Traži se rješenje

Ministarstvo: Nema govora o izbacivanju Plitvičkih jezera s popisa svjetske baštine UNESCO-a

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Ministarstvo: Nema govora o izbacivanju Plitvičkih jezera s popisa svjetske baštine UNESCO-a
04.11.2016.
u 09:10
Iz Ministarstva kažu da je cilj učinkovita zaštita Nacionalnog parka Plitvička jezera te smanjenje kako broja posjetitelja tako i pojačane izgradnje objekata.
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike oglasilo se vezano uz navode da Nacionalnom parku Plitvička jezera prijeti izbacivanje s popisa svjetske baštine UNESCO-a. Naveli su da su ti navodi neutemeljeni.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poduzima sve kako bi se smanjio pritisak na Nacionalni park Plitvička jezera i otklonili prigovori UNESCO-a te ističemo da su u ovom trenutku navodi da parku prijeti izbacivanje s popisa svjetske baštine UNESCO-a neutemeljeni", napominju iz Ministarstva.

U svom priopćenju ističu da je Nacionalni park Plitvička jezera najpoznatija prirodna vizura Hrvatske u svjetskim razmjerima i jedno od biološki i geomorfološki najbogatijih područja Republike Hrvatske te da njegovo očuvanje predstavlja javni interes Republike Hrvatske.

"Na žalost, dugogodišnja praksa toleriranja pretjerane turističke eksploatacije i izgradnje na tom području dovela je do ugroze ovog zaštićenog prirodnog područja na što je pažnju skrenuo i UNESCO.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je svjesno problema u kojima se nalazi Nacionalni park Plitvička jezera kao i preporuka Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a te se u posljednjih pola godine intenzivno radi na njihovu rješavanju u suradnji sa Javnom ustanovom Nacionalni park Plitvička jezera i Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja", stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva kažu da je cilj učinkovita zaštita Nacionalnog parka Plitvička jezera te smanjenje kako broja posjetitelja tako i pojačane izgradnje objekata.

"Uspostavljena je kvalitetna međuresorna suradnja kako bi se iznašlo zajedničko rješenje za sva ključna pitanja, uključujući intenzitet izdavanja građevinskih dozvola i njihovu zakonitost, kvalitetu prostornog plana i potrebu za izmjenom istog, kao i trenutno važeću zakonsku proceduru za izdavanje građevinskih dozvola u nacionalnim parkovima. Također, prema preporuci Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a Ministarstvo je u reaktivnu monitoring misiju pozvalo IUCN (Međunarodna unija za očuvanje prirode koja provodi stručne evaluacije za UNESCO) s ciljem dobivanja objektivnog mišljenja o stanju u parku te utvrđivanju optimalnih rješenja", ističu.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u potpunosti je, kažu, posvećeno dugoročnom očuvanju Plitvičkih jezera te još jednom ističu da u ovom trenutku nema govora o izbacivanju parka s popisa svjetske baštine UNESCO-a.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
13:55 04.11.2016.

Ukidanjem obiteljskog tjedna riješili ste se dosadnih Hrvata koji devastiraju nacionalni park ulaznicom od 25 kuna. Daleko zahvalniji gosti su kosooki jer oni dolaze u špici za 160 kuna te na taj način pridonose održivom razvoju parka. Sarkazam, rekao bi Sheldon Cooper.