GARI CAPPELLI

Mi se na Kvarneru ne dijelimo na crvene i crne

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
gari cappelli
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
gari cappelli
08.10.2016.
u 06:30
Svaki put kad HDZ pobijedi počne priča da ću ja biti ministar turizma, vjerojatno zato što sam predsjednik saborskog Odbora za turizam
Pogledaj originalni članak

Imenjak slavnog Garyja Coopera po kojem je i dobio ime, gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli, nema samo netipično ime. Veteran je HDZ-a, a s crvenog Kvarnera. Obiteljska hrvatsko-talijanska kombinacija, s korijenjem koje seže do Padove, uključuje i jednu baku Austrijanku. U politici na državnom nivou nije eksponiran, a mogao bi se naći u timu koji će voditi državu.

Kuloari kažu da ste ili novi ministar turizma ili šef Hrvatske turističke zajednice, je li to točno?

– Ta priča krene svaki put kad HDZ pobijedi na izborima. U njoj ima nekog smisla, u najmanju ruku zbog toga što sam predsjednik saborskog Odbora za turizam. U turizmu sam, inače, zamalo 40 godina, no fotelje za mene nisu cilj same po sebi, već ono što bi se eventualno s tog mjesta dalo napraviti da turizam uistinu do 2020. dosegne strateški cilj od 15 milijardi eura prihoda. No, pregovori tek završavaju i prerano je o tome tko će biti novi ministar turizma.

Dalmatinci prigovaraju što od vremena Nike Bulića i Pave Župan Rusković nitko iz njihove regije nije vodio Ministarstvo turizma, je li bitno odakle je ministar?

– Nebitna je regionalna pripadnost bilo kojeg, pa i ministra turizma. Važno je da zastupa ravnomjeran razvoj turizma u cijeloj zemlji, s naglaskom na kontinent koji je zanemaren, a ima velike potencijale. U gastroponudi čak možda i veće od obale. Dalmacija je pak uvijek dobro zastupljena u Vladi, pa čak je i kampanja HDZ-a krenula otamo, s Hvara, kako bi se naglasila važnost razvoja i bolje povezanosti hrvatskih otoka. Uvjeren sam da će i u najvišim turističkim tijelima biti predstavnika te regije.

Vas regionalna pripadnost nije odredila, kako je biti HDZ-ovac na SDP-ovu terenu?

– Vrlo dobro za ponosnog HDZ-ovca kakav sam ja. Sa SDP-ovcima odlično lokalno surađujem, a slično je i kad su u pitanju Županija i župan Komadina. Nema kod nas crveno-crnih ili, bolje rečeno, crveno-plavih podjela.

Kažu da ste europskija verzija HDZ-ovca, znači li to da pripadate Plenkovićevu krilu?

– Bio sam u diplomaciji neko vrijeme i sviđa mi se štih i europski način razmišljanja koji u politiku unosi Andrej Plenković. Ali, ne pripadam nijednom stranačkom krilu, nego jednostavno HDZ-u.

Ovo vam je treći mandat gradonačelnika Malog Lošinja, a, čini se, znate i s investitorima. Preuzimanje lošinjske hotelske kuće Jadranka od ruskih investitora prošlo je glatko, a spremni su ulagati i u zračnu luku, graditi marinu... U kojoj je to fazi?

– Dobroj, spremni su uložiti 30 milijuna eura u aerodrom, koji će primati i velike avione, sa 180 putnika. Radovi počinju dogodine, a prvi bi gosti trebali sletjeti u sezoni 2018. Zainteresirani su i za projekt ekološke marine s 220 vezova za megajahte, ali to je priča koja će postati atraktivnija kad proradi aerodrom.

Mali Lošinj ima neke od najskupljih hotelskih soba na Jadranu, a istodobno je šesti izbor po broju domaćih gostiju, kako ste pomirili de luxe i “obični” turizam?

– U 2016. dosad smo ugostili više od 270 tisuća stranih i 33.000 domaćih turista. Najbrojniji su slovenski i njemački gosti, a domaći su treći. Očito smo dobro pogodili što traže i što mogu platiti i gosti dubljeg džepa i oni koji imaju ograničen budžet za odmor. Lošinj ima skupe hotele, ali i jeftiniji smještaj u privatnim apartmanima ili hotelima s tri zvjezdice. S tim da treba reći da i među domaćim gostima ima onih koji su ljetos dolazili hidroavionima s odmora u Dalmaciji na još nekoliko noći u ponajbolje lošinjske hotele.

Mali Lošinj dobitnik je brojnih svjetskih nagrada, posljednjim priznanjem uvršten je među sto svjetskih destinacija održivog turizma, kakva je budućnost vašeg “malog mista”?

– Davne 1913. Lošinj je od kraja listopada do svibnja ostvarivao 260.000 noćenja. To je cilj, ljeto je riješeno, želimo sezonu od osam-devet mjeseci. Vjerujemo da ćemo to doseći 2020., kada ćemo osim aerodroma i marine imati i golf-igralište. Već sada, recimo, pripremamo vikend-ture, vezano uz Apoksiomena, za zimu 2018. Orijentacija, kako smo je i zacrtali prije desetak godina, ostaje destinacija ekologije, zdravlja, vitalnosti.

Oponenti kažu da zbog ubrzanog razvoja turizma nestaju prirodne vizure Malog Lošinja...

– Svi su planirani projekti brownfield, nema novih zadiranja u prostor. I za nas u gradskoj vlasti i u turističkoj zajednici plan je isti; zadovoljni i gosti i domaći ljudi. Razvoj turizma nema svrhe s namrgođenim domaćinima.     

>> Kliman: Projekt Zračne luke Mali Lošinj doveden 'praktički do kraja'

>> Mali Lošinj: Nije slučajno Apoksiomen tu 'skliznuo' s broda

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne razgovara. Na pitanje je li ikad zapucao na brata, kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

DU
Deleted user
09:32 08.10.2016.

Dok se spomene pomirba, netalasanje, sve znamo! Ne dirati u antifašističke svetce, utemeljitelje hrama bleiburškog!

Avatar Idler 3
Idler 3
09:46 08.10.2016.

Ne dijelite se jer su vam interesi isti....naime mi Hrvati spadamo u plave >;-))

OB
obivankenobi
09:27 08.10.2016.

Naravno da se ne dijelite, svi ste crveni.