Josip Milat iz splitskog SDP-a:

Milanoviću, ako smo dobili izbore, jesi li ti premijer?

Foto: Vanja Zubcic/Vecernji list
24.04.2009. Split, Hrvatska - Prosvjed studenata na FESB-u u Filozofskom fakultetu.Dekan Milat Josip Photo: Vanja Zubcic/Vecernji list
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
11.02.2016., Prokurative, Split - Predizborni unutarstranacki skup SDP-a u Gradskom kazalistu mladih. Zoran Milanovic. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
12.02.2016.
u 23:00
SDP-ovci su na sjednici toliko negodovali protiv Milatovih riječi da je on, unatoč Milanovićevu protivljenju, na kraju napustio dvoranu
Pogledaj originalni članak

Dolazak Zorana Milanovića na stranački skup u Splitu obilježen je nepojavljivanjem Ive Baldasara, gradonačelnika i predsjednika splitskog SDP-a, te oštrim kritikama profesora Josipa Milata, uglednog veterana SDP-a i predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splita, koji je pod salvom dobacivanja, negodovanja, a neki tvrde čak i uvreda, prekinuo izlaganje i napustio dvoranu.

– Počeo sam time što sam rekao da Zoran Milanović ima zasluga za razvoj stranke, ali da je došlo vrijeme da odstupi i prepusti vodstvo nekom drugom. Odmah su krenula negodovanja u publici, to vam je jasno. Milanović je apelirao da mi se dopusti govoriti pa sam nastavio: “Vi tvrdite da smo dobili izbore. Pitam se jesi li ti još uvijek premijer, jesmo li mi sastavili Vladu i imamo li većinu u parlamentu”. Rekao sam i da smo izgubili 20 mandata od prošlih izbora, a oni bi nam bili dovoljni za formiranje Vlade bez Mosta. Činjenica je da smo od 2011. na državnoj razini sve izbore izgubili. Milanović autokratski vodi stranku. Budući da on kadrovira, ljudi su pod kontrolom i nema kritike, a to nije karakteristika socijaldemokratske stranke. Rekao sam i da smo izgubili lijevu orijentaciju – ispričao nam je Milat detalje sa skupa koji je bio zatvoren za novinare. Milanoviću je uputio prigovor i uime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske.

– Rekao sam mu da je sigurno kako je on uvjereni antifašist i da je dobio Povelju SABA-e, ali za antifašizam nije napravio gotovo ništa. SABA je poslala više od 20 dopisa, dok sam ja bio u Predsjedništvu s molbom za prijam i rješenja, a na gotovo nijedan nije odgovorio. Vrlo dobro uime antifašizma nastupa, ali uglavnom prigodničarski. Održao je briljantan govor u Jasenovcu, ali ponavljam, samo prigodničarski. Organizacija antifašizma, status boraca... sve je ostalo mrtvo slovo – kaže Milat. Cijelo njegovo izlaganje bilo je popraćeno dobacivanjem iz publike pa je već nakon nekoliko rečenica odlučio otići, ali ga je Milanović, nastojeći stišati publiku zajedno s Brankom Grčićem i Rankom Ostojićem, pozvao da ostane.

– Ostao sam i nastavio sam, ali zbog dobacivanja nisam mogao završiti. Obećao sam Milanoviću da ću mu poslati dokumente kojima dokazujem ovo o čemu govorim. Kada sam odlazio, ipak sam dobio pljesak 20-ak ljudi, ne znam da li odobravanja ili negodovanja – kazao je Milat te dodao da nije iznenađen što se većini nije svidjelo to što govori, ali ni činjenicom da mnogi misle da se ne smije kritički govoriti.

– Mislim da će Komadina demokratskije voditi stranku nego što to čini Milanović – poručio je Milat koji kaže da će, kao istinski socijaldemokrat, priznati Milanovića kao svog 
predsjednika odluči li se članstvo za njega. 

>> Milanović sa splitskim SDP-ovcima iza zatvorenih vrata

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 65

GA
Gambit
23:58 12.02.2016.

Još jedan antifašist! Možda je on ostavio svastiku na Poljudu. Njemu najviše odgovora. Dajte ljudi, ostavite ovaj tzv. antifašizam tamo gdje je pripada -- u dalekoj povijesti. Nakon što to shvatite, možete nam se pridružiti u demokratskoj Hrvatskoj i Europi.

BA
barbaizamerike
00:08 13.02.2016.

Anketa :"Milanovic nije dobar za SDP ali ni za Hrvatsku van iz politike

MR
mrakomgluhijem
02:43 13.02.2016.

SKH-SamoDrpPartija je roba s greskom iz ``45, zorangutan je zadnja manifestacija metastaziranog tkiva. Samoraspad je jedina smislena opcija, a poslije mozda neki dvadesetpetogodisnjaci uspiju stvoriti pristojnu socijaldemokratsku STRANKU.