TUŽNA OBLJETNICA

Milorad Dodik opet ignorirao Srebrenicu

Foto: AFP/Pixsell
Milorad Dodik opet ignorirao Srebrenicu
11.07.2011.
u 19:00
Dužnosnici iz Banje Luke tvrde da je broj žrtava preuveličan 
i da bošnjački političari koriste Srebrenicu da bi ostvarili svoj cilj i ukinuli Republiku Srpsku.
Pogledaj originalni članak

Jedanaestogodišnji Nesib Muhić najmlađa je od 613 žrtava srebreničkog genocida koje su danas uz komemoraciju i vjerski obred pokopane u Memorijalnom centru Potočari. Time se broj identificiranih i pokopanih žrtava u ovom memorijalnom kompleksu popeo na 5137, što je manje od dvije trećine ukupnog broja Bošnjaka ubijenih u Srebrenici i oko nje u srpnju 1995. godine.

Na 16. obljetnicu najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata u Potočarima je upriličena komemoracija kojoj je nazočilo više tisuća rođaka žrtava, ali i građana iz drugih dijelova BiH.

Mladićev zločin

Među brojnim uzvanicama u Potočarima je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je u svom obraćanju nazočnima kazao da je Srebrenica obilježila našu generaciju te da svi moraju raditi kako se ovakav zločin nikada ne bi ponovio.

– Trebamo stvarati prostor mira, gdje ljude mjere po ljudskosti i vrlinama, a ne po imenu – poručio je Josipović.

Svi ostali govornici, uključujući i američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona, oštro su kritizirali negiranje genocida nekih političkih struktura i pozvali na kažnjavanje odgovornih za ovaj zločin. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izravno je pohvalio srbijanskog predsjednika Borisa Tadića što je ispunio svoje prošlogodišnje obećanje iz Potočara i uhitio Ratka Mladića, pod čijim je zapovjedništvom i izvršen zločin u Srebrenici. Najviših dužnosnika iz Republike Srpske ni ove godine nije bilo u Potočarima.

Podijeljena država

Na komemoraciju su poslali niže rangirana izaslanstva demonstrirajući i na taj način svoj odnos prema stravičnom zločinu u Srebrenici. Aktualna vlast u RS, ali i velik dio javnosti u tom entitetu, odbija priznati da se u Srebrenici dogodio genocid. Uglavnom navode da je riječ o „teškom zločinu", ali i tvrde da je broj žrtava preuveličan te da bošnjački političari i mediji koriste Srebrenicu kako bi ostvarili svoj politički cilj, a to je, kako kažu, ukidanje RS i stvaranje unitarne BiH.

Koliko je u BiH politika i javnost podijeljena o onome što se događalo tijekom rata, pa i u Srebrenici, svjedoči i podatak da je dan žalosti bio samo u Federaciji, a ne i u RS te da je u isto vrijeme dok su se obitelji žrtava u Potočarima opraštale od svojih najmilijih, u Doboju u organizaciji ravnogorskog četničkog pokreta održan skup potpore haaškom optuženiku Ratku Mladiću.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 363

E
E
10:43 12.07.2011.

hehehe... to ti misliš da ne slave...

OB
-obrisani-
01:35 13.07.2011.

on samo glumi prozapadnu orijentiranost lukavi seljak ustvari ljigava seljačina

OB
-obrisani-
02:38 13.07.2011.

DaCapo se komirao..... nit romori, nit govori