Milorad Buha

Matica srpska: Hrvati govore srpski

Foto: Thinkstock
Matica srpska: Hrvati govore srpski
10.02.2013.
u 20:50
Milorad Buha, predsjednik Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku, tvrdi kako je filološka znanost pokazala da Hrvati govore srpskim jezikom, doznaju beogradske Vesti online.
Pogledaj originalni članak

Milorad Buha, predsjednik Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku, tvrdi kako je filološka znanost pokazala da Hrvati govore srpskim jezikom, doznaju beogradske Vesti online.

- Treba polaziti od tri neosporne znanstvene činjenice u filološkoj znanosti, a to su da je srpski jezik službeni i književni jezik u Hrvatskoj, zatim da je kolonijalna Austrougarska izbacila hrvatski jezik iz službene i književne uporabe u 19. stoljeću, proglašavajući ga neznanstveno kajkavskim dijalektom, i da srpski jezik ima dva dijalekta - štokavski i čakavski. O tome je Ruska akademija nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu objavila znanstveni rad akademika Aleksandra Belića 1905. u kojem je istaknuo kako je polemika s hrvatskom stranom bez ova tri znanstvena polazišta izlišna i neznanstvena - objašnjava Buha.

>> \'Odgoda ne dolazi u obzir, ali postupno uvođenje ćirilice da\'

Vesti online ironično dodaje kako \"stanovnici Vukovara, koji se iz petnih žila trude zabraniti službenu uporabu srpskog jezika i pisma u tom gradu, sigurno nisu čuli da je još u 19. stoljeću kolonijalna Austrougarska hrvatski jezik izbacila iz književne i službene uporabe\". (mf VLM)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
17:35 11.02.2013.

Smiješno je kada prisvajaju Boškovića, Gundulića, Teslu, itd., problem je što kod nas nema više društveno-angažiranih intelektualaca koji bi reagirali na takve ispade već naša akademija šuti što je nedopustivo. Prvi korak bi trebao biti uklanjanje krivih podataka sa wikipedije!

NE
Neutralac
18:19 03.08.2017.

Danci sigurno ne svojataju Norveski, a razlike su manje nego hrv -srb.... Srpska posla....

NE
Neutralac
18:22 03.08.2017.

Fabrika Vestackog Djubriva = Tvornica Umjetnog Gnojiva.... pa sad si vi mislite....