajvez
14:33 20.06.2011.

Kad znaju da svu lovu koji bi mogli dati je bačena u vjetar, .... jedini spas za grčku da otpiše dug, ...... ali tad ....... drmež kod zapadnih bankara koji su izazvali ovo sr*nj* ..............

UK
Ugo Kajvez
14:37 20.06.2011.

youtube ............ . Chossudovsky: CIA\'s NGOs - the ABC of US foreign policy

VA
vatra
15:58 20.06.2011.

ugo, sereš. kaj su bankari krivi kaj ovi vole živjeti na dug, a nevole raditi? a kaj će tek Hrvatskoj raditi...