SUMNJA

Mile Paspalj uhićen zbog ratnog zločina u Glinskom Novom Selu

Foto: Screenshot
mile paspalj
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
policija
16.06.2015.
u 15:13
Riječ je o zločinu počinjenom u listopadu 1991. godine
Pogledaj originalni članak

Mile Paspalj (73) s glinskog područja uhićen je u ponedjeljak zbog sumnje na počinjenje ratnog zločina nad civilima u Glinskom Novom Selu 1991. godine. On je jedan od četvorice pripadnika Teritorijalne obrane Glina protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo istragu.

Riječ je o zločinu počinjenom u listopadu 1991. godine kada je, u dva navrata, u Glinskom Novom Selu ubijeno 32-oje civila, od kojih je najmlađa Katica Šimanović imala samo 15 godina.

Ostala trojica su državljani Republike Srbije i nedostupni su. Prošle godine za isti slučaj podignuta je optužnica protiv osmorice glinskih teritorijalaca, uključujući i njihova zapovjednika Vladu Čupovića, no svi se nalaze u Srbiji.

Zločin u Glinskom Novom Selu je jedan od najbestijalnijih na području Banovine. Teritorijalci su u selu prvo 3. listopada 1991. ubili devet civila, a 16. listopada iste godine vratili se, okupili svo preostalo stanovništvo i pobili ih. Muškarce su strijeljali, a žene zatvorili u stari drveni objekt na koji su ispalili raketu iz ručnog bacača. Tijela ubijenih iz ovog drugog masakra još uvijek nisu pronađena.

>> U ćeliji pretučen pripadnik srpske Teritorijalne obrane kojem se sudi za ratni zločin

>> Pobio civile jer su mu nekoliko dana prije hicem ubili djevojku u Sisku?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

JU
Just4theThrill
16:45 16.06.2015.

Nakon ovih zločina u selima doline rijeke Maje južno od grada Gline, koja su većinski hrvatska (Dolnjaci, Joševica, Maja, Prijeka i Svračica), iselili su svi Hrvati. Time su velikosrbi uspjeli u nakani da od Hrvata etnički očiste područje od Gline do Dvora na Uni. Osim Majskog bazena, uspjeh u etničkom čišćenju, kojim su uklonili sve Hrvate, postigli su u 27 sela koja se nalaze sjeverno od Gline (Bišćanovo, Donja Bućica,Gornja Bućica, Desni Degoj, Dvorišće, Ilovačak, Gračanica, Hađer, Donje Jame, Gornje Jame, Jukinac, Kihalac, Novo Selo Glinsko,Marinbrod, Prekopa, Selkovac Donji, Selkovac Gornji, Slatina Pokupska, Velika Solina, Mala Solina, Stankovac, Šatornja, Gornje Taborište,Donje Taborište, Donji Viduševac, Gornji Viduševac, Zaloj). U rečenim selima su Hrvati bili jedini stanovnici. Sva navedena područja su upravno pripadala gradu Glini. Tako je kao posljedica fizičke likvidacije i zastrašivanja nakon što su velikosrbi okupirali ta područja, opustjelo cijelo područje, odnosno nestalo je 7 000 dotadašnjih stanovnika, isključivo Hrvata. Time je u prosincu 1991. bio etnički očišćen cijeli prostor od Kupe na sjeveru do Dvora na Uni na jugoistoku. Hrvata više nije bilo južno od Kupe. Gdje su kazne, odšteta i pravda za sve ovo dok Pupovac galami o 9 staraca u Varivodama čijim je obiteljima RH isplatila ogromne odštete???

KL
Klarahrv
15:26 16.06.2015.

Jos se Pupavac nije javio kako se moze hapsiti srbe.

IV
Ivanveliki
15:59 16.06.2015.

Sve su to stvari koje su morale biti davno procesuirane. Sto se cekalo do sada?