kupovanje glasova

Miljenicima HDZ-ova vlada otpisala 2,5 milijardi kuna duga

Foto: Patrik Macek/Pixsell
\'22.02.2012., Zagreb - Predstavnici udruga mljekara Mladen Solcic, Igor Resetar i Drago Bagaric bili su na sjednici odbora za poljoprivredu Photo: Patrik Macek/Pixsell\'
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
\'07.04.2011., Sabor RH, trg svetog Marka 6, Zagreb - 23. sjednica Hrvatskoga sabora. Prijedlog zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom s konacnim prijedlogom zak
Foto: VL
vinka (1)
Foto: VL
vinka (1)
Foto: VL
vinka (1)
Foto: VL
vinka (1)
07.03.2012.
u 11:30
J. Kosor i Čobanković tvrtku Vinka iz svoje V. izborne jedinice spašavali su čak dvaput, uslugu su vratili i Spačvi
Pogledaj originalni članak

Hrvatske vlade pod vodstvom Ive Sanadera i Jadranke Kosor od 2004. godine do lani odrekle su se otprilike 2,5 milijarde državnih prihoda otpisujući porezne dugove ili ih pretvarajući u državne udjele u poduzećima koja su bila u teškoj situaciji. Prema podacima koje je prikupio Večernji list, država je takvu milost iskazala prema 24 tvrtke, jednome nogometnom klubu, jednoj bolnici i jednome studentskom centru, a porezne dugove od otprilike 760 milijuna kuna otpisala je osnovnim i srednjim školama koje ih nisu mogle platiti.

>>Porezni obveznici kojima je Vlada otpisala obveze poreza, doprinosa i trošarina

Je li baš svaki put državna intervencija bila opravdana?

Već je poznata priča o tome kako je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec uoči izbora 2007. godine "spašavao" koprivničku tvornicu obuće Sloga, koja je tada zapošljavala 600 radnika. Višemilijunski porezni dug pretvoren je u većinski državni vlasnički udjel. Nakon što je HDZ pobijedio na izborima, tvrtka je završila u stečaju i prodana je privatniku. Država je ostala bez glavnine potraživanja, a u tvornici danas radi stotinjak radnika.

Sličan obrazac primijenjen je na poljoprivrednu tvrtku Vinka iz Vinkovaca uoči prosinačkih izbora 2011. godine. Vinka je u većinskome vlasništvu države, a temeljni joj je kapital 32,2 milijuna kuna. U 2010. imala je gubitak od 4,5 milijuna kuna. Državi je dužna otprilike 60 milijuna kuna, a drugim vjerovnicima još 90 milijuna kuna.

Čarobiranje nekretninama

Za pretvaranje državnoga duga u vlasnički udjel u listopadu 2011. godine, mjesec dana prije izbora, zalaže se ministar poljoprivrede i ruralnoga razvoja Petar Čobanković. On zna da je toj tvrtki prije dvije godine već oprošten porezni dug. Porezna uprava daje negativno mišljenje, podsjećajući kako je tvrtka već dobila državnu pomoć.

Tadašnja ministrica financija Martina Dalić 24. listopada Čobankoviću piše da za Vinku ne bi trebalo tako intervenirati.

"Predlažemo još jednom razmotriti obveze koje proizlaze iz pravila o državnim potporama za restrukturiranje i poljoprivredu, a s obzirom na to da je ovo društvo (Vinka d.o.o., op. a.) već dobilo potpore ove vrste", napisala je M. Dalić.

Tri dana poslije, 27. listopada, vlada ipak donosi odluku o dokapitalizaciji Vinke državnim novcem. Odluku potpisuje J. Kosor.

Ugovor između Republike Hrvatske i tvrtke iz Vinkovaca, iz V. izborne jedinice, u kojoj su listu HDZ-a predvodili tadašnja premijerka J. Kosor i ministar Čobanković, potpisan je 29. studenoga 2011. godine, tjedan dana prije parlamentarnih izbora.

– Nemate svu dokumentaciju. Procedura je apsolutno poštovana – izjavio je jučer bivši ministar Čobanković.

Na pitanje kako je to moguće da je tvrtka Vinka dvaput dobila državnu potporu, iako je to u suprotnosti sa smjernicama vlade o pomoći poduzetnicima iz 2010. godine, Čobanković je odgovorio: – Ne, ne ne. To znači da Vinka više ne može dobiti takav oblik potpore.

Zanimljiv je slučaj i drvoprerađivačkog poduzeća Spačva iz – Vinkovaca. Godinama nije plaćala PDV, mirovinske i zdravstvene doprinose. Dug se lani popeo na 11,066.703 kune i 23 lipe. Šef uprave Dario Puljiz u ožujku prošle godine premijerki J. Kosor šalje dopis kojim predlaže da se dug prebije prodajom tvrtkinih nekretnina u Zadru, procijenjenih na – 11,066.703 kune i 23 lipe. Na taj prijedlog pozitivno se očituje Ministarstvo regionalnog razvoja. Pozitivno mišljenje daje i potpredsjednik vlade te ministar ruralnoga razvoja Petar Čobanković. Pismo podrške šalje i Grad Zadar kojem je zemljište navodno potrebno za razvoj sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Otpustili 300 radnika

Premijerka J. Kosor 1. srpnja potpisuje vladinu odluku kojom se Spačvin porezni dug prebija prodajom njezinih nekretnina Gradu Zadru.

Tvrtka Spačva donator je političkih stranaka koje tada vladaju Hrvatskom. Godine 2007. HDZ-u donirala je 300.000 kuna, a HSS-u 200.000 kuna. Budući da je tada već u velikim poslovnim teškoćama, tvrtka je uskoro otpustila 300 radnika.

– Spačva? Ne znam, to nije bilo u mom resoru – odgovorio je Čobanković na pitanje zbog čega je država uoči prosinačkih izbora pomogla i drugome poduzeću iz njegove izborne jedinice.

Da je bila riječ samo o želji države da pomogne tvrtkama u teškoćama i spasi radna mjesta, u svemu tome ne bi bilo ništa sporno. Međutim, očito je da u nekim slučajevima državna intervencija nije imala racionalnog, poslovnog opravdanja i da je pokrenuta isključivo iz politikantskih razloga. Drugim riječima, novcem poreznih obveznika vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor kupovali su se glasovi birača, a u nekim slučajevima vraćale su se usluge donatorima HDZ-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 124

OM
omer
12:50 07.03.2012.

Pa nemogu vjerovati da nakon tolikih financijskih malverzacija i zločina koje je radila hdz-ova vlada još uvjek ima idiota koji odobravaju te prljave radnje hdz-a i kliću im.

VI
visio
11:42 07.03.2012.

Ma ne bi oni krali! pa oni su Hrvatine HDZ-ovci...

OB
-obrisani-
11:34 07.03.2012.

Jesmo li mi to u anarhiji?