3 pitanja

Mario Meštrović: IMZ neće u stečaj, ovih dana plaće i dozvole

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Mario Meštrović: IMZ neće u stečaj, ovih dana plaće i dozvole
12.07.2015.
u 00:15
Predsjednik uprave Imunološkog zavoda Mario Meštrović
Pogledaj originalni članak

Visia Croatica je odbijena, radnici su bez plaće, dozvole za rad još nisu odobrene... Prijeti li stečaj?

Zadnja plaća je isplaćena u travnju, a za veljaču ove godine, te se ovih dana očekuje rješenje problema financiranja, kada će biti riješen i problem isplate zaostalih plaća. Nalaz HALMED-a očekuje se u zakonskom roku od 90 dana od obavljene inspekcije. IMZ će po dobivenim dozvolama nastaviti proizvodnju na sadašnjoj lokaciji, do gradnje novih proizvodnih pogona. Sukladno tome Imunološki zavod neće završiti u stečaju.

Kada se može očekivati novi natječaj? I hoće li biti izmjena, kako bi ulagači pokazali interes?

Uprava društva nema spoznaja o tome hoće li se i kada raspisati novi natječaj, ima li već potencijalnih ulagača i hoće li biti promijenjeni uvjeti pod kojima se vodio prijašnji natječaj i kakvi će biti eventualno novi uvjeti. Sve je to u nadležnosti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i drugih nadležnih tijela i ovisi o konačnoj odluci Vlade.

Sindikat kaže da IMZ može opstati bez ulagača. Je li to moguće?

Hoće li Imunološki zavod ići u privatizaciju ili ne odlučit će Vlada. Imunološki zavod je važan kao jedini proizvođač bioloških lijekova u RH koji jamči sigurnu opskrbu kvalitetnim lijekovima hrvatskog zdravstvenog sustava, u pravilu po nižim cijenama od uvoznih. Europska unija propisuje u svojim direktivama načelo samodostatnosti za lijekove iz ljudske plazme, a treba uzeti u obzir i to da je Imunološki zavod, ne samo kod nas nego i široj regiji, jedini proizvođač bioloških lijekova, i to s tradicijom dugom 123 godine.

>> Novi Sindikat Vrdoljaku: Ministre, recite tko stoji iza vas

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

KA
kafka
07:21 12.07.2015.

Živi bili pa vidjeli.

KR
krenica
09:56 12.07.2015.

Radnici Imunoloskog praznih djepova I gladuju. Ovaj pojede sve umjesti njih.

Avatar comparator
comparator
07:27 12.07.2015.

Igrokaz je više nego vidljiv i postaje sve jasnije namještanje političkih igara ali možda i privatnih interesa određenih visokih dužnosnika. O imenima ne bih ali se spominju igre s JGL-om koji bi se trebao graditi u Rijeci.