zadarski akvatorij

Zoran Milanović s Antom Gotovinom lovio tunu

Foto: Vlada RH
Foto: Vlada RH
Foto: Vlada RH
21.06.2014.
u 19:39
Milanović se na području zadarskog akvatorija sastao s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje se bave uzgojem i prodajom tune: Kali tuna, Jadran tuna i Pelagos
Pogledaj originalni članak

Zajedno s ministrom poljoprivrede i šumarstva Tihomirom Jakovinom, premijer Milanović obišao je tijekom dana četiri broda tunolovca u zadarskom akvatoriju, razgovarao s kapetanima i članovima posade koji su bili u lovu na tune, te im se pridružio tijekom lova. Susreo se pritom i s generalom Antom Gotovinom koji je i sam pokrenuo posao s uzgojem tune.

Milanović se na području zadarskog akvatorija sastao s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje se bave uzgojem i prodajom tune: Kali tuna, Jadran tuna i Pelagos. Predstavnici spomenutih tvrtki upoznali su premijera s poslovnim rezultatima i stanjem u djelatnosti uzgoja i prodaje tune koja predstavlja važan dio hrvatske marikulture. Ukupna vrijednost uzgoja tune u 2012. godini iznosila je 31,4 milijuna eura, dok je u 2013. godini povećana na 37,5 milijuna eura.

Uzgoj i prodaja tune čini preko 40 posto ukupne vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva, čime je zauzela prvo mjesto po vrijednosti izvezenih proizvoda ribarstva. Gotovo cjelokupni izvoz hrvatske tune plasira se na japansko tržište. Na području Zadarske županije uzgoj tune obavljaju tri uzgajivača na 13 lokacija koje obuhvaćaju ukupnu površinu od 978.500 metara kvadratnih. Ukupni dozvoljeni uzgojni kapacitet postojećih uzgajališta tune u Hrvatskoj iznosi 7880 tona godišnje. Ulov i uzgoj tune uređen je temeljnim preporukama ICCAT-a kojeg je EU redovna članica. Od 2015. očekuje se povećanje ulovnih kvota što bi trebalo pridonijeti zamahu uzgoja tune u Hrvatskoj.

>> 2050. Tada će svjetski oceani biti pretvoreni u beživotne pustinje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 76

CP
Cviet Prigorja
20:24 21.06.2014.

A gdje je ravnatelj Krešimir Mihajlović? Je li svirala glazba Boba Dylana? Poslije su si pogledali film V. Brešana? Ajmo Večernjak, dajte malo pogledajte one stare anket tipa: Što biste učinili kada bi ugledalili Gotovinu? a) Ništa b) Prijavio, uzeo novac c) Prijavio P.S. Pozdrav Saravanki, Trbovićki , Čačiću

HA
Harrawath
19:52 21.06.2014.

zanimljivo kako se gotovina okrenuo od zokija

BA
banijash
20:24 21.06.2014.

Ovaj prmijer bas ima vremena. Malo u Brazil na utakmicu, malo lovit tune.., i tako fin neki posao..