Kolumna

Terorizam, četničke ambicije, izbjeglice... razlozi su za obvezni vojni rok

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Terorizam, četničke ambicije, izbjeglice... razlozi su za obvezni vojni rok
05.12.2015.
u 19:16
Iz straha da članstvo u NATO-u ne jamči 
sigurnost, neke su zemlje obvezni vojni rok vratile
Pogledaj originalni članak

Ponedjeljak 30. studenog

"No, prije svega, zalagat ću se za uvođenje obaveznog vojnog roka, u trajanju od najmanje tri mjeseca", rekao je u razgovoru za naš list hrvatski branitelj i novi, HDZ-ov, zastupnik u Hrvatskom saboru – Stevo Culej, iz sela Jarmine kraj Vinkovaca. U predizbornoj kampanji za to se s istovjetnom zamisli zauzimala i Kolinda Grabar-Kitarović, pa Culej u svojoj inicijativi neće biti usamljen. Niti će Hrvatska biti usamljena u Europi u kojoj obvezno služenje vojnog roka ima 14 zemalja.

Mi stariji, koji smo išli u vojsku u bivšoj državi, a pogotovo mlađi, koji su do 2008. godine imali obveznu službu u Hrvatskoj vojsci, iz vojske nosimo i pozitivne uspomene. Vojska je test muškosti, prilika i za duhovno i za tjelesno jačanje, za usvajanje discipline, te istodobno prilika za sazrijevanje, individualnu brigu o sebi i za svojevrsnu socijalizaciju. U Hrvatskoj vojsci uz to se učvršćivao i osjećaj domoljublja, nacionalne i državne posebnosti i, što je najvažnije, stjecale vještine i znanja za obranu Hrvatske. Sigurno ima i onih građana koji bi bili protiv uvođenja vojnog roka, što ne znači da im nedostaje patriotizma.

Ali sjetimo se da obećanje o vraćanju vojnog roka predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji nije naudilo, i sjetimo se ovogodišnje vojne parade koja je izazvala opće oduševljenje i dodatno pojačala uvjerenje o zaštiti zemlje pa tako i njih samih. Ratovi, terorizam, nestabilnost pojedinih država, obnova hladnog rata, izbjegličke najezde pa i neugasli apetiti za hrvatskim teritorijem – sve to imamo i kod sebe, i u susjedstvu, i u ne tako dalekoj okolini. Sve nam to prijeti te profesionalna vojska od oko 16.000 pripadnika nije dovoljna. A nije dovoljno ni članstvo u NATO-u koje nam ne jamči potpunu zaštitu u slučaju opasnosti. Upravo iz straha da to članstvo nije sigurno jamstvo, neke su zemlje, koje su ga bile ukinule, obvezni vojni rok vratile.

Kad je na početku ove godine pisao o ideji predsjednice države kolega Davor Ivanković podsjetio je kako je Domovinski rat pokazao koliko je za Hrvatsku bilo važno imati obučene građane. U jesen 1991. godine mobilizacijom 285.000 vojnika i stvaranjem 77 brigada uspostavljen je strateški preokret i zaustavljena agresija. To zacijelo dobro zna i novi saborski zastupnik Stevo Culej, umirovljeni specijalac i veliki ratnik koji je prošao sva ratišta od Vukovara do Dubrovnika i kojemu je brat bio jedan od masakriranih policajaca iz Borova naselja. Tri mjeseca, koliko bi mogao trajati vojni rok, ne remeti ni školovanje ni životne planove mladeži, a ne bi bilo ni godinu ili više izgubljenog vremena, što je često bio jedan od glavnih razloga odbojnosti prema služenju vojske u bivšoj državi. Dakle, malo bi se ili nimalo izgubilo a puno bi se dobilo – služilo bi se domovini, bila bi stečena osnovna spremnost za njezinu obranu, neko bi se vrijeme živjelo samostalno bez obitelji a zajedno s novim prijateljima...

Subota 28. studenog


Zašto iz HDZ-a tek sada uzvraćaju Milanoviću

Zoran Milanović i dalje pokazuje kako nema ni kućnog odgoja ni političke kulture. Projurio je kroz Predsjedničke dvore, s omalovažavajućom brzinom pozdravio predsjednicu i ne pogledavši je, zadržao se nekoliko minuta i pobjegao te lagao da je predsjednici pokazao 66 zastupničkih potpisa. Takvom drskošću, uvredama i obmanama o zlima političkog suparnika i svojoj nedužnosti i uspjesima prije izbora znao je fascinirati birače. A iz HDZ-a uzvraćaju mu tek sada umjesto da su to uporno ponavljali u predizbornoj kampanji. Nejasno je zašto mu prije nisu govorili da želi zadržati vlast kako bi spriječio istrage o nezakonitostima u DUUDI-ju i HZZO-u, o upletenosti brata mu Krešimira u kriminal i "drugim kriminalnim radnjama svoje vlade".

Nedjelja 29. studenog

Klišejizirano, kičasto i šuplje razotkrivanje

Nepojmljiv je kadšto nedostatak inteligencije s kojim se razotkrivaju ljevičari. Primjer je za to i odnos prema načinu na koji su, "iz pijeteta prema svojim rođacima i prijateljima, poginulim hrvatskim braniteljima, i poštujući marijanski katolički moral", te zbog Srba koji su protiv nas "vodili oružani rat" i "ugnjetavali nas 50 godina", reagirali Severinina sestra i njezin muž na Severinin svadbeni "cirkus" u Beogradu. Tako Jurica Pavičić piše kako je tugaljivo "što na jedan repertoar klišeja (trubači, luk, kajmak, stojadin) mali katolički 'bourgeois' odgovara drugim, jednako papirnatim i šupljim (marijanski moral, pijetet, 50 godina ugnjetavanja)", te što "na jednu provalu kiča" uzvraća "provalom drugog (političkog) kiča". Dakle, i na jednoj i na drugoj strani riječ je o "šupljim klišejima" i "kiču", ali ne brani Pavičić Severininu "šuplju" sestru, nego od njezina nasrtaja brani "šuplju" Severinu! To jest, draže mu je srpsko govno nego hrvatski drek (kao i njegovu prijatelju Anti Tomiću, uostalom).

Utorak 1. prosinca

Doktorat iz ulizivanja, pakiranja i preseljenja

Bivši ministar Gvozden Flego i bivša premijerka Jadranka Kosor osvrću se na upis predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na postdiplomski politološki studij. I dok Flego drži da je nemoguće istodobno obavljati predsjednički posao i studirati, bivša predsjednica Vlade i HDZ-a, misleći na predsjedničino obećanje da će Ured s Pantovčaka preseliti u Visoku, ironično kaže: "Ako danonoćno učiš, slušaš predavanja, tražiš knjige i skripte, ne možeš gubiti vrijeme na pakiranje i traženje kamiona za preseljenje." Dok je bio u Vladi, marksistički profesor Flego je u Hrvatskoj i svijetu, kako mu piše u biografijama, obavljao još stotinjak dužnosti koje su podrazumijevale mnoga putovanja i pripreme, pa bit će da i zato kao ministar nije ostavio nikakva traga. A na neduhoviti "žalac" J. Kosor moglo bi se neduhovito uzvratiti kako ona u državnička preseljenja ima uvid kao malo tko. Šest godina nisu joj trebala predavanja i knjige da uspješno doktorira na studiju ulizivanja i stvaranja kulta ličnosti poslije kojeg je Ivo Sanader spakiran i preseljen u Remetinec.

Srijeda 2. prosinca

Gle tko to govori - Milanović ili Grmoja!?

Ni Petrov, ni Petrina, ni Prgomet, ni Gordana Rusak, ni Irena Petrijevčanin Vuksanović nego – Nikola Grmoja. On je glavni destruktivac iz Mosta, najveći krivac za nove izbore i komični optimist koji na njima očekuje 35 mandata. Svoju sklonost SDP-u ne uspijeva pretvoriti u savez s tom strankom i u vlast, a HDZ, kažu, patološki mrzi (optužuje ga i za teror u Metkoviću). Razotkrio se izjavom u kojoj se i s manje suptilnim smislom za psihologiju vidi poistovjećivanje sa SDP-om: ako su, reče, Karamarko kao premijer i Reiner kao predsjednik Sabora neprihvatljivi SDP-u, neprihvatljivi su i Mostu. Kao da je to izgovorio Milanović! Ova država je stvarno nesretna kad je mogu uzdrmati sumanute ambicije jednog nastavnika iz osnovne škole.

Četvrtak 3. prosinca

Srbin od zanata "uvjerljiv" kao i uvijek

Milorad Pupovac tvrdi da se njegova stranka, SDSS, "nalazi pred pokušajem destrukcije". A pritisci i prijetnje, kaže, dolaze iz "stranke s kojom smo godinama bili partneri i imali blisku suradnju". Ne spominje da je to HDZ i tko pritišće i prijeti, kao što nikad nije spomenuo nijedan slučaj iz svoje ratnohuškačke brojke od 10 tisuća prekrštene srpske djece. Dakle, jako je uvjerljiv! No kad je riječ o tome tko destruira vlastitu stranku i zapravo prezire interese srpske manjine, trošeći novac iz proračuna na srpsku elitu u Hrvatskoj i tisak koji nitko ne čita, onda se zna tko to čini. Dužnosnici iz drugih srpskih organizacija, ali i iz vlastite mu stranke ne kriju da je to – Milorad Pupovac. Srbin od zanata.

Petak 4. prosinca

Zlostavljanje novim izborima predugo traje

Scenarij davno u nas prikazivanog američkog filma "Incident" jako je sličan sadašnjem političkom scenariju u Hrvatskoj. Dakle, dvojica huligana u rano jutro ulaze u vagon jednog vlaka u kojem se voze putnici što predstavljaju različite slojeve, sojeve, profesije, rase i naraštaje američkog društva te ih nemilosrdno zlostavljaju i ponižavaju. "Smotra" nasilja, kukavstva i bijede putnika traje sve dok huligani ne naiđu na jednog vojnika s rukom u gipsu, sina farmera. On ih junački sredi pa i sami otkrivaju vlastitu mizeriju koju su razgrtali u putnika koje su zlostavljali. Na zlostavljano i kukavno društvo u vlaku sliče i javnost, i Milanović sa SDP-om, i Karamarko s HDZ-om, koji se nastoje spasiti umiljavajući se i ponižavajući pred "huliganima" iz Mosta, Petrovom, Grmojom i drugima, koji su odlučili nastaviti zlostavljanje Hrvatske novim izborima. No kad-tad će i sadašnji hrvatski politički scenarij naletjeti na ubojitu šaku stvarnosti poput vojnikove iz filma, koja će pokazati i Mostovu bijedu, samo što do tada ovoj zemlji može biti učinjena golema šteta.

>> Sramota u Saboru – posljedica srozavanja politike poslije Tuđmana

>> Neobuzdane Mostove težnje: vlastohlepac Drago Prgomet 
i provincijsko božanstvo Petrov

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar Getrib
Getrib
17:58 06.12.2015.

Kolika je šteta učinjena nepromišljenom odlukom o ukidanju služenja obveznog vojnog roka samo da se smanje proračunski rashodi i izbjegnu služenje neki tatini sinovi.

TH
truth-hurts
03:33 06.12.2015.

svi zapadni povijesnicari pisu da su ustashe bili daleko najveci genocidasi na ovim prostorima. Npr kad su ustashe okupirale cijeli Bih, da stvore Veliku Hrvatsku, samo u Bih je pod ustashama pobijeno i istrebljeno 2 i pol puta vise ljudi no u svim ratovima 90-tih... A Hag je presudio da je Hrvatska 90-tih opet sprovela agresiju nad Bih, opet s najmerom stvaranja Velike Hrvatske, te da su Hrvati pocinili brojne zlocine protiv covjecnosti, u ratu u kojem je hrvatska vojska -- pod direktnom komandom Zagreba, HDZ-a i HDZ Bih -- pobila 4-5 puta vise Bosnjaka no sto je stradalo Hrvata u Vukovaru... Znaci po Ivkosicu se cijela regija mora naoruzati kontra zlocinackih ustasha, Hrvatske i HDZ-a

VC
von_canada
19:36 05.12.2015.

Ivkosicu gde si ostavio mozak kad si pisao ovu glupost od clanka?