AFERA DRAGULJI

Markica Rebić: Tuđman ‘99. tražio nadzor jer je Zagi izvozio granate

23.12.2008.
u 10:03
Pogledaj originalni članak

Istina je da sam od predsjednika države dr. Franje Tuđmana dobio zadatak da prekontroliram poslovanje generala Zagorca. No prije nego što išta kažem, želio bih upozoriti sud da se radi o nezakonitom korištenju transkripata iz Ureda predsjednika. Ako je to sudu u redu, ja mogu govoriti o tome. Dakle, bilo je to 1999., a Hrvatska je bila izložena pritisku da ne izvozi oružje.

T. Barbarić: Zagorec mi je pokazao dragulje

'Ne, on nije bio toliko moćan'

Prijateljska služba
Predsjednik Tuđman je tada od prijateljske obavještajne zajednice dobio non-paper, iz kojeg je proizlazilo da se s jednog aerodroma u Hrvatskoj distribuiraju u inozemstvo minobacačke granate, odnosno da su otišle stranom dobavljaču. Pozvao me tada i pitao znam li što o tome, a ja sam rekao da ne znam.

Organizirao sam potom sastanak s tadašnjim ministrom obrane Pavlom Miljavcem te tadašnjim šefom HIS-a. Ni oni nisu ništa znali, a ja sam poslije dobio izvještaj da je to Zagorec prodao stranom dobavljaču. Radilo se o tome da je Hrvatska od uvoznice postala izvoznica oružja. General Zagorec je tada napravio veliku političku štetu, no i dobar posao za Hrvatsku. Rekao sam predsjedniku da tu nema elemenata kaznenog djela, a kada me on pitao: Što da radim s njim?, rekao sam mu: Pa smijenite ga! – kazao je u utorak među ostalim Markica Rebić, bivši šef SIS-a i bivši predstojnik Ureda predsjednika na suđenju Vladimiru Zagorcu u slučaju dragulji.


Foto: Anto Magzan

Javno i tajno
Kada ga je tužiteljica upitala je li na tom sastanku kod predsjednika bilo govora da Zagorec prekoračuje svoje ovlasti, da može otvoriti granicu te da novac stavlja u svoj džep, Rebić je odgovorio:

– Sjećam se razgovora, ali predlažem da se pročita taj transkript, te da me vi nešto konkretno pitate.

– Što to znači, imao je ovlasti otvoriti granicu? – zanimalo je predsjednika vijeća suca Sinišu Plešea.

– To znači da, ako postoji neki transport od državnog interesa, da nitko ne smije ulaziti ni provjeravati što se u njemu nalazi. No sve je bilo transparentno, jer su policija i carina znali da taj transport dolazi. Takve ovlasti nije imao samo Zagorec nego i ja – kazao je Rebić.

Tužiteljica je potom u spis dostavila transkripit razgovora snimljen 29. ožujka 1999., a s kojeg je oznaka tajnosti skinuta 24. listopada 2008. Predložila je da se on pročita, čemu se usprotivio Zagorčev branitelj Zvonimir Hodak. Prije no što je vijeće donijelo odluku o čitanju transkripata, zanimalo ga je je li Rebić znao da je sniman.
– Ne, to sam doznao kasnije, kada ga je predsjednik Mesić dao medijima. Predsjednik Tuđman je snimao sve svoje razgovore, na sve je transkripte stavio oznaku tajnosti, no nije prekršio nikakav zakon – objasnio je Rebić.

Vijeće je odbilo čitanje transkripta smatrajući da je riječ o nedopuštenom prijedlogu.

Što se pak tiče dijamanata, Rebić je kazao “da mora da je riječ o slobodno letećim dijamantima, za koje nitko ne zna čiji su, te za koje nitko godinama nije pitao”.
Pogledajte na vecernji.hr