reakcije

Mesić: Karamarkova opsesija ne smije postati državna politika

Foto: Arhiva VL
Mesić: Karamarkova opsesija ne smije postati državna politika
VL
Autor
Jasmina Popović
07.02.2011.
u 22:45
Hebrang: Pozdravljam ministrovu najavu, ali ona kasni 20 godina. Jasno i zašto. Čekali smo da biologija učini svoje
Pogledaj originalni članak

– Pozdravljam ministrovu najavu, ali ona kasni 20 godina. A jasno je i zašto kasnimo: čekali smo da biologija učini svoje. Sve postkomunističke zemlje provele su istrage o komunističkim zločinima i osudile ih, a mi nažalost spavamo. Čak ni minimum, poput Zakona o obilježavanju poslijeratnih komunističkih zločina, još nismo uspjeli donijeti u Saboru – ocijenio je Andrija Hebrang najavu ministra Karamarka da kreće u obračun s komunističkim zločincima. Bivši predsjednik Stjepan Mesić "priznaje Karamarku – i kao gospodinu i kao ministru – pravo da ima svoje mišljenje, pa i svoje opsesije".

Paušalan govor

– No, ono što je opsesija gospodina Karamarka ne smije ni u kakvim okolnostima postati opsesija ministra Karamarka, a još manje državna politika. Govoriti paušalno o komunističkim zločinima, kao što on čini, nije ništa drugo do jeftini i unaprijed na neuspjeh osuđeni pokušaj kompromitiranja jedne ideje i ideologije, zbog toga što su pojedinci koji su se u nju zaklinjali doista počinili (i) zločine – kaže Mesić i podvlači da "niti se Domovinski rat smije kompromitirati zbog toga što je nedvojbeno bilo zločina i na hrvatskoj strani".

Tuđmanova pomirba

– Nije potrebno da ministar Karamarko sada proglašava vrijeme kada će se govoriti o komunističkim zločinima. Napokon, što se revizije povijesti tiče, ministar griješi: nitko normalan toga se ne boji, ali svatko normalan to najoštrije osuđuje i odbacuje. Nacifašizam je bio zločin i taj je zločinački poredak izgubio rat. Antifašizam je pobijedio i na njegovim je temeljima sazdana današnja Europa, pa i RH. To je istina, a sve je drugo revizija povijesti – kaže Mesić.

I partizan Josip Manolić tvrdi da je Karamarko iskočio iz svoje policijske uloge i preuzeo političku. – Nije mi jasno zašto je ministar Karamarko prihvatio ulogu koja pokazuje da je spreman izvršavati političke odluke i da je policija još uvijek u rukama vlasti. Čemu služi ova najava? Zar se zaboravlja da je predsjednik Tuđman izveo pomirbu. Neka se postkomunistički zločini raščiste, ali ovo sliči na predizbornu akciju – misli Manolić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1015

Avatar best vocal
best vocal
17:09 08.02.2011.

mesiću govno bradato!

OM
omer
18:40 08.02.2011.

Ako je antifašizam temeljen na zločinima onda su antifašisti zločinci. Pitam ja vas što su onda fašisti i ustaše? da nisu oni anđeli ili sveci.

OB
-obrisani-
23:59 07.02.2011.

Karačmarko ODLAZI !!! :-)