Sukob interesa

Ministar Čobanković nije smio uzeti europski novac za farmu

Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
Ministar Čobanković nije smio uzeti europski novac za farmu
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
16.05.2011.
u 07:50
Dok su na vlasti, političari se ne smiju baviti privatnim poslovima, kaže Waite, glasnogovornik europskoga povjerenika za poljoprivredu i seoski razvitak.
Pogledaj originalni članak

– Mnogi su europski političari poljoprivrednici i imaju pravo na poticaje iz europskih fondova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom (CAP) Europske unije. Međutim, nemaju pravo koristiti se svojim službenim položajem za privatnu korist – rekao nam je to Roger Waite, glasnogovornik europskoga povjerenika za poljoprivredu i seoski razvitak Daciana Ciolosa.

Moraju otići s dužnosti

On se, na Večernjakov zahtjev, osvrnuo na udeseterostručenje obiteljskoga poljoprivrednoga posjeda Petra Čobankovića tijekom njegovih ministarskih mandata te na pola milijuna eura poticaja koje je u proteklih sedam godina za to imanje dobio.

Čobanković, upozorio je Waite, nije mogao koristiti novac iz pretpristupnih europskih fondova da proširi farmu nego samo da je uskladi s europskim standardima.

K tome, političari na izvršnim dužnostima ne smiju se u vrijeme dok ih obnašaju baviti nikakvim privatnim poslovima. Kodeks ponašanja za članove povjereničkoga kolegija Europske komisije zabranjuje im, dapače, obavljanje ikakva drugoga posla, čak i onoga koji im ne donosi prihod. A ako se posumnja u da su se našli u sukobu interesa, dok se to ne razjasni, njihove zadaće preuzima drugi član kolegija. Dapače, do godinu i pol nakon prestanka povjereničke dužnosti za svaki novi posao moraju tražiti dopuštenje EK-ova etičkoga povjerenstva.

Sadašnji povjerenik Rumunj Ciolos nije poljoprivrednik, no njegova prethodnica Dankinja Mariann Fischer Boel bila je u trenutku stupanja na dužnost zajedno sa suprugom vlasnica farme od 204 hektara, za koju je ubirala oko 60.000 eura poticaja godišnje. Sva je vlasnička i upravljačka prava morala prebaciti na supruga, a kako bi se izbjegla svaka sumnja u sukob interesa, on je tijekom njezina mandata morao odustati od širenja farme, pa i od namjere da kupi novu farmu u Rusiji.

Za razliku od Danaca, Bugari nisu toliko skloni etičkim načelima. EK-ova služba za borbu protiv prijevara (OLAF) stoga istražuje slučaj Galine Dimitrove Peičeve-Miteve, kćeri bivšega bugarskoga zamjenika ministra poljoprivrede zaduženoga za raspodjelu europskoga novca Dimitra Peičeva. Ona je u 2009., dok joj je otac još bio na toj dužnosti, pokupila 700.000 eura poticaja i tako postala najveća bugarska dobitnica iz europskih fondova.

Britanska dinastija vodeća


Jedan od najvećih dobitnika CAP-a britanska je kraljevska obitelj. Trenutačno se ne može vidjeti koliko su poticaja lani dobili jer Britanci upravo obnavljaju mrežnu stranicu s tim podacima kako bi je uskladili s presudom Europskoga suda prema kojoj su dosadašnji propisi o objavi previše zadirali u privatnost korisnika. No, u tome se ne vidi ništa sporno jer britanska dinastija, koja je jedan od najvećih europskih zemljoposjednika, nema izvršne ovlasti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 156

OB
-obrisani-
11:26 16.05.2011.

11:20h Blizard znanje-imanje -HDZ (O) ZNA zato im se i žuri utrpati Hrvatsku i Hrvate u EU...inače svi njihovi vinogradi ,maslenici,plantaže mandarina propadaju bez fondova koje si mogu priskrbiti.Šteta što EU nema HDZ.

KO
koza2
09:17 16.05.2011.

\"Ministar Čobanković nije smio uzeti europski novac za farmu..\" Nisu smjeli uzeti ni hrvatski novac....

OB
-obrisani-
08:40 16.05.2011.

. ..a tko ste vi..odbjegli..??...veeliki domoljubi..?? .