imaju pravo znati

Maturanti pitaju ministra: Kad ćemo besplatno studirati?

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Maturanti pitaju ministra: Kad ćemo besplatno studirati?
06.03.2010.
u 20:58
Sveučilište u Zagrebu još nije objavilo kvote ni koje će dodatne testove će tražiti za upis...
Pogledaj originalni članak

Sadašnjim maturantima koji bi voljeli ove godine dobiti i indeks nije lako. Oni stvarno žive u neizvjesnosti! Jer osim što strahuju od državne mature koja im je uvjet za upis na fakultete strahuju i jer nemaju odgovore na najvažnija pitanja. Do početka nove akademske godine ostalo je malo više od pola godine, a maturantima još nitko nije rekao koliko će ih se moći upisati na najveće sveučilište u državi, ono zagrebačko, jer kvote još nisu određene.

Pošto testovi?
Oni koji, primjerice, žele upisati Pravni fakultet ili neki drugi koji osim mature zahtijeva da kandidat položi i dodatne testove sposobnosti ne znaju pak kada će te testove pisati. Jer fakulteti još nisu odredili točne datume. Samim time budući brucoši ne mogu sebi rasporediti vrijeme i odlučiti kada da se pripremaju za te testove. Ne zna se ni hoće li se ti testovi naplaćivati ili neće. Vjerojatnije je da hoće, ali koliko?

– Cijena će vjerojatno biti kao što je bila ona za prijamne ispite. Točno je da se rokovi kada će se ti testovi polagati još ne znaju.

Fakulteti tvrde da im treba još vremena, no pretpostavlja se da će se polagati između 4. i 20. lipnja – kaže Vedran Mornar, član Povjerenstva za provedbu državne mature.

Tu je, dakako, i pitanje nad pitanjima! Hoće li se od iduće akademske godine ukinuti školarine ili bi roditelji ipak trebali početi skupljati kune u čarape? Besplatno studiranje nekoliko je puta studentima obećavao ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

No već neko vrijeme samo mudro šuti. Odgovor smo i sami pokušali dobiti u MZOŠ-u, ali ostali smo bez informacije. Što se događa?

– I meni to zadaje velike glavobolje.

Iduća je sjednica Senata 16. ožujka i do tada se nadam da ćemo imati odgovor na sva ta pitanja – napomenuo je Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu. No očito je da na Sveučilištu kalkuliraju, da ne žele odrediti kvote dok ne dobiju napismeno od Ministarstva obrazovanja da se studij neće plaćati.

Dajte vi to napismeno!
Logično, Sveučilište ne vjeruje Ministarstvu na riječ, želi pisani trag da će novac za školarine dobiti.

Ako se od besplatna studiranja na kraju odustane, tada bi na Sveučilištu, tvrde upućeniji, odustali od drastičnijeg smanjenja upisnih kvota jer to automatski znači manje novca. Datum kada se održava Senat ujedno je i krajnji zakonski rok do kojeg svi uvjeti za upis na studije moraju biti poznati.

No to što taj rok još nije “probijen” ne opravdava ni Ministarstvo ni Sveučilište jer sada nitko ništa ne zna. Svi oni iznevjerili su maturante. Obećali su im dati sve informacije, a to se nije dogodilo pa će se, po dobrom starom običaju, sve opet rješavati u zadnji tren, a budući brucoši ili pokusni kunići mogu samo moliti Boga da sve ipak dobro završi.

Besplatnog školstva nema bez Zakona o sveučilištima
Pitanje koje i dalje nema odgovora, a koje zanima više dekane i rektore nego studente novi je Zakon o sveučilištima. Njime bi se napokon dala veća ovlast rektorima sveučilišta koji više ne bi bili fikusi, a smanjila bi se uloga dekana. Prema prijedlogu zakona, primjerice, dekana bi birao rektor sa sedmeročlanim Upravnim vijećem, vjerojatno predstavnicima znanstvenih područja.

Rektor bi dekana mogao i smijeniti zbog, recimo, afere poput Indeksa. No donošenje spomenuta zakona Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), velikim dijelom i zbog snažnih protivljenja na sveučilištima, već dulje odgađa. No kako doznajemo na Sveučilištu u Zagrebu od visokog izvora, od novog zakona resorno ministarstvo ne odustaje. Dapače, navodno ga je dovršilo te ga kani poslati što prije u Sabor sada kad je već izglasan novi Zakon o udžbenicima. Drugim riječima, zakon bi otišao u proceduru bez detaljne javne rasprave na sveučilištima. Kako bi se njime uredilo i besplatno studiranje, postaje jasnije zbog čega u MZOŠ-u trenutačno mudro šute – kupuju vrijeme.

 – Priča se da će tu priču oko novog Zakona o sveučilištima MZOŠ izvesti u stilu “uzmi ili ostavi”– kaže naš izvor.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

PI
pilatus
22:47 06.03.2010.

@marko Eto mogu ti se pohvaliti da je na najboljem puti i moje dijete da se nadje u tom broju.

ML
mladen3x
21:06 06.03.2010.

E moji maturanti,i vi budete zavrsili kao seljaci ako se ne pobunite...Jos ste mladi pa se nedajte zaj.....vec od sada.Pozdrav i podrska.

MA
marko53
21:46 06.03.2010.

halo pilatus.opet si na forumu.Ima li snijega u Lucernu.