Oštro upozorenje SAD-a

Mattis: Ne mogu Amerikanci brinuti o sigurnosti vaše djece više od vas samih

Foto: Reuters/PIXSELL
James Mattis
Foto: Reuters/PIXSELL
James Mattis
Foto: Reuters/PIXSELL
James Mattis
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
vojarna, damir krstičević
15.02.2017.
u 19:02
"NATO ostaje čvrsti temelj za Sjedinjene Države i transatlantsku zajednicu”
Pogledaj originalni članak

Novi američki ministar obrane na svom prvom sastanku u NATO-u upozorio je kolege ministre iz 27 saveznica, među njima i hrvatskog Damira Krstičevića, da njihove zemlje moraju više uložiti u zajedničku obranu jer će u suprotnom Amerika smanjiti svoju predanost savezu.

- Američki porezni obveznici više neće podnositi neproporcionalan udio u obrani zapadnih vrijednosti - rekao je general James Mattis, aludirajući očito na činjenicu da SAD plaća oko 70 posto ukupnog iznosa kojeg svih 28 članica NATO-a zajedno izdvaja za vojsku i obranu. 

- Amerikanci ne mogu brinuti za buduću sigurnost vaše djece više od vas samih. Dužan sam pred vama biti jasan oko političke realnosti u SAD-u i iznijeti vam u konkretnom smislu poštene zahtjeve građana moje zemlje.

Amerika će ispuniti svoje obveze, ali ako vaše nacije ne žele vidjeti da Amerika ublaži svoju predanost ovom savezu, svaki od vaših glavnih gradova mora pokazati potporu našoj zajedničkoj obrani - rekao je general Mattis na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. 

Ranije, pred novinarima prilikom ulaska na ministarski sastanak, general Mattis naglasio je da "NATO ostaje čvrsti temelj za Sjedinjene Države i transatlantsku zajednicu”.

- Predsjednik Trump čvrsto podupire NATO - rekao je Mattis.

Cilj svake od zemalja saveznica u NATO-u je da za vojne i obrambene svrhe izdvaja 2 posto svoga BDP-a godišnje, no trenutno samo 5 od 28 zemalja ispunjava taj cilj: SAD, Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija. Udio vojnog proračuna u hrvatskom BDP-u je 1,23 posto. 

Tako zacrtani cilj nije novost koja je došla s Trumpovim izborom za američkog predsjednika, predviđeno je da do tog cilja sve države dođu do 2024., no poruka koju je prenio novi američki ministar obrane predstavlja dosad najveće upozorenje.

- Čestitao sam ministru Mattisu na izboru. Znate da je on također umirovljeni general, srdačno smo razgovarali, bit će prilike da razgovaramo i dalje u interesu RH i SAD-a - rekao je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević u izjavi novinarima.

- Mattis inzistira da države naprave konkretne nacionalne planove kako će i u kojem roku doći do izdvajanja od 2 posto BDP-a, što je zajednička zadaća svih. Moramo podijeliti odgovornost u okviru NATO-a radi svih nas i naše sigurnosti - dodao je Krstičević. 

>> Vrhovni iranski vođa Hamenei: Trump otkriva 'pravo lice Amerike'

>> Netanyahu pozvao 'odgovorne zemlje' da uvedu sankcije Iranu: 'Žele uništiti Izrael, otvoreno to govore'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar Idler 3
Idler 3
19:10 15.02.2017.

Zanimljivo pitanje/tezu je postavil. Trumpa ne treba nitko voljet al Ameri bi mu se brzo mogli počet klanjat jer oće čiste račune. Bumo vidjeli!

NE
Nenadjebivi
19:15 15.02.2017.

Nema više džabe ni u američke stare babe , treba dobro platit ako misliš da će te Amerikanci štititi i braniti . Ali inaće mi bismo zaista trebali više ulagati u vojsku i naoružanje jer sigurnost je ipak na prvom mjestu , kako je rekao drug Tito ( imao je i on koju pametnu ) : Spremajmo se kao da će sutra biti rat a živimo kao da će sto godina biti mir.

BL
blagoje58
19:48 15.02.2017.

S jedne strane, Amerikanac je u pravu. Nije NATO društveni klub nego ozbiljna vojna organizacija koja predstavlja pogodnosti i rizike. S druge strane treba jasno sjesti s Amerikancima (da mi, samo mi), i dobiti jasna jamstva da podržavaju organizaciju za koju traže da izdvajamo novac. Ako nas ne budu htjeli čuti, neće nas htjeti ni braniti. Ali da, ja ovo pišem, trošim struju, a naša vlast se boji Dodiku odgovoriti, a ne nekom ozbiljnijem.