Nova politika

Manja prava, čak i zatvaranje granica za imigrante da se ne ponovi 2015.

Foto: DPA/Pixsell
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
13.02.2019.
u 15:02
U velikom imigrantskom valu prije četiri godine u Njemačku je prispjelo milijun i pol ljudi, mahom s Bliskog istoka.
Pogledaj originalni članak

Angela Merkel uskoro odlazi s čela njemačke vlade, ali i s čela stranke, a CDU odlaskom “čelične kancelarke” definitivno mijenja smjer. Pokazalo se to na sastanku vodstva CDU-a, svojevrsnoj mini konvenciji koja je trajala dan i pol, a kojoj Merkel nije prisustvovala.

Primala je, naime, u to vrijeme izaslanstvo njemačkih cvjećara koji su joj pokazali kakve su bukete pripremili za Valentinovo. Jasan je to znak da se Merkel pokušava distancirati od svih promjena koje će zadesiti njezinu stranku, promjena koje u prvi plan donose njezine promašaje iz nedavne prošlosti, ali i promjene koje CDU mora provesti kako bi ostao na vlasti.

Obračun s kancelarkom

– Ne smijemo više dopustiti da nam se dogodi nešto kao 2015. godine – glavna je poruka nove šefice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer pred visokim stranačkim dužnosnicima kojima su se pridružili i predstavnici CSU-a, glavnog koalicijskog partnera.

Sam stranački skup fokusirao se na glavni problem koji Njemačka, prema viđenju CDU-a, danas ima. Pretjeranu imigraciju i pretjerano otvorenu imigrantsku politiku, kao i sustav socijalnih pomoći koji omogućava laku zloporabu. Upravo zbog toga je na stranačkom skupu iskristalizirano nekoliko temeljnih zahtjeva i smjernica politike koju će CDU u sljedećem razdoblju provoditi.

Prije svega, odnosi se to na promjene u postupku traženja i dobivanja azila u tranzitnim zonama na vanjskim granicama Europske unije, kao i pojačanje Frontexa, svojevrsne europske pogranične policije, koja bi do 2020. trebala brojiti oko 10 tisuća pripadnika.

Sljedeći korak je i povećanje ovlasti koje bi na teritoriju Njemačke imala federalna policija, kao i smanjenje “privlačnosti” Njemačke među imigrantima, i to smanjivanjem raznih oblika socijalne pomoći i povlastica. Tu je i odluka o boljem nadzoru njemačkih granica, zahtjev da se u proces dodjeljivanja azila uvede još jedna instanca, te posebno zahtjev da se uvede automatski izgon iz Njemačke za seksualne prijestupnike i napadače na policajce.

– Mislim da smo načinili vrlo važan korak u definiranju naše politike – ustvrdila je na kraju mini summita predsjednica CDU-a Kramp-Karrenbauer.

Godišnje 260.000 useljenika

Velika i nekontrolirana imigracija u Njemačku, koja je doslovce eksplodirala u ljeto i jesen 2015. godine, u vrijeme dok se za samo nekoliko mjeseci u tu zemlju, mahom preko tzv. balkanske rute, slilo gotovo milijun i pol ljudi, danas je za prosječnog Nijemca jedno od najbitnijih političkih pitanja.

Ne samo da je porastao utjecaj krajnje desnice, u kojoj je danas najutjecajniji AfD, već imigraciju ne podržavaju ni centristi. No malo tko od njih uzima u obzir posljednje projekcije koncerna Bertelsmann koje govore kako će, sve do 2060., Njemačka trebati 260.000 radno sposobnih useljenika svake godine kako bi nadoknadila demografski pad i smanjenje broja autohtonog stanovništva. Od tog broja, procjenjuje se, u Njemačku će morati godišnje doći 146.000 radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Nova politika Berlina prema imigrantima u 7 točaka

1. Automatsko protjerivanje migranata zbog seksualnih prijestupa i napada na policiju

2. Bolji nadzor njemačkih granica, u najgorem slučaju i vraćanje migranata s granice

3. Smanjenjem socijalnih davanja učiniti Njemačku manje atraktivnom za migrante

4. Postupak za traženje azila uvesti u tranzitnim centrima na vanjskim granicama EU

5. Europsku pograničnu policiju Frontex s 1500 povećati do 2020. na 10.000 pripadnika

6. Proširiti ovlasti federalne policije koje su sada veoma male

7. Zbog lakše kontrole, postupak za azil provodit će se samo u jednoj instanci

Željko Jovanović o aktualnim temama u Hrvatskoj

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar willi66
willi66
15:15 13.02.2019.

govorilo se od milijun a sad miljun i pol.prema stanju na terenu ima ih 3 milijuna.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
15:42 13.02.2019.

Al smo dvolični. Dok su mađari gradili zid nije bilo u redu a sada odjednom se priprema teren za to isto kući.

DU
dubrix
15:24 13.02.2019.

Zanimljivo, migrante koje je AM pozvala (@hercligevilkomen), selektirala, uzela sebi što joj treba, a ostatak ("škart") dijelila bi solidarno s EU. Istovremeno, direktdrajv iz Rusije gradi plinovod (ST2) za "samo svoje potrebe", ostatak EU neka slini. Danke Dojčland! Kako ste bili suosnivač današnje EU, tako ju danas demontirate (s blagotelečim izrazom lica). na poslijetku će "neki barbari" biti krivi za raspad. EU naime nije razvila mehanizme za discipliniranje neposlušnih članica koje ne žive ideju EU (Soros, neki dan). Što je ideja EU ustvari?