TRILATERALA U BEČU

Milanović u Austriji: Hrvatska vas čeka, sigurno je da sigurnije ne može biti!

Milanović u Austriji: Hrvatska vas čeka, sigurno je da sigurnije ne može biti!
08.07.2020.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Koronavirus, spas gospodarstva i turizma u regiji te klimatske promjene bili su teme današnjeg trilateralnog susreta u bečkom Hofburgu. Predsjednici Alexander Van der Bellen, Borut Pahor i Zoran Milanović sastali su se kako bi pronašli rješenje za goruća pitanja u regiji. Zaključili su da neće biti potrebe za zatvaranjem granica uz veliku disciplinu građana.

– Nikakva videoveza ne može nadomjestiti sastanak ljudi, državnika, premijera i ministara – riječi su kojima je Zoran Milanović počeo izlaganje.

Borut Pahor objavio je da će se 10. listopada održati dan nacionalnih manjina u Koruškoj, a nastavit će se i s edukacijskim programom poput učenja slovenskog jezika u školi.

Bellen je istaknuo kritičnu situaciju u gradskom turizmu Beča jer nema konferencija ni turista iz Azije, a Milanović je iskoristio priliku da pozove sve građane Austrije na odmor na hrvatsku obalu. Rekao je da je ona dovoljno velika, zbog čega se mogu vidjeti slike praznih plaža, te da ove godine ima tri puta manje turista nego prošle.

– Ima mjesta za sve. Hrvatska obala je velika. Sigurno je da sigurnije ne može biti. Ja vam osobno jamčim da je sigurno doći na odmor. Sigurnost je jedna od zadaća predsjednika – rekao je Milanović, ističući kako je možda Hrvatska testirala četiri puta manje građana od Austrije i tri puta manje od Slovenije, ali postotak smrtnosti vrlo je mali.

Usporedio je smrtnost od koronavirusa sa smrtnošću od sezonske gripe, koja je u siječnju 2017. godine doživjela vrhunac. Napomenuo je kako se boji da će ljudi nakon koronavirusa izgubiti povjerenje u znanost.

Bellen je izrazio razumijevanje za građane Austrije koji žele otputovati na more jer je i njemu osobno potrebno nešto drugo osim planinskog ugođaja te je opovrgnuo glasine o posljedicama koje bi na poslovnom planu mogli snositi građani odluče li se na ljetovanje izvan svoje zemlje.

Sva trojica državnika složila su se u jednome – da će koronavirusu doći kraj, ali ne i klimatskim promjenama.

– Bio sam početnik diplomat kada su Finska, Švedska i Austrija ulazile u Europsku uniju. I tada je Austrija imala više standarde za zelene politike nego što je uvjetovao EU. Za zelene politike i programe od sada ću se i osobno zalagati u Republici Hrvatskoj – istaknuo je Milanović.

Na pitanje o parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, rekao je da kao predsjednik Republike jako dobro zna Ustav te svoju ulogu u predaji mandata za Plenkovićevo sastavljanje Vlade. Istaknuo je da su mu rezultati izbora veliko olakšanje u toj odluci. Milanović je zaključio kako mu je draže sudjelovati u ovakvim događanjima nego u podjeli instrumenata moći u Republici Hrvatskoj.

Čelnicima je u cilju naći rješenje za stabilizaciju cijele regije kako u gospodarskom tako i u prijateljskom smislu, a domaćin sljedećeg sastanka bit će Slovenija.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.