new york

Meryl Streep želi snimiti film o spašavanju Židova u NDH

Foto: ''
' '
Foto: ''
'meryl streep'
Foto: AFP
Meryl Streep
04.11.2011.
u 17:45
Scenarij za film pisat će naša novinarka Jadranka J. Kero. U svojoj knjizi E. Gitman dokazuje da nisu svi Hrvati u NDH bili ustaše
Pogledaj originalni članak

U New Yorku je u četvrtak navečer predstavljena knjiga povjesničarke židovskog podrijetla dr. Esther Gitman pod nazivom "Kad hrabrost prevlada" te dokumentarni film "Kad istina pobijedi" Jadranke Jureško-Kero, dopisnice Večernjeg lista iz New Yorka. Američka publika zahvaljujući filmu naše novinarke doznala je o spašavanju Židova u NDH te o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. U filmu se govori o tome kako je i zašto dr. E. Gitman od brojnih ponuđenih tema za doktorsku disertaciju odlučila svoj rad posvetiti Hrvatima koji su spašavali Židove u NDH i Stepincu, za kojeg nije čula do trenutka kada je u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu otkrila zametnute kutije s desecima tisuća neobrađenih dokumenata u kojima se spominje nadbiskupovo časno djelovanje u ratu. Poruka dr. Gitman glavni je motiv filma. Ona glasi da je spašavanje Židova u NDH i uloga nadbiskupa Stepinca tema koja je zaslužila internacionalizaciju kako bi se u svijetu čula potpuna istina o hrvatskom narodu čiji su se hrabri predstavnici jedini u Europi tijekom Drugoga svjetskog rata otvoreno suprotstavili Hitlerovim rasnim zakonima. Dr. Gitman u svojoj knjizi i znanstvenim radovima ne umanjuje strahote i zločine koje su počinili ustaše tijekom vladavine u NDH. Ona naglašava da uvijek ima nade da se zlo pobijedi ako ima dobrih i odlučnih ljudi koji vole čovjeka kao čovjeka. Na projekciji su bili novinari, mnogobrojni povjesničari, hrvatska diplomacija te dr. Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

– Oduševljen sam filmom, i u Hrvatskoj i u izvandomovinstvu potrebno je prikazati istinu o našoj povijest – poručio je Šimonović. Dr. Esther Gitman naglasila je da hrabre pripadnike hrvatskoga naroda treba hvaliti i spominjati zbog spašavanja Židova te je kazala kako je oduševljena ulogom kardinala Stepinca, koji je bio "sveti čovjek".

– Dobili smo poziv na nekoliko festivala dokumentarnog filma u Izraelu i Americi. Hrvatska nije samo korupcija i problem, dužnost je svih nas koji živimo izvan nje da promoviramo svoju državu. Skidanjem stigme s Hrvata da su svi bili pripadnici ustaškog pokreta otvaramo novi prostor za promidžbu Hrvatske – poručila je na promociji Jadranka Jureško-Kero.

Na pitanje zašto je snimila film na temu spašavanja Židova u NDH i Stepinčeve uloge, novinarka Večernjeg lista poručila je da je film, iako govori o prošlosti, posvećen budućnosti Hrvatske. Na projekciji je bio i Harry Streep, brat poznate glumice Meryl Streep. Ona je zainteresirana za ekranizaciju priče o spašavanju Židova u Hrvatskoj, a naša novinarka Jadranka Jureško-Kero pisat će scenarij za film.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

OB
-obrisani-
18:50 04.11.2011.

Hahahahah!!!!!!!!! Despot nema pojma!

ZZ
zzbabac
18:57 04.11.2011.

Jadna Meryl. Navuci ce na sebe bijes yugonostalgicara i ljevicara. O Hrvatskoj se nista pozitivno ne smije pisati ni snimati, a o NDH pogotovo. Meryl, Meryl, ti se neces slikovati sa nasim pravDAsjednikom kao Angelina. Savjet: Zurno snimi film o krvolocnim Hrvatima pa te buju uzdizali u zvijezde.

US
U sridu
20:23 04.11.2011.

Rea,ti imas tocan podatak o pogibiji zidova? nekako se olako razbacujes brojkama,to me podsjeca na onih 7 milijuna ubijenih srba.