državna matura

Maturanti dobivali nule čak i ako je u eseju nedostajala riječ ili dvije

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Maturanti dobivali nule čak i ako je u eseju nedostajala riječ ili dvije
28.04.2010.
u 19:05
Za 40 bodova esej je napisalo samo 28 maturanata, i to 10 onih koji su srednju školu završili prije i 18 ovogodišnjih maturanata.
Pogledaj originalni članak

Esej iz hrvatskoga jezika na osnovnoj razini maturanti su dobro napisali i prosječno su prikupili 65 posto bodova od 40 mogućih. Za 40 bodova esej je napisalo samo 28 maturanata, i to 10 onih koji su srednju školu završili prije i 18 ovogodišnjih maturanata.

– Ove godine nije bilo šaranja po eseju, pisanja neprimjerenih primjedbi, promašenih tema ni vrijeđanja - prokomentirala je Marina Čubrić, voditeljica stručne radne skupine za hrvatski jezik na državnoj maturi. Prošlih godina, kad su maturanti znali da im rezultati koje postignu na testovima i probnoj državnoj maturi neće utjecati na ocjene, u eseju su se pojedini izravno obraćali nastavnicima, vrijeđali ih ili se žalili.

Ove godine, kad je rezultat postignut u eseju sastavni dio ocjene iz hrvatskoga jezika, nikome nije bilo do šale. Ipak, unatoč tome, šezdesetak maturanata iz eseja je dobilo nulu.

– Riječ je o učenicima koji nisu napisali dovoljan broj riječi. Bilo je slučajeva da je nedostajala riječ ili dvije, ali pravila se moraju poštovati i nije im se moglo progledati kroz prste – kazala nam je M. Čubrić. Drugi dio ispita iz hrvatskoga – test – maturanti će polagati potkraj svibnja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

MI
Misterx
15:56 05.05.2010.

Državna matura je inače trivijalna, a sada pokušavaju na ovakvim glupostima kao što je broj riječi ipak napraviti nekakvu rang listu, jer bi inače svi imali 5. Moja kćer koja ide u 1. razred gimnazije za 10 minuta je znala riješiti 60% mature iz fizike koja se inače piše 90 minuta.

Avatar arcanius
arcanius
20:10 28.04.2010.

dragi profesori i predavači....jebo vam vrag mater neurednu!....radi jedne ili dvije jebene riječi?....gamad usrana načitana!....maloprije sam na faxu pao ispit po treći put koji učim već 3 mjeseca!....isto radi jednog jedinog pitanja koje mi je kuja od profesorice postavila!....da ne govorim da znam tri skripte i sve separate gotovo napamet!.....i to sve sa razumijevanjem!....sve vas picajzle usrane nepodojene treba streljati!....ni vaše obitelji ne bi plakale za vama.....mrzim vas najiskrenije i ne bi stao na zebri da vas prepoznam.....još se hvalite sa mjerilima!.....ušljivci jedni posrani!

Avatar arcanius
arcanius
21:11 28.04.2010.

opa....moj komentar sa 9 pao na 8....možda se koje profesorsko piskaralo pojavilo.....ajde seronja, demantiraj me.....izvoli pa se izjasni.....čemu toliko zajebavanja oko jednog pitanja ako skripta ima 300 stranica?....ili gnjavljenje eseja zbog jedne riječi?....isto govno, drugo pakovanje....