Malu brzu letjelicu vozit će svaka američka obitelj

Foto: reuters
Malu brzu letjelicu vozit će svaka američka obitelj
22.01.2010.
u 17:30
Icon A5 stajat će 135.000 dolara, kao dva nova cadillaca, a uz jedno punjenje spremnika prelazit će 550 kilometara i to brzinom od 190 kilometara na sat.
Pogledaj originalni članak

Devedeset godina nakon što je Henry Ford ponudio prvi masovni automobil, Amerikanci pripremaju revoluciju u zraku. Kalifornijska tvrtka Icon početkom listopada isporučit će na tržište prvi “narodni avion”, zrakoplov koji će, nadaju se, u dogledno vrijeme posjedovati svaka američka obitelj.

I na vodi i na tlu

Uz cijenu od 135 tisuća dolara za osnovni model, što je iznos koji u Americi treba izdvojiti za dva nova cadillaca, kupci dobivaju laku sportsku letjelicu A5 sposobnu polijetati s piste dugačke manje od 230 metara. Zrakoplov je svojevrsno amfibijsko vozilo jer slijeće i polijeće sa zemlje ali i s vodenih površina, a sklopljenih krila bez problema smješta se u prosječnu američku garažu.
– S tim avionom zaboravite na komplicirane uređaje, letenje postaje maksimalno jednostavno. Kada upravljate Iconom, imate osjećaj da vozite brz sportski automobil – kaže Bill Moggrige, jedan od dizajnera aviona. Već prvi pogled na unutrašnjost letjelice potkrepljuje njegove riječi. Ploča s instrumentima dizajnirana je po ugledu na porsche, a umjesto upravljača pred pilotom, ali i suputnikom, je komandna palica za upravljanje letjelicom. Sjedala su presvučena finom kožom, a središnju konzolu pored navigacijskog uređaja zauzima klimatski uređaj i CD svirač.

Padobran u slučaju kvara

Icon A5 leti na visinama do tri tisuće metara maksimalnom brzinom od 190 km/h, a uz jedno punjenje spremnika od 75 litara prelazi 550 kilometara. Avion je opremljen padobranom koji ga spušta na tlo u slučaju kvara, a cijela je konstrukcija lakša od 650 kg, što omogućava lak prijevoz na prikolici osobnog automobila.

– S tim avionom pojam sportskog vozila dobiva novo značenje – kaže Moggrige.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DA
Dayton
17:50 22.01.2010.

Svaka americka porodica? Pa u SAD-u postoji 10 miliona porodica koje nemaju novaca ni za hranu. Koji snovi, koje neistine?!

PJ
pIavo_jezero
17:51 22.01.2010.

svaka američka obitelj pa njima je 135000 ko nama milion eura ovo je smiješno

OB
-obrisani-
01:04 25.01.2010.

da nego sto ,odmah sutra ga idem kupiti....-:)) ))