Kolumna

Mesićeve izjave koristili su za podjelu BiH na srpski i bošnjački dio

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Mesićeve izjave koristili su za podjelu BiH na srpski i bošnjački dio
21.01.2014.
u 12:00
Dosad se Mesić zalagao za promjenu ustroja BiH pa je izjava kako je arhitektura na Balkanu završena zaokret
Pogledaj originalni članak

Iz “službenog Sarajeva” vrlo često se čuju optužbe kako se Hrvatska i Srbija miješaju u unutarnje stvari BiH.Takve uopćene izjave rijetko kada imaju konkretnu potvrdu. Bh. susjedi čak kao jamci “Daytona” imaju obvezu upozoravati ako je sporazum ugrožen. A jeste! Tihom revizijom obespravljen je hrvatski narod u BiH. Bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću omiljena odredišta su dolasci u dio BiH.

Uglavnom tamo gdje nema njegovih sunarodnjaka. On je nedavno u Sarajevu kao uvodničar na jednoj panel-diskusiji ustvrdio kako je arhitektura na prostorima Balkana završena i da se varaju svi oni koji misle kako to mogu promijeniti. Naglasio je i kako “nije izlaz u tome da imaju manja prava oni koji su u manjini”. To je golemi zaokret ako je pri tome mislio i na unutarnji ustroj BiH. Koja bi, ako se do kraja unitarizira, bila tamnica, prije svega, za Hrvate. Naime, do sada se Mesić nedvosmisleno zalagao za takvu arhitekturu BiH.

Vjerojatno je odustao jer je uvidio “kako se varaju svi koji misle da je mogu promijeniti”. Mesić je s pola države već dugo u ratu. Nekoliko tjedana prije kraja svog predsjedničkog mandata zaprijetio je Republici Srpskoj tenkovima i presijecanjem posavskog koridora ako se pokušaju odcijepiti. Ta i mnoge druge zapaljive izjave izazivale su bijes u RS-u. Naravno da je takva retorika godila “službenom Sarajevu” i dijelu bošnjačke elite. Pa zbog toga i nije bilo prosvjedne note zbog miješanja RH u unutarnje odnose, odnosno poticanja rušenja postojeće arhitekture u BiH.

Mesić uporno Srbima drži lekciju kako svoj entitet moraju ukinuti, a bh. Hrvatima da ga ne smiju ni tražiti. Zalaže se za unitarnu BiH kakvu su Bošnjaci već instalirali u kolokvijalno nazivanom “bošnjačko-­hrvatskom entitetu”. Tihom revizijom ovaj entitet (Federacija) postao je isključivo bošnjački. Funkcionira na oduzimanju prava Hrvatima. Je li Mesić sada kada je takav projekt Federacije pri kraju shvatio da se izgradio na otimačini od malobrojnijih?! Teško je objasniti njegovu misiju u BiH. Postao je počasnim građaninom svih onih u BiH koji su protiv (hercegovačkih) Hrvata i (bosanskih) Srba. Čak nikada u predsjedničkom mandatu nije posjetio zapadnu Hercegovinu.

Pred početak rata je bilo drukčije. Hercegovci su ga simpatizirali. Čak je i rodbinski vezan uz Široki Brijeg. U taj grad je rado dolazio. Držao je u njemu i vatrene govore. Tu je bio u misiji promjene stranačke vlasti. Kao Tuđmanov izaslanik 1992. “smijenio” je tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Stjepana Kljuića. Događaje iz rata u BiH Mesić je na svoj način prezentirao Haagu. Nakon svake njegove izjave, Hrvatima u BiH je bilo teže. Vjerojatno nigdje na svijetu ne postoji predsjednik koji je tako optuživao svoje sunarodnjake. To mu je pomoglo i u predsjedničkoj kampanji. Mnogima se i u Hrvatskoj svidjelo njegovo stigmatiziranje Hercegovaca. A nakon drugog mandata, na isti način i s istim zaslugama Mesić je očekivao da ga nakon Miroslava Lajčaka međunarodna zajednica kandidira za visokog predstavnika u BiH. Dolaskom na čelo RH Ivo Josipović napravio je značajan zaokret Pantovčaka prema BiH.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Mesić prijetio tenkovima Republici Srpskoj, u njihovom glavnom gradu Josipović je svirao klavir. Zaradio je pljesak. I simpatije. Bila je to simbolična poruka. Uljudbeni odnos Josipović je jednako gradio i s Banjom Lukom, i sa Sarajevom, i s Mostarom. Istinski se zalaže za cjelovitu BiH u kojoj će biti jednakopravna sva tri naroda. Diplomatskim manirama ukazuje na nepravde. Upravo takva retorika, među ostalim, pomogla je kako bi na površinu isplivalo neriješeno hrvatsko pitanje.

Da se kojim slučajem Mesić u svom mandatu angažirao za jednakopravnost Hrvata kao na njihovom optuživanju, umnogome bi pomagao u izgradnji cjelovite, suverene, decentralizirane, europske BiH. Baš to neriješeno hrvatsko pitanje generira sve probleme u daytonskoj tvorevini. Mesić je slabeći Hrvate i potičući državni unitarizam, neizravno pomogao u radikaliziranju bošnjačkog i srpskog entitetskog separatizma. Zbog čega se u BiH već vide obrisi labave države s dva suverena entiteta. Bez Hrvata. Ako se ovaj koncept do kraja realizira, Bošnjaci i Srbi trebaju na (nesvjesnoj) pomoći zahvaliti i bivšem hrvatskom predsjedniku.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

1H
1hrvatska2
15:17 21.01.2014.

Jozo tako ti Boga sto te je navelo da da na lice kolumne stavis ovu bradatu spodobu.Vise nam je nanio politicke,materijalne i svake druge stete u zadnji 15god.nego bilo koja druga spodoba.Njegova lazna svjedocenja i svi javni istupi su nam nanosili direktnu stetu.Njemu kao i ostaloj udbaskoj kliki jos je Yu-komunizam u srcu!Htvati su im zadnja rupa na svirali!

DA
danik
16:54 21.01.2014.

to si ti bio s njma kad su je darovali?,, ili s čuo od nekoga da su je darovali.?

ĆA
ćaćaća
12:03 22.01.2014.

priča se da je mesić kos.ovac...