Najpoznatiji svjetsk

Matulin Münchausen otkrio istinu - Križevčani gladni predstava

Foto: Sergej Novose/VLM
Vili Matula (1)
Foto: Sergej Novose/VLM
Vili Matula (1)
Foto: Sergej Novose/VLM
Vili Matula (1)
11.03.2012.
u 18:15
Kazališnom predstavom festivala Culture Shock oboren rekord u broju sjedećih mjesta u Klubu kulture
Pogledaj originalni članak

Klub kulture u Križevcima nikad nije bio puniji - doduše, na koncertima se znalo u taj podrumski prostor u Hrvatskom domu ugurati i 300 ljudi, no istina je - u subotu je oboren rekord u broju sjedećih mjesta - više od sto ljudi na stolicama, i još 30-ak na nogama (za mali grad te se brojke, kažu upućeni, ne čine napuhanima, jer ipak je bila subota, a i ulaznica se morala platiti) privuklo je kazivanje baruna Münchhausena - monodrama kojom zagrebački glumac Vili Matula, gdje god je izvodi, izazove ovacije.

Ni na festivalu Culture Shock, koji se odvija i pod pokroviteljstvom Večernjaka, nije bilo drugačije. Uvjerljiv u ulozi legendarnog lažljivca od kojeg svijet nije vidio boljeg (ili goreg!), Matula se publici "dao" u potpunosti, kao jedini na sceni letio je i na topovskoj kugli, ljubovao s europskim caricama, pio sa sultanom, držao u službi i takve likove kakvi su Čeh, Mađar, Zagorac, zavodio, pobjeđivao...

Münchhausenove zgode, u ovom slučaju prerađene iz predloška njemačkog autora Gottfrieda Burgera, Matula na pozornici "ekranizira" i pantomimom i glasom, "skida" ga svakom gestom, pa se promatraču doista čini da pred sobom vidi samog baruna.

Premijerno prikazana još davne 1998., monodrama redatelja Borisa Kovačevića i s nenadmašnim Matulom osvojila je desetke nagrada i gostovala na brojnim festivalima. Križevački nastup bio je znakovit i po tome što je pokazao da je ovdašnja publika gladna kazališnih uprizorenja, ne nužno u velikoj dvorani i s velikim ansamblima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.