intervju

Milanović: Ne bojimo se kancelarke, Njemačka je naš uzor!

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Milanović: Ne bojimo se kancelarke, Njemačka je naš uzor!
17.09.2012.
u 16:02
Ići ćemo prema euru. Ali hoćemo li ga uvesti za 10 godina? Ne znam. Ako održimo referendum po tom pitanju, nisam siguran da ćemo dobiti potporu Hrvata, rekao je Milanović
Pogledaj originalni članak

– Bolje je biti dio kluba nego biti sam - iako se taj klub trenutno suočava s problemima – odgovorio je premijer Zoran Milanović u intervjuu za njemački Der Spiegel na pitanje zašto i dalje želi Hrvatsku u Europskoj uniji s obzirom na to da se trenutačno suočava s najvećom financijskom krizom. Dodao je kako pristupanje Europskoj uniji zahtjeva od nas da ispunimo visoke standarde u ekonomskim i političkim područjima.

Londonski gradonačelnik Boris Johnson kazao je kako bi volio vidjeti "predivnu Hrvatsku u EU", ali vam je također savjetovao da ne uzmete euro. Hoćete li ga poslušati?

– Ići ćemo prema euru. Ali hoćemo li ga uvesti za 10 godina? Ne znam. Ako održimo referendum po tom pitanju, nisam siguran da ćemo dobiti potporu Hrvata.

Što mislite o upravljanju krizom u eurozoni?

Trenutačno, ne možemo zaboraviti činjenicu da je u posljednjih pet desetljeća, Europska unija zauzela područje od Španjolske do Finske kako bi se zajedno razvijali. To je sigurno uspješna priča - majstorski potez. Rođen sam u Jugoslaviji, multietničkoj državi u kojoj smo imali strukturne potpore za siromašnije regije. Unatoč toma, gospodarski jaz između Kosova i Slovenije uvijek je bio velik. Uz europski krizni fond i fiskalni dogovor, Europa je sada pronašla još dva načina za borbu protiv krize. Također smatram da Europska centralna banka radi dobar posao. Kupuje obveznice država, radi na smanjivanju kamatnih stopa i stvara rast.

U utorak se sastajete s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U nekoliko zapadnih država ona je postala "objekt mržnje". Kako Hrvati gledaju na ovu najmoćniju ženu?

Mi se ne bojimo kancelarke. Još uvijek se sjećam kako su ljudi godinama pričali o njemačkoj malaksalosti, kako je Njemačka uvijek zaostajala za ostalim europskim državama. No, izvukli su se i proveli su neke vrlo hrabre reforme. Njemačka je naš uzor, sa svojom racionalnošću, radom i skromnošću.

Kao i našim strogim mjerama štednje?

Da, time također.

Premijer Zoran Milanović, između ostaloga je kazao kako će se Hrvatska zalagati za proširenje Europske unije, ali da će to biti teško.

– Već neko vrijeme vlada zamor od proširenja. Ali mi bismo željeli da i naši susjedi budu primljeni u EU. Naravno i Srbija – rekao je Milanović.

>> Susret Merkel - Milanović: Trebali bi paziti na fiskalnu odgovornost

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
16:24 17.09.2012.

Pala je riječ Hrvat, to moram pročitati u originalu da li je stvarno rekao !

OB
-obrisani-
16:24 17.09.2012.

Ipak je ovaj Milanović manja budala nego sam mislio. Vidi i on da je igrom slučaja slučajno došao na vlast, te da Hrvati neće ponoviti tu slučajnost.

MA
maraton
16:19 17.09.2012.

E ćoviće - ovi ne more a da ne spomene Jugoslaviju i Srbe. Šta oni tebi znaće Milanoviću u današnjij Hrvatskoj. Bolje sporazum Tuđman-Izetbegović pošalji na reviziju našin strućnjacima a ne se zalagati kad će Srbi u EU.